Indsats mod brodne kar, en syngende lussing og en politisk indrømmelse
Uden det store drama og med opbakningen fra alle Folketingets partier lykkedes det i den forgangne uge for regeringen at lande et længe ventet fødevareforlig.
Ligesom dramaet udeblev også overraskelserne i forliget, der skal løbe frem til 2022.
Forliget sætter blandt andet ind over for fødevarebranchens brodne kar - for selvom branchen ganske vist kan se frem til færre kontrolbesøg, så skal kontrollerne - der i forligets løbetid gradvist sænkes til 42.000 kontroller i 2022 - målrettes de producenter og aktører, der forsøger at snyde. Og det er ikke så ringe endda, lyder dommen fra branchens store orgnisationer.

Drama var der derimod masser af hos medicinalvirksomheden Lundbeck, der efter at have fejlet et afgørende forsøg torsdag eftermiddag måtte se sit helt store håb for fremtiden, et nyt lægemiddel mod en særlig type skizofreni, blive forvandlet til noget, der i bedste fald kan beskrives som en lottokupon med dårlige odds, og som nu formentlig får svært ved overhovedet at komme på markedet.
For Lundbeck kunne nyheden dårligt komme på et værre tidspunkt. Selskabets bedst sælgende produkt, lægemidlet Onfi, har netop mistet sin konkurrencebeskyttelse i USA, og nu er markedet åbnet for kopier af midlet, der i 2017 indragte virksomhededen fra Valby mere end 3 mia. kr.
Meget afhænger derfor af Lundbecks evne til at bringe nye produkter på markedet, der kanafbløde slaget fra den mistede eksklusivitet, men dén ambition har altså lidt et alvorligt knæk, og et nyt produkt fra Lundbeck med det samme potentiale ligger nu meget langt ude i fremtiden.
På aktiemarkedet har skuffelsen på få dage barberet knap 28 pct. af aktiekursen.
Aktienedturen er dog ikke begrænset til Lundbeck. Over hele verden har ugen budt på den ene sure dag efter den anden, og flere toneangivende indeks flirter med regulært korrektionsterritorium.
Nedturen har især ramt teknologigiganter som Amazon, Googleejeren Alphabet og Netflix, der i den seneste måned nu har smidt op mod en femtedel af kursværdien.
Investorer, der har fulgt det kendte investormundheld 'sell in May and go away', og har solgt aktier i forsommeren og nu varmer op til at vende tilbage til markedet, behøver i hvert fald ikke længere frygte at købe ind på toppen, selvom det stadig er for tidligt at sige, om bunden også er nået.

Skandalerne hos Skat forsætter med at trække overskrifter, og selvom finansminister Kristian Jensen (V) mener, at Skat står på et bedre fundament end tidligere, så erkender Jensen, at han som skatteminister i 2005 handlede for optimistisk, da man nedlagde det kommunale skattevæsen og samlede dette samt al inddrivelse hos Staten.
Blandt de seneste dårlige nyheder fra Skat er sagen om grænseoverskridende svindel med udbytteskat, som blandt andet trækker spor til Danmark i form af TDC's hovedejer, den australske storbank Macquarie, som ifølge DR i 00'erne brugte et dansk datterselskab til spekulation med udbytteskat mod andre europæiske lande.
PKA har – ligesom en række andre danske pensionsselskaber – investeret i TDC sammen med den australske bank, men ifølge Børsen er investeringen ikke det eneste samarbejde, pensionsselskabet har med Macquarie, og PKA vil gå i "kritisk dialog" med banken oven på afsløringerne.
Kritisk dialog er dog øjensynligt ikke tilstrækkeligt for Mette Frederiksen og det øvrige Socialdemokrati, der med et nyt udspil vil skærpe kontrollen med bankerne ved blandt andet at kræve en offentlig repræsentant i bankernes bestyrelse, en opsplitning af Finanstilsynet, en fælles europæisk efterforskningsenhed og en styrkelse af Skat med 1000 medarbejdere fordelt på fire centre.