Topchef er på dagsordenen i ATP, finanslovsaftale kan være lige om hjørnet - og regnskaber var en blandet fornøjelse

Mandag er der ekstraordinært bestyrelsesmøde i ATP, hvor topchefen er på dagsordenen, fire områder har særlig interesse for erhvervslivet i finanslovsforhandlinger, og så var der nøgletal fra Jysk Group, Danish Crown, Bestseller, Rockwool og Unibrew. Er du opdateret på ugen, der gik?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.

Mens Brexit-opgøret styrer mod nye højder med politiske sværdslag i Storbritannien og Bruxelles, har de hjemlige finanslovsforhandlinger kurs mod en aftale i allernærmeste fremtid.

Ifølge vores politiske medie, PolicyWatch, er der primært fire områder, som erhvervsfolk med fordel kan holde godt øje med: Afgifter, pensionister, udlændinge i arbejde, og hvorvidt det bliver nødvendigt at lægge en bremse på væksten i dansk økonomi for at undgå en overophedning af økonomien.

”Det helt store slagnummer i finansloven for 2019 handler i bund og grund slet ikke om penge. Det handler i stedet om det såkaldte paradigmeskifte på udlændingeområdet, som Dansk Folkeparti kræver at få igennem for at stemme for finansloven,” skriver PolicyWatchs redaktør Peter Søndergaard i en analyse af forhandlingerne - set gennem erhvervslivets briller.

Skæbnetime for ATP-direktør?

Der er dog også gået politik i en sag, der slet ikke handler om finanspolitik. Den sag drejer sig om udbytteskat og ATP-chef Christian Hyldahls tidligere rolle som chef i Nordea Markets i årene 2005-2008. Her blev der gennemført handler med blandt andet schweiziske aktier med det sigte at få udbytteskat tilbage. Det er en sag, som Børsen har afdækket de seneste uger, og i takt med afsløringerne er flere politiske partier kommet på banen, og Hyldahl trådte i den forgangne uge frem i et interview med Finans, hvor han selv tog afstand fra handlerne:

"Det er mange år siden. Der har også været en finanskrise. Og finanssektorens ansvar for samfundet er i høj grad kommet på dagsordenen. Derudover har jeg fået en ATP-uniform på, hvor man i den grad påtager sig et samfundsansvar. Og ja, herfra ser jeg fortiden med klarere briller og erkender, at det var en forkert anvendelse af dobbeltbeskatningsaftaler," hed det fra Christian Hyldahl.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Christian Hyldahl. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Bestyrelsesformand i ATP, Torben M. Andersen, har hidtil støttet Hyldahl, og Finans kunne fortælle, at Hyldahl i bestyrelsen fortsat nyder opbakning fra LO-formand Lizette Risgaard. Men på Christiansborg lyder der knap så forsonlige toner. Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har givet udtryk for, at den sag er svært foreneligt med en toppost i ATP. Bestyrelsesformanden besluttede så torsdag at indkalde til et ekstraordinært bestyrelsesmøde for at drøfte sagen. Over for FinansWatch bekræfter ATP, at det allerede er mandag, at bestyrelsesmødet vil finde sted.

Kødkoncern under pres

På regnskabsfronten var flere flagskibe i fokus.

*For en af Danmarks absolut største koncerner, Danish Crown, var der bestemt ikke godt nyt for selskabets andelshavere, de hårdt trængte danske svineproducenter. I en regnskabsmeddelelse for 2017/2018 er det især tabene i den britiske Tulip Ltd-forretning, der er skyld i, at driftsresultatet går tilbage med hele 151 mio. kr. til 1,361 mia. kr. Der er fremskridt i store dele af Danish Crowns forretning, fremgår det af flere artikler på FødevareWatch. Resultatet får koncernen til at udskyde strategimålet om at hæve afregningsprisen over for andelshaverne med 60 øre pr. kilo i 2021 med to år. Det affødte da også prompte en pressemeddelelse fra formanden for Danske Svineproducenter, der tæller de største producenter herhjemme, Torben Hauskov. Han kaldte regnskabet historisk dårligt og en katastrofe for producenterne.

 

Foto: Mathies Hvid Toft.
Foto: Mathies Hvid Toft.

Unibrew. Foto: Mathies Hvid Toft

*Bedre så regnskabet for 3. kvartal 2018 ud for bryggerikoncernen Royal Unibrew. En hed sommer i Nordeuropa og en række kommercielle initiativer får Royal Unibrew til igen at skrue op for forventningerne til hele 2018.

*Finans kunne fortælle, at Jysk Group har udsendt nøgletal for udviklingen i regnskabsåret 2017/18 med en vækst i både omsætning og resultatet på syv pct. , og  "Jysk-koncernen fortsætter efter nyt rekordår med at investere stort i både nye butikker og distributionscentre i Europa."

*Samme medie havde også en historie om, at modekoncernen Bestseller det seneste år tjente knap tre mia. kr., og at "ejer og adm. direktør Anders Holch Povlsen det næste år agter at åbne 250 nye butikker."

*Isoleringskoncernen Rockwool måtte stå model til et dyk på aktiemarkedet efter regnskab for 3. kvartal 2018. Det på trods af, at Rockwool leverer et regnskab, hvor omsætningen er steget til 692 mio. euro i 3. kvartal mod 612 mio. euro i samme periode sidste år. Samtidig er bundlinjen løftet til 76 mio. euro, hvilket giver en overskudsgrad på 14,0 procent mod 12,4 procent i den tilsvarende periode året før. Det gav et lille løft i forventingerne til salget for hele året. Men markedet havde altså forventet mere.

Mere nyt forventer den samlede presse og vores læsere fra ATP mandag. Men allerede nu trækker det op til, at den sag kan få nye, mere overordnede konsekvenser af politisk karakter. FinansWatch skrev således fredag, at flere politikere ønsker grundigere forundersøgelser af offentlige finanschefer.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også