FinansWatch

En strid på tværs af grænser, TDC på opkøb og Riskær hyrede og fyrede

Finanstilsynet er havnet i en strid med den estiske pendent, der i kølvandet på hvidvaskskandalen har smidt Danske Bank ud af landet. TDC foretog sit niende opkøb inden for kort tid, mens regnskaberne fortsætter med at tikke ind fra flere hjørner af dansk erhvervsliv. Og så var der nyt om Klaus Riskær Pedersens politiske projekt. Er du opdateret på ugen, der gik?

Mikkel Aabenhus Hemmingsen, redaktør på MedWatch, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv. | Foto: Joachim Rode

Teleselskabet TDC har endnu en gang haft checkhæftet fremme for at overtage en af branchens mindre aktører - denne gang selskabet Firmafon, der skal stille TDC stærkere i kampen om de mindre erhvervskunder.

Købsprisen er hemmelig, men mon ikke ejerne hos blandt andre venturefonden Seed Capital og selskabets direktør og medstifter, Peter Engelbrecht, kan se adskillige millioner trille ind på kontoen for salget af selskabet, der i i 2017 havde en bruttofortjeneste på 14,4 mio. kr. og et overskud på godt 313.000 kr.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Opkøbet er i øvrigt det niende på godt to år fra teleselskabet, der tidligere også har overtaget selskaber som Telmore, M1, Fullrate og Onfone.

Regnskaberne tikkede ind

Og så til noget helt andet - regnskaberne, der strømmede ind på redaktionerne og derfra videre ud til læserne. Her er nogle hovedoverskrifter:

  • Transport- og logistikselskabet A.P. Møller-Mærsk landede i 2018 et nettooverskud på 3.221 mio. dollars efter en samlet omsætning i selskabets tre divisoner på 39.019 mio. dollars.
  • TDC bremsede i 2018 i syv års faldende driftindtjening. Det skete efter en finansiel turnaround i 2018, hvor omsætningen blev 17,4 mia. kr., og driftsresultatet viste en positiv organisk vækst på 0,1 pct. til 6,7 mia. kr.
  • Arla havde et fladt 2018 efter en udfordrende start på året. Samlet voksede toplinjen med 746 mio. kr. i forhold til året før, og mejerikoncernens samlede omsætningen i 2018 lød således på 10,4 mia. euro, svarende til 77,6 mia. kr - det gav et nettoresultat på 290 mio. euro, svarende til 2,16 mia. kr., som i sin helhed udbetales andelshaverne.
  • William Demant - en af verdens største producenter af høreapparater - hentede i 2018 et driftsresultat på 2,53 mia. kr. og venter i 2019 at løfte det til mellem 2,65 og 2,95 mia. kr.
  • Hos Arbejdernes Landsbank styrtdykkede bundlinjen, og resultatet efter skat faldt til 299 mio. kr. mod 1156 mio. kr. i 2017 - et fald på 74 pct.

Riskær præsenterer - og fyrer - folketingskandidater

Så blev det også i denne uge, at vi blev klogere på, hvad Klaus Riskær Pedersen vil opnå som folketingspolitiker - og ikke mindst hvem, der skal hjælpe ham med at gøre de politiske visioner til virkelighed.

På et pressemøde tirsdag præsentede hovedpersonen sit parti, der med egne ord er et rødt, konservativt projekt. Det røde ligger i forandringsvillighed, sagde erhvervsmanden, der vil arbejde for gennemgribende reformer af blandt andet skattesystemet, så der indføres en ny skat på alle virksomhedstransaktioner for at finansiere lavere skat for lønmodtagere. Desuden vil han øge momsen fra 25 til 30 pct.

Med ombord i projektet havde Riskær Pedersen tre kandidater: Peter Hjorth, Rolf David Gøtze og Christina Asklund.

For sidstnævnte blev tiden som folketingskandidat imidlertid umanerlig kort for allerede torsdag var hun igen sat af holdet med den forklaring, at hun ikke egnede sig til at optræde i medierne.

Maersk-gruppen gør børsplaner officielle

Ganske som ventet kan Københavns Fondsbørs til april ringe med klokken, der byder Maersk Drilling velkommen på børsen. 4. april bliver dagen, hvor investorer for første gang kan købe Maersk Drillings aktier, der på børsen under navnet Maersk Drilling Listco.

Foto: PR-foto
Foto: PR-foto
 

Børsnoteringen er den seneste i Maersks strategi om at blive en rendyrket transportkoncern, der indebærer, at alle olierelaterede selskaber skal sælges fra. Først røg Maersk Oil, som siden er blevet fulgt af Maersk Tankers, og til april udskilles altså også drilling-selskabet.

Både Jørn Madsen og Jesper Ridder Olsen, der er henholdvis CEO og CFO i Maersk Drilling, beholder deres nuværende stillinger i det nye selskab, hvor også den nuværende bestyrelse, der har Claus V. Hemmingsen som formand og Robert Mærsk Uggla som næstformand, forventes at fortsætte.

Danske Bank - igen - i fokus

Hvidvask-skandalen i Danske Bank fortsatte i uge med at lave overskrifter i medierne. Denne gang fordi, Danske Bank nu også undersøges af den amerikanske børsmyndighed, U.S. Securities and Exchange Commission for dens rolle i sagen om hvidvask for 1500 mia. kr. gennem Danske Banks estiske filial.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
 

Banken har tidligere oplyst, at det amerikanske justitsministerium er i gang med en undersøgelse af strafferetligt ansvar i relation til sagen. Nu er børsmyndighederne altså også i gang. I denne uge kom det også frem, at banken noget uventet uventet har fået marchordre af det estiske finanstilsyn, og derfor nu skal lukke sine estiske aktiviteter, der har været centrum for hvidvaskskandalen.

Det medførte en krig på ord mellem det estiske finanstilsyn og Finanstilsynet i Danmark, som af esterne blev kaldt både en dårlig forælder for bløde. Modtrækket fra Finanstilsynet blev at offentliggøre korrespondancen mellem de to myndigheder, der understøtter det danske tilsyns standpunkt i tvist om ansvarsfordeling.

Sidste kapital er næppe skrevet i denne sag.

 

Mere fra FinansWatch

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs