FinansWatch

Topadvokater i skudlinjen, regnskaber en masse - og en formand takker af

De siger ude i byen, at især advokater mener, at den, der lever stille, lever godt - i givet fald er det hårde tider for et par topadvokat-firmaer herhjemme. For bankformand Ole Andersen bliver der sikkert snart mere stille, kom det frem i ugens løb. Hvor der i øvrigt var nyt fra bl.a. Tryg, Lundbeck, William Demant, ALK, Vestas, og Nykredit -  og en af landets store koncerner Danish Crown, der går nye veje. Er du opdateret?

Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.

Der er skrevet meget om Dansk Banks formand Ole Andersen, og det sidste ord er med sikkerhed ikke skrevet den dag, han forlader Danske Bank. Men mon ikke, trods alt, han ser frem til en tilværelse uden den formandskasket, der har givet den kendte erhvervsmand flere skrammer end nogensinde før i en lang karriere.

At der bliver et formandsskifte må man formode. Storaktionær A.P. Møller Holding har indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling og vil erstatte Ole Andersen med DI-topchef Karsten Dybvad.

Foto: /ritzau/Flindt Mogens
Foto: /ritzau/Flindt Mogens

Ole Andersen. Foto: Ritzau/Flindt Mogens/arkiv

Udspillet har allerede fået positive tilkendegivelser fra andre storaktionærer, og til trods for, at A.P. Møller Holding kun sidder på godt en femtedel af aktierne, vil det være en stor overraskelse, hvis det skifte ikke er klappet af med et flertal af aktionærerne før generalforsamlingen.

Advokater i skudlinjen

Der er ikke så meget at klappe ad i flere af de store advokatfirmaer disse dage, hvor et par større sager tager overskrifterne på vores medie, AdvokatWatch.

Advokatfirmaet Bech-Bruuns dobbeltrolle i den store udbyttesag kom i søgelyset for nylig på et pressemøde afholdt af skatteminister Karsten Lauritzen (V), og siden er også Advokatrådet gået i gang med at undersøge sagen. En partner og en anden advokat hos Bech-Bruun er ifølge Politiken ikke længere ansat hos Bech-Bruun, og denne uge gik det så også ud over en nu forhenværende leder af skatteafdelingen i Accura, der var tidligere partner i Bech Bruun.

 

Finans kunne da også afsløre et brev, hvori Bech Bruun – trods afskeden med flere medarbejdere - skriver til firmaets kunder om sagen. Her hedder det, "Kære ... Som I nok har erfaret, er Bech-Bruun udsat for en ubehagelig mediestorm i forbindelse med vores advokatundersøgelse for Skatteministeriet. Desværre blandes det hele sammen i een pærevælling."

Bech Bruun tilføjer, at firmaet ikke har ”medvirket til skattesvindel, og Bech-Bruun var ikke inhabil, da vi påtog os undersøgelsen for Skatteministeriet."

Kammeradvokaten kom også i mediernes søgelys.

Børsen afslørede således onsdag, at det britiske advokatfirma, Pinsent Masons, som Kammeradvokaten har indgået en alliance med i jagten på forsvundne udbytteskattemilliarder, såmænd selv har rådgivet Sanjay Shah, hovedmistænkt i sagen. Det vidste vi ikke, lød svaret fra partner Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten.

Sagerne har vakt opmærksomhed på Christiansborg, og S-ordfører på retsområdet Trine Bramsen indkalder justitsministeren og skatteministeren til samråd om dobbeltrollerne.

Masser af regnskabstal

En række andre virksomheder bidrog til en nyhedsstærk uge.

* Tryg fik grønt lys af konkurrencemyndighederne til at overtage Alka. Flere af Trygs konkurrenter ser en potentiel mulighed for at kapre kunder som følge af de ophævede eksklusivitetsklausuler, som forsikringsselskabet har måttet sluge for at få godkendt købet af Alka.

* Ligesom ved halvårsregnskabet halter også tredje kvartal efter sidste års rekordniveau hos landets største realkreditkoncern Nykredit. Topchef Michael Rasmussen kalder dog regnskabet for "meget tilfredsstillende".

* Indtjeningen falder hos Vestas i tredje kvartal 2018. Ordrebeholdningen stiger markant og omsætningen går en smule frem for Vestas, men marginerne falder ned til et enkelt ciffer.

* Lundbecks nye topchef er klar med pengepungen til opkøb. Selvom Lundbeck klarer sig bedre end ventet i tredje kvartal, står selskabet med et behov for at accelere udviklingen af sin pipeline, og det betyder åbenhed for tilkøb af nye produkter, siger den nye topchef, Deborah Dunsire.

* Det positive vækstmomentum fra årets første to kvartaler er fortsat ind i tredje kvartal for høreapparatproducenten William Demant, der forventer at leve op til de opjusterede forventninger, som selskabet meldte ud ved halvåret. Detailforretningen halter dog noget, og implantatsalget er vigende.

*ALK opjusterer forventningerne til 2018 trods fald i omsætning og indtjening. Det positive vækstmomentum fra de seneste tre måneder er fortsat ind i tredje kvartal for allergikoncernen ALK, der til trods for et større minus på driften og en mindre omsætning end i fjor opjusterer de ved halvåret opjusterede forventninger til 2018.

Nye tider i dansk landbrug

Bortset fra regnskaberne var der to spændende historier fra andelssektoren.

Danish Crown, der i årtier har kæmpet for at positionere sig i Kina, indgik i ugen en femårig aftale med det Alibaba-ejede selskab Win-Chain om ugentlige leverancer på 250 ton svinekød fra Danish Crowns kommende fabrik. Aftalen har en værdi af mindst 2,3 mia. kr., og med den kan den nye forædlingsfabrik i Kina allerede melde udsolgt.

Der fik konkurrenterne én over snuden, vil de fleste nok tænke, og et stykke ad vejen, er det jo sandt nok. Men næppe var blækket med koncerntopchef Jais Valeurs underskrift dog tørt, før den brasilianske kæmpe og konkurrent JBS, indgik en endnu større aftale med samme.

Den anden historie fra andelssektoren handler også om konkurrenceforhold.

På Landbrug & Fødevarers kongres i Herning lod formanden Martin Merrild forstå, at krisen i landbruget og konkurrencen tvinger andelssektoren til at tænke i nye forretningsmetoder end den klassiske andelstankegang, der har sikret dansk landbrug en position blandt verdens førende landbrugsnationer. Ifølge Finans pegede Merrild på, at blandt andre slagterierne kan blive nødt til at kopiere nogle de delstrategier, som amerikanske og spanske fødevarekoncerner de seneste år har haft succes med.

Og hvad er så det for en forretningsmodel? Finans beskrev den således: "Denne såkaldte integratormodel indebærer, at et selskab ejer og styrer alle led i produktionskæden: avlsgrise, smågrise, foderproduktion, slagtesvineproduktion, slagterier, forædling og salg af de færdige varer. Selskabet bestemmer, hvor mange grise landmanden skal producere og betaler ham en fast løn plus bonus for det. Landmanden ejer stadig gården, men skal ellers til punkt og prikke følge de retningslinjer, som det store integratorselskab udstikker."

I dansk landbrug er der også en strategi om at følge varen længst muligt fra jord til bord. Men det er landmanden, der ejer både produktionen og selskabet - og bestemmer, hvor mange dyr, der skal producere råvarerne til virksomhederne.

Så det trækker op til nogle spændende debatter - og historier - om en sektor, der tæller flere danske flagskibe, herunder Danish Crown, Arla og DLG.

 

 

 

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs