Svindel for milliarder, brexit uden aftale, handelspolitiske opgør og samarbejder - og to kendte erhvervsfolk på forsiderne

Den fyldte meget i de danske medier, historien om designeren og iværksætteren Ilse Jacobsen, kendt fra Løvens Hule, der i Berlingske måtte stå model til massiv kritik fra over 25 tidligere og nuværende medarbejdere og samarbejdspartnere. Billedet af en heltinde fra erhvervslivet i Danmark krakelerede, også i en opfølgende artikel på FødevareWatch.
Men det er trods alt en erhvervshistorie fra vores eget lille andedam i forhold til en nyhed fra den store internationale scene – udbyttesvindel for et trecifret milliardbeløb i Europa. DR og Politiken har i samarbejde med en række medier i andre lande, koordineret af den tyske researchorganisation Correctiv, afsløret, at det bestemt ikke alene er Danmark, der har været udsat for svindel med udbytteskat for 12,7 mia. kr.
Tværtimod er sagen en del af et komplot, hvor finansfolk og andet godtfolk har været involveret i svindel for anslået 410 mia. kr.
I Danmark har sagen ud over at have vakt harme fra den politiske front og danskerne i al almindelighed rettet fokus på storaktionæren i TDC, den australske kapitalfond Macquarie, hvis investeringsbank på en eller anden vis er er involveret i sagen. PKA, der er aktionær sammen med kapitalfonden ATP og PFA, borer nu videre i, hvorvidt nyheden skal have konsekvenser for samarbejdet.
Nul aftale om brexit
I Europa fyldte, naturligvis, brexit-forhandlingerne også rigtig meget.
Uger forud for et afgørende møde onsdag aften og natten til torsdag var der i kølvandet på erklæringer fra ministerrådets præsident Donald Tusk forventninger om, at det er nu, det er nu.

Donald Tusk, arkivfoto: Ritzau/AP/Virginia Mayo
Men allerede ved ugens begyndelse var det åbenlyst, at vi ikke ville se en aftale denne uge om Storbritanniens farvel til EU. Budskabet fra mødets parter var dog, at "en aftale er mulig", hedder det i en artikel på PolicyWatch, der fulgte møderne på nærmeste hånd i Bruxelles.
EU finder nye venner
Vores korrespondent i Bruxelles, Metta Mandrup, følger også de internationale forhandlinger om handelsaftaler tæt. Her er det klart og bekymrende for de fleste danske erhvervsfolk, at den amerikanske præsident Donald Trump har skabt ravage med såvel handelskrig med Kina som trusler om at forlade den internationale verdenshandleorganisation WTO.
Også mellem EU og USA er der en potentiel handelskonflikt kørende. Men forventningerne, udtrykt i flere internationale medier, har været, at EU og USA var lige på trapperne med at skyde de endelige forhandlinger om en handelsaftale i gang. Men i stedet var historien i den forgangne uge, at begge parter nu beskylder hinanden for at være tilbageholdende med at få forhandlingerne indledt. Skulle udgangen blive en handelskrig med told på mange varer, kan det ramme en relativ stor dansk eksport til USA hårdt.
Det er med USA's nye rolle, også handelspolitisk, ikke tilfældigt, at EU søger nye, bedste venner i blandt andet Asien. På et topmøde mellem Asien og Europa var en tættere handelssamarbejde på dagsordenen, og et af de konkrete resultater var underskrivelsen af en handelsaftale mellem EU og Singapore.
Hvad sker der i ejerfonden?
Tilbage på nationale scene var også en anden personhistorie værd at hæfte sig ved.
Finans skrev, at ejerfonden bag en af landets største koncerner, Grundfos-koncernen, Poul Due Jensens Fond, er "kastet ud i en historisk krise". Sagen er, at formanden for fonden, tidligere topchef i ALK og formand for Ambu Jens Bager, efter kun syv måneder har trukket sig fra posten og forlader bestyrelsen sammen med næstformand Ingelise Bogason og menigt medlem Anne-Birgitte Albrechtsen. Årsagen er, at der er "uenighed om strategien for fonden." Meget tyder dog, ifølge Finans, på, at det der ligger et større opgør bag beslutningen.
Spørgsmålet er nu, om næste formand bliver Poul Due Jensen, der er søn af Grundfos' stæke mand gennem årtier, Niels Due Jensen, og barnebarn af Grundfos-stifteren Poul Due Jensen.