FinansWatch

Topchefer i skudlinjen, storudsalg i familiekoncern og en milliardhandel i Hillerød

Investeringer for over 100 milliarder kr. i infrastruktur, topbosser under beskydning for at holde personlige lønfester, kendt dansk familievirksomhed sælger ud, milliardkoncern får ny ejer, Novo Holding kom med regnskab, direktør siger farvel efter skandale - og et radiointerview med en vaskeægte diva ryddede forsiderne. Er du opdateret på ugen, der gik?

Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.

Enorme investeringer i infrastruktur, skyhøje lønninger til toplederne, storudsalg af aktier i dansk familiekoncern og en milliardhandel inden for life science.

Den forgange uge bød på en række spændende erhvervsnyheder, der nok skal have givet god anledning til at sludre hen over frokostbordene – hvis radiostationen 24/7’s interview med dansk dramas grand old woman, Ghita Nørby, da ikke løb med al opmærksomheden.

Onsdag kunne VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti præsentere en aftale, der skal give et gevaldigt løft til den danske infrastruktur – især en udbygning af vejnettet, men også med flere tiltag i forhold til jernbanenettet. Pris: 112,7 mia. kr. mellem 2021 og 2030. Aftalen, vel timet i forhold til det forestående valg, er skrøbelig med et snævert flertal.

Silkeborgmotorvejen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets trafikordfører Rasmus Prehn kan ifølge Ritzau ” godt se sig selv i de tiltag i regeringens plan, der handler om udbygningen af vejnettet. Blandt andet med en udbygning af motorvejsnettet og en ny tredje Limfjordsforbindelse. Til gengæld halter planen ifølge Socialdemokratiet, når det handler om kollektiv trafik og jernbanenettet.”

Guldregn

Store beløb, om end - og trods alt - i en anden skala handlede det også om i mediernes fokus på lønninger.

Til trods for, at 2018 var en elendigt år på aktiemarkedet kunne Finans, der har lavet en gennemgang af samtlige selskabers årsrapporter i det danske eliteindeks, fortælle, at der blev uddelt lønsstigninger blandt topcheferne i de danske C20-selskaber. Samlet set blev der delt 1,2 mia. kr. ud på direktionsgangene -- en stigning på over 20 pct. fra 2017. Flere investorer kritiserer udviklingen.

Fokus blev i høj grad rettet mod Carlsbergs ledelse. Topchef Cees ’t Harts lønpakke steg sidste år 22 pct. til 52,5 mio. kr., mens driftsresultatet har været mere eller mindre fladt siden 2014: "Vi har generelt ikke noget problem med, at folk får mere i løn, hvis der skabes værdi. Men hvorfor skal vi betale dem (Carlsbergs ledelse, red.) mere for at levere nogenlunde det samme ebitda-resultat igen og igen?," sagde Niels Andersen, chefporteføljeforvalter i Bankinvest, til Finans.

 

Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard
Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard
 

Adm. direktør Cees ’t Hart. Foto:Ritzau/Carsten Bundgaard

Også FinansWatchs regnedrenge stillede skarpt på lønninger til ledelser - i bankerne.

2018 blev året, hvor rækken af bankernes rekordregnskaber stoppede, og samtidig et år, hvor mange bankaktier faldt kraftigt. Ser man på udviklingen i bankchefernes lønninger, så steg de omvendt pænt flere steder, skrev FinansWatch med henvisning til en opgørelse baseret på baggrund af børsnoterede bankers årsregnskaber for 2018. Størst fremgang i basislønnen havde Jyske Banks topchef, Anders Dam, som indkasserede 9,8 mio. kr. i basisløn inkl. pension 2018. En fremgang på 21 pct. siden 2017,

Kapitalfond på opkøb

På virksomhedsfronten var der nyt fra den kendte danske, familieejede ingeniørvirksomhed Haldor Topsøe. Den singaporeanske kapitalfond Temasek køber således 30 pct. af Haldor Topsøe. Parterne oplyser ikke salgssummen. Men ifølge flere mediers oplysninger skulle Haldor Topsøe i forbindelse med handlen være værdisat til omkring 10 mia. kr.

Blot få kilometer fra Topsøe-adressen i Lyngby nord for København blev der også handlet for milliardbeløb.

Medicinalfirma sælger ud

Det amerikanske medicinalfirma Biogen, der under meget stor opmærksomhed etablerede sig i Danmark for år tilbage, har solgt sin 800-ansatte-store fabrik i Hillerød, hvor selskabet producerer en række biologiske lægemidler. Køberen er det japanske firma Fujifilm, som betaler 5,9 mia. kr. for fabrikken.

Foto: Biogen Idec Hillerød
Foto: Biogen Idec Hillerød

Foto: Leonora Beck

Biogen forventer, at alle fabrikkens ansatte beholder deres job under den nye ejer, skriver MedWatch. Fabrikken i Hillerød er en af de største, udenlandsk ejede produktionsanlæg i Danmark målt på omsætning. Seneste regnskab viste en omsætning på 1,4 mia. kr.

Resultatnedgang, men alligevel...

Og nu vi er ved medicinalbranchen. MedWatch skrev også, at et dårligt aktieår i 2018 kunne aflæses i investeringsselskabet Novo Holdings' resultater.  Selskabet står blandt andet bag Novo Nordisk og Novozymes, men har også investeringer i en lang række andre life science virksomheder. Selskabets indtægter gik fra 20,7 mia. i 2017 til 11,5 mia. i 2018, svarende til et fald på 44 pct.

Men det er selvfølgelig også en sjat.

Skandale koster jobbet

I en anden boldgade, men stadig inden for sundhedssektoren, blev det farvel og tak til en direktør efter en særdeles omtalt skandale. Ritzau skrev på basis af en pressemeddelelse fra Falck, at Lars Vester Pedersen, Falcks tidligere redningschef i ambulancedivisionen, forlader sin stilling med øjeblikkelig virkning. Det sker grundet sagen om misbrug af selskabets dominerende stilling i forhold til konkurrenten Bios.

Ny topdirektør

Et helt andet sted i dansk erhvervsliv kørte karriere-elevatoreren derimod i en anden retning, nemlig op ad: Energihandelshuset Danske Commodities præsenterede dets afløser for stifter og mangeårig CEO, Henrik Lind. Den nye topchef hedder Helle Østergaard Kristiansen og er i dag CFO i selskabet, men fra 1. april overgår hun altså til øverste led i direktionen.

 

Foto: PR Danske Commodities
Foto: PR Danske Commodities

Helle Østergaard Kristiansen. Foto: PR Danske Commodities

Henrik Lind indtræder i stedet i en ny bestyrelsesrolle. Samtidig offentliggjorde Danske Commodities sit bedste helårsresultat i virksomhedens historie. På bundlinjen står 55,9 mio. euro i det nye regnskab mod 47,19 mio. euro sidste år.

"Jeg har næsten aldrig set noget så åndssvagt"

Men, igen, trods masser af gode historier derude, er det med sikkerhed radiostationen 24/7's interview med Ghita Nørby, der trak flest overskrifter - og skabte debat om, hvorvidt interviewet skulle være bragt.

Hvad der skulle have været et syv timer langt interview med Ghita Nørby i Radio24syv endte med kun at vare godt to timer, hvor skuespilleren ifølge Berlingske adskillige gange reagerede aggressivt over for stationens journalist Iben Maria Zeuthen: "Jeg har næsten aldrig set noget så åndssvagt, som dig og dine ørebasser og den der mikrofon, som du nu sidder og allerede har ondt i armen af. Det er det mest dumme, jeg nogensinde har set, og det gør i hvert fald, at du aldrig får noget fornuftigt ud af mig," sagde Ghita Nørby blandt andet.

Det kan altid diskuteres, om der så kom noget fornuftigt ud af Ghita Nørby, men det var med sikkerhed en god profilering af mediet.

 

Mere fra FinansWatch

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs