FinansWatch

En længe ventet plan blev hurtigt skudt ned, en stor bank stod igen for skud, København tænker stort på den meget lange bane - og så trækker det op til politianmeldelser i fiskerisektoren

Det bliver svært for regeringen af finde opbakning til sin store rekrutteringsplan, København skal måske have en ny  ø, Rigsrevisionen er på vej med ny hård kritik af Fiskeristyrelsen, og det trækker op til et regulært dansk fiberboom. Er du opdateret på ugen, der gik?

Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv.

Endelig kom dagen.

I månedsvis har lobby-organisationerne været i allerhøjeste gear, og selv direktører på de øverste niveauer i dansk erhvervsliv har længe været i front i medierne og talt dunder: Skaf os noget arbejdskraft, ellers går opsvinget i stå.

Onsdag i denne uge præsenterede regeringen så et rekrutteringsudspil med i alt 21 forslag, som du kan læse i sin fulde længde her på Udlændinge og integrationsministeriets hjemmeside.

Men skåret ind til benet, så er den umiddelbare konklusion, at de vigtigste forslag til at få mere udenlandsk arbejdskraft til landet får meget svært ved at finde fælles fodslag hos de politiske beslutningstagere på Borgen. Som vores erhvervspolitiske medie PolicyWatch skriver, er såvel Socialdemokratiet som Dansk Folkeparti ikke parate til at skrinlægge kravet om, at udlændinge skal have en dansk bankkonto for at kunne arbejde i Danmark.

Foto: Jens Dresling/Ritzau
Foto: Jens Dresling/Ritzau

Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau

Og de tager i øvrigt også afstand fra at udvide den såkaldte positivliste. Den dækker over en række jobbetegnelser, som virksomheder i særlig grad efterspørger ansatte til, og hvor de problematiske beløbsgrænser ikke gælder. Dermed ser flere vigtige initiativer i regeringens rekrutteringsudspil ud til at blive svære at gennemføre, konkluderer PolicyWatch, der i øvrigt gav dækningen fuld skrue med reaktioner fra bl.a. ISS, Grundfos, Microsoft, Lundbeck, Leo Pharma, DI og Landbrug & Fødevarer.

Ny ø på vej om 52 år

Politik med stor interesse for ejendoms- og byggeanlægsbranchen var det bestemt også fredag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S) præsenterede sammen planen om at skabe en ny ø i København med navnet Lynetteholmen. Et spændende visionært projekt, som vi dog nok er nogle, der ikke ser færdigbygget, hvis der er politisk vilje til at gennemføre det: Lynetteholmen skal stå helt færdig i 2070, mens de første boliger på øen kan blive bygget fra 2035. I alt skal øen huse 35.000 beboere.

Fibernet rulles ud i stor stil

Et stort anlægsprojekt - i en anden skala, jovist, men tættere på realisering - er det, at to energiselskaber, Seas-Nve og Nrgi , investerer knap fem mia. kr. i udrulning af fibernet over de kommende fem år. Gode forbindelser er afgørende for, om provinsen kan tiltrække såvel virksomheder som nye tilflyttere.

Aktie styrtdykker

Milliardbeløb kostede det også, samlet set, aktionærerne i Danske Bank, at aktien - igen, igen - dykkede fredag. Baggrunden er bl.a., at banken skal polstre sig yderligere til fremtiden, ligesom hvidvasksagen ifølge FinansWatch kan få konsekvenser for Danske Banks adgang til dollar, hvis de amerikanske myndigheder slår til. Ifølge Danske Bank har det amerikanske justitsministerium kontaktet banken og efterspurgt oplysninger til brug for en undersøgelse af et eventuelt strafferetligt ansvar i hvidvasksagen.

Foto: PR / Danske Bank
Foto: PR / Danske Bank

Jacob Aarup-Andersen. Foto: PR

Det bliver ikke nemt at være direktør i Danske Bank de kommende år, og der er næppe knyttet en afspadseringsordning til jobbet for den kommende spydspids - hvem det så end bliver. Flere medier, anført af Finans.dk, kunne i ugen fortælle, at det bliver Danske Banks chef for Wealth Management-enheden, Jacob Aarup-Andersen, hvis han bliver godkendt af Finanstilsynet. Et afgørende spørgsmål er formentlig, om han har ledelseserfaring nok på et tilstrækkeligt højt seniorniveau, skrev FinansWatch.

Fiskeristyrelsen under angreb

Et andet tilsyn er i øvrigt på vej ind på mediescenen i næste uge, erfarede FødevareWatch fredag eftermiddag. FødevareWatch kunne således fortælle, at Rigsrevisionen igen kommer med en stribe kritikpunkter, når den i næste uge fremlægger en redegørelse om forvaltningen i Fiskeristyrelsen. Rapporten kommer med en hård kritik af Fiskeristyrelsen for at give tilskud til folk - hvem det så end er i fiskerisektoren - der ikke var berettiget, og derudover er mindst ti tilskudsmodtagere blevet meldt eller vil blive meldt til politiet.

Fortsættelse følger i næste uge.

 

Mere fra FinansWatch

Kryptokollaps bliver lakmusprøve for industriens sikre havne

Et kollaps af en af de mest betroede stablecoins har sendt chokbølger igennem kryptoindustrien og skabt frygt for, hvad der vil ske, hvis en lignende skæbne undergår andre vigtige aktiver. Sammenbruddet er blevet sammenlignet med Lehman Brothers-krakket samt en historisk sort onsdag i 1992.

Mybanker-køb skal sikre udvikling fremfor kannibalisering

Både når det gælder forretningsmodel og arbejdsområde, så minder sammenligningsportalerne Lendo og Mybanker så meget om hinanden, at ”det nærmest er latterligt så kompartible de to forretninger er”. Det mener Johan Malmsten, der efter den norske mediekoncern Schibsteds køb af Mybanker er direktør for begge platforme.

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs