FinansWatch

Storbanker hopper med på VM-feberen: Kæmper om at forudsige verdensmesteren

Der er for flere storbanker, herunder Danske Bank, gået sport i at analysere og forudsige vinderen af VM i fodbold, som begyndte torsdag eftermiddag. Lad det være sagt med det samme: Danmark er ikke en del af favoritfeltet.

Landsholdet jubel Parken fans
Foto: LARS KRABBE

Selvom det danske fodboldlandshold har Christian Eriksen - offensivspilleren, der scorede 11 mål i 12 kvalifikationskampe og endda et hattrick i knald eller eller fald-kampen mod Irland - levnes Danmark kun minimale chancer i kampen om VM-trofæet.

I hvert fald hvis man tager udgangspunkt i de efterhånden mange forudsigelser, som store internationale banker har givet op til VM-slutrunden, som begyndte torsdag kl. 17, da åbningskampen mellem værterne fra Rusland og Saudi Arabien blev fløjtet i gang.

Landets største bank, Danske Bank, giver i en analyse, omtalt af finansmediet Bloomberg, kun Danmark 2 procent chance for at være det land, som kan løfte VM-trofæet, efter at finalen er færdigspillet 15. juli, mens banken har Brasillien som favorit.

Danske Bank er dog langt fra den eneste bank, som gerne vil gøre sig bemærket i mediebilledet med en analyse af sit bud på VM-vinderen.

Delte meninger om VM-vinder

Ifølge en artikel i The New York Times har en række store finanshuse i form af schweiziske UBS, amerikanske Goldman Sachs, hollandske ING og japanske Nomura fremlagt deres bud på VM's vinder på baggrund af metoder baseret på statistisk modellering, porteføljeteori og økonomiske analyser.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs forudser også, at Brasillien vinder turneringen.

Analysen skulle ifølge artiklen være baseret på data om blandt andet landsholdene og deres enkelte spillere. Goldman Sachs har dog ifølge New York Times udpeget Brasillien som vinder af VM-turneringen de seneste tre slutrunder, og dermed har investeringsbanken ramt skævt alle tre gange.

Danske Bank kommer som nævnt også frem til, at Brasillien er det ubestridte bedste bud på en VM-vinder med en sandsynlighed for at vinde turneringen på 17 pct. efterfulgt af Argentina og Tyskland, begge med vinderchancer på 12 pct., mens Spanien tillægges 7 pct. chance for at vinde turneringen.

Danske Banks analyse er baseret på en række forskellige data om deltagerlandene og tidligere præstationer, og de data er blevet simuleret tusindvis af gange på en computer.

Hollandsk bank har Spanien som favorit

Ifølge den hollandske bank ING bliver det Spanien, der løber med VM-trofæet, mens schweiziske UBS har mest tiltro til de forsvarende verdensmestre, Tyskland.

New York Times skriver, at den japanske bank Nomura kun spår om de to deltagere i finalen, som banken forudsiger kommer til at bestå af Frankrig og Spanien.

Hos bookmakerne, som sætter odds på baggrund af deres egne oddssætteres vurderinger og markedsbevægelserne, vurderer man generelt, at der er størst sandsynlighed for, at enten Brasillien eller Tyskland vinder VM.

Danmarks chancer for at vinde slutrunden vurderes i markedet til omkring 1 pct. Svarende til at man kan få sine penge omkring 100 gange igen, hvis Danmark kan trække guldmedaljer om halsen 15. juli.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere