FinansWatch

Politiske beslutningstagere satte dagsordenen i erhvervslivet

En stor dansk virksomhedshandel røg på gulvet for nu, da S trak stikket, en ny sundhedsreform vil få stor betydning for life science og it-branchen, og brexit-status gør det ikke nemt for danske direktører med UK-business at lægge planer for 2019. Og så vil regeringen se nærmere på ansvarkrav til bankledelser. Politik handlede det dog ikke om, da en fremadstormende, ekspansionslysten dansk koncern i den grad gik i offensiven. Er du opdateret på ugen, der gik?

Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv.

Det blev de politiske beslutningstagere i ind- og udland, der satte dagsordenen i dansk erhvervsliv i den forgangne uge.

Allerede søndag begyndte medier at rapportere om manglende opbakning til en af de største virksomhedshandler undervejs i Danmark; nemlig Ørsteds salg af el-forretningen Radius. Socialdemokratiet fik pludselig kolde fødder, sved på panden og nervøse trækninger ved tanken om, at potentielle købere skulle være kapitalfonde eller andre private aktører med udemokratiske principper.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
 

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen.

Og da SF og DF deler den holdning, måtte Ørsted mandag meddele, at virksomheden stopper den igangværende salgsproces. Paradoksalt nok var der ingen kapitalfonde i slutspurten, så vidt vides, men lad nu det ligge.  Radius-blokaden fra S & Co er blot den seneste politiske lussing til Ørsted, hedder det i en analyse fra EnergiWatch.

Så kom planen for en ny sundhedsreform

På Christiansborg blev regeringens sundhedsreform præsenteret af en stribe ministre med statsministeren i front. Og det var lidt af en mundfuld med 22 overordnede indsatsområder. For erhvervslivet vil den, hvis den føres ud i livet, få ret stor betydning for den danske life science industri. Regeringen vil blandt andet samle medicoindkøb til sygehuse i en national organisation, og naturligvis er det ikke uproblematisk for de danske medicovirksomheder, da man jo kunne få den tanke, at der ligger nogle besparelsesforventninger i den manøvre.

Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali
Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Udenrigsminister Anders Samuelsen, statsminister Lars Løkke Rasmussen, børne- og socialminister Mai Mercado, finansminister Kristian Jensen samt minister for offentlig innovation Sophie Løhde præsenterer regeringens udspil til en sundhedsreform .Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

I sit udspil til en sundhedsreform pegede regeringen også på, at der er behov for bedre koordinering af it-systemer i sundhedsvæsenet: "Belært af historien ønsker vi ikke at gentage dens fejl, og derfor ønsker vi at udstyre Sundhedsvæsen Danmark med kompetence til at godkende it-systemer," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tilføjede: "Det er med det perspektiv, at Danmark over tid får et samlet, integreret system." En sådan ny it-plan for sundhedsvæsenet vil kunne få stor betydning for den danske it-branche.

Fortsat stor usikkerhed om brexit

Tirsdag aften var manges øjne rettet mod den britiske brexit-afstemning, hvis udfald dog var helt som forventet med et historisk nederlag til den britiske premierminister, der ikke desto mindre overlevede en efterfølgende afstemning om et mistillidsvotum. Men intet tyder på, at briterne har en plan for, hvad der nu skal ske. Den sag gør det altså ikke nemt at træffe beslutninger for de virksomheder, der har store interesser på spil i UK.

DSV har den store tegnebog fremme

Den danske transport- og logistikgigant DSV's CEO Jens Bjørn Andersen er en topleder, der vil fremad, men nej, det vil være forkert at bruge det gode gamle udtryk -"uden at se sig tilbage". DSV vil købe konkurrenten Panalpina fra Schweiz for et tocifret milliardbeløb i danske kroner,  i mange år opkøbsmål nummer ét, og det er netop også ved at kigge tilbage, at Andersen og hans bestyrelse henter optimisme:

CEO Jens Bjørn Andersen, DSV.

"Sammen med at forblive "asset light" har det at lave opkøb været den vigtigste del i vores strategi de seneste 20 år. Det har vi haft held med, og vi synes, det har skabt værdi, hver gang vi har gjort det. Det er vi helt faste i kødet på, og det vil vi gerne blive ved med," sagde han i et interview med Ritzau Finans inden jul.

"..et eller andet sted er det underligt.."

Efter forslag fra både Socialdemokratiet og SF vil regeringen nu se nærmere på problemstillingen ved, at det har været svært at stille bankfolk til ansvar for krak under krisen, affødt af en kendelse i sagen om Capinordic. Men skal der være særregler for banker? Det synes Arbejdernes Landsbanks topchef, Gert Jonassen, ifølge FinansWatch vil være lidt mærkeligt.

Men han mener nu nok, at der kan og bør stilles skrappe krav til de mennesker, der sidder i de mest indflydelsesrige og højtlønnede jobs: "...når man har et job som mit, følger der forpligtelser med, og der skal man lære at opføre sig ordentligt. Der har været sager under finanskrisen, hvor der er ting, som har set mærkelige ud, og et eller andet sted er det underligt, at der ikke er nogen, der blev stillet ansvar for de krak, som skete."

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Arbejdernes Landsbanks topchef, Gert Jonassen. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Og ja, Jonassen, et eller andet sted, er det vel egentligt underligt, vil mange nok mene.

Mere fra FinansWatch

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs