Tørkepakke, fyringer, fusionskontrol og godt nyt på jobfronten - sådan da
Mon ikke, at en del af vi danskere i sommerens løb en enkelt gang eller to fik den tanke, at nok var sol og varme herligt, men det var nu unaturligt med det vejr – var det den globale opvarmning? Efter en regnfuld september, skænker de færreste af os sikkert tørken en tanke, men husker tilbage på en super sommer.
Det er desværre ikke tilfældet for landmændene og agroindustrien i Danmark.
Langt de fleste landmænd, kornproducenter såvel som husdyrproducenter og grøntsagsproducenter, blev hårdt ramt af en elendig høst og stigende priser på foder. Flere bønder satte måske deres lid til den tørkehjælpepakke, der var undervejs fra et flertal på Christiansborg. Pakken kom fredag, men de nye initiativer og 380 mio. kr. var ikke nær så meget, som de havde håbet på – ifølge interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Foto: Jens Dresling
Det samlede tab for landmændene anslås at blive over seks mia. kr., men tørkens negative konsekvenser spreder sig som ringe i vandet, viser en konjunkturmåling fra L&F. Fødevareindustrien skal betale mere for råvarer, som der er færre mængder til rådighed af. Og i agroindustrien bliver der bestilt færre nye maskiner, produktionsudstyr og stalde – og mange flere af de produkter, der knytter sig til landbrugsproduktionen.
Kynisk set er der ingen tvivl om, at tørken vil udskille de mindst effektive landmænd, mens andre vil klare skærene og sætte fart under forretningen, når pilen igen peger op ad. Sådan har det altid været.
Overraskende lukning af storsatsning
Tørken havde tilsyneladende også en finger med i spillet, da kødkoncernen Danish Crown, overraskende, besluttede at lukke en bebudet stor satsning på at skabe en milliardkoncern inden for ingredienser. Det sker under to år efter, at potentialet blevet beskrevet som enormt.
Opkøb, der skulle være fundamentet for forretningen, glippede. Og med andelshavere, der har hårdt brug for kontanter, ikke mindst efter tørken, blev tidshorisonten for en god forretning for lang for Danish Crown, fortæller selskabets direktør, Bjarne Larsen, til FødevareWatch. Tanken var at bruge biprodukter fra Danish Crowns kødproduktion og forædle dem til proteinrige, muskelopbyggende produkter, der bl.a. var målrettet ældre, syge og sportsfolk.
Masser af venturepenge
Måske en ide for iværksættere og venturefolk at gå videre med? Hvem ved. I hvert fald viste flere analyser fra Vækstfonden denne uge, som beskrevet på AMWatchs side om private equity, at der er masser af risikovillige penge på det danske marked.
Og idéer for den sags skyld. DTU offentliggjorde tirsdag en analyse fra konsulentfirmaet IRIS Group, der konkluderer, at "DTU-studerende, ansatte og færdiguddannede kandidater de seneste to årtier har oprettet mere end to nye virksomheder om ugen. Siden 1999 har DTU stået bag ca. 2.200 nye virksomheder, som har genereret over 7 mia. kr. i omsætning og mere end 2.700 nye jobs."
Vestas fyrer 400
I vindmølleindustrien spiller vejret selvsagt også en stor rolle. Men her handler erhvervshistorien ikke om en periode med ringe eller megen vind. Globalt set er der stor efterspørgsel efter vindkraft, men priserne er under pres i takt med, at støtten til branchen reduceres, ligesom der er konkurrence fra andre former for vedvarende energi, herunder solceller. Samtidig er der et skifte i markedet, hvor der kommer mere luft under markedsvingerne i lande uden for Europa.

Foto: /ritzau/Carsten Ingemann
Netop prispres og nye tendenser i markedet er baggrunden for, at Vestas fredag bebudede fyringer af 400 medarbejdere, herunder ganske mange i Danmark og b.la. cirka 80 medarbejdere på fabrikken i Hammel.
Laveste ledighed i ni år
Et lille håb for de berørte medarbejdere er, at det – alt andet lige – er et godt tidspunkt at finde nyt arbejde på. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der kom denne uge: Der kom lidt flere i arbejde i august, og ledigheden i Danmark er på det laveste i ni år, skriver Ritzau.
En anden god nyhed på jobfronten, kunne Berlingske berette om; nemlig at langt flere mandlige indvandrere lykkes med at komme ud af passiv forsørgelse og ind på det danske arbejdsmarked. Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet gik 7,2 pct. af de ikke-vestlige, mandlige indvandrere fra kontanthjælp til job i 2015. I 2017 var det tilsvarende tal på 20 procent. Det er dog ikke i samme omfang lykkes at få kvindelige indvandrere i arbejde, hvor 7,5 pct. gik fra kontanthjælp til job i 2017.
Rekrutteringsudspil på vej
Bagsiden af medaljen er, at det begynder at knibe for virksomheder med at finde arbejdskraft. Af samme grund er det også et brandvarmt politisk emne, hvordan vi kan øge udbuddet af arbejdskraft. PolicyWatch har i den sammenhæng i denne uge kunnet fortælle, at et udspil om international rekruttering er på trapperne fra regeringen. Regeringen lægger op til, at der skal være to beløbsordninger, erfarer PolicyWatch. Folk fra lande, som Danmark har meget samhandel med, skal kunne arbejde i Danmark på en lavere beløbsordning end den nuværende.
Novo Nordisk fjerner 250 stillinger i USA
Fyringer, om end fjernt fra Danmark denne gang, er også på vej i Novo Nordisk, erfarede MedWatch – og det blev bekræftet af kommunikationsdirektør Mike Rulis: Novo fjerner 250 stillinger i USA. Dermed er cirka 1000 medarbejdere berørt af afskedigelser i koncernen i Japan, Kina, USA og Danmark. En del bliver dog ansat inden for andre vækstområder. Ifølge Novo handler nedskæringerne og omorganiseringerne i USA om at imødegå prispres og rabatkrav i USA, ligesom selskabet generelt set vil frigøre nogen midler til at investere inden for de områder, hvor de ”kan se, at der er en solid fremtidig vækst.”
Farlig fusion
Når det handler om finanssektoren, har medierne selvfølgelig fortsat fokus på hvidvasksagen og Danske Bank.
Men en nyhed var det bestemt også, da forsikringskoncernen Tryg tirsdag meddelte, at processen for godkendelsen af opkøbet af Alka er udskudt, men dog forventes afsluttet inden udgangen af 2018: "Vi har betænkeligheder ved, at fusionen mellem Tryg og Alka kan hæmme konkurrencen betydeligt, så vi har ikke umiddelbart kunne godkende den. Vi drøfter derfor mulige løsninger med parterne," skriver chefen for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens fusionsenhed, Søren Bo Rasmussen, i en mail til FinansWatch.
Spørgsmålet er så, om vi om tre måneder går ind i et nyt år med ét forsikringsselskab mindre, og herunder, hvad det egentlig betyder, når Tryg i meddelelsen tilføjer, at selskabet har afgivet nogle såkaldte "ikke-strukturelle tilsagn" i håbet om, at det vil kunne betyde en godkendelse fra tilsynet til opkøbet af Alka. Men det i hvert fald noget at gøre med at love, at konkurrencen opretholdes til gavn for vi forsikringstagere.