FinansWatch

Diba Bank tæt på salg

I løbet af ganske få dage modtager den Næstved-baserede bank indikative bud fra interesserede købere. Et salg kan ske i løbet af den næste måned.

Der er en logisk grund til, at Diba Bank ikke har fundet en ny permanent løsning på direktørposten.

Bankens bestyrelse med formand Frank Møller Nielsen i spidsen har nemlig sat gang i en formel salgsproces, der styres af revisions- og konsulentvirksomheden Deloittes corporate finance-afdeling. Det fortæller flere anonyme kilder til FinansWatch.

Der har længe været optræk til, at den Næstved-baserede bank skulle finde en ny ejer. Spekulationerne tog til, da bankens direktør Petter Blondeau stoppede i november sidste år for i stedet at vende retur til Fyn og direktørposten hos Svendborg Sparekasse.

Dengang ville formanden, advokat Frank Møller Nielsen, ikke melde noget konkret ud i forhold til om, bestyrelsen ville sætte gang i en formel søgeproces efter en ny direktør. Det spørgsmål har formanden aldrig svaret konkret på, men blot konstateret, at man var vældig tilfredse med den konstituerede afløser Jesper Lund Wimmer, som dog aldrig har fået formandens ord for, at han også er den langsigtede løsning i banken.

Diba bekræfter "sonderinger" 

Indikative bud på vej

De uldne svar har naturligvis bidraget til spekulationerne om, at banken ikke vil bruge tid og penge på en dyr søgeproces efter en ny direktør, når man alligevel er på udsigt efter en ny ejer. For hvilken kandidat vil tage et job for blot at aflevere nøglerne videre til en ny ejer kort tid efter, at man har sat sig i sædet.

Ifølge FinansWatch’ kilder, der ønsker at være anonyme, modtager Diba Bank i løbet af ganske få dage indikative bud fra de interesserede købere. Forud for dette bud har køberfeltet haft adgang til et datarum med relevante oplysninger om banken, men det allerhelligste, lånebogen, bliver først lagt frem i næste fase af processen, når bestyrelsen har besluttet sig for, hvilke bydere der ”går videre” - og som derfor får lov til at lave en specifik due dilligence på banken.

Her skal de uforpligtende bud konverteres om til håndfaste bud fra de interesserede bydere. Og når buddene ligger der, udestår kun én ting: Bestyrelsens vurdering af, om man finder buddene attraktive, og om man vil anbefale aktionærerne at takke ja til dem, eller om man ønsker at køre videre på selvstændig vis.

At processen netop nu tager fart skal ses i lyset af, at Diba Bank den 27. august kunne meddele fondsbørsen, at man omsider havde indgået forlig med Forbrugerombudsmanden omkring de tabsgivende Scandinotes- og kalvebodpapirer. Den endelige regning er dog ikke endelig på plads, men Diba Bank har hensat 50 mio. kr. til tab på sagen og banken  påbegynder nu udbetaling af kompensationer til de berørte kunder.

Ikke tilfreds med kapitalen

FinansWatch erfarer, at sagen tidligere har været en torn i øjet på de interesserede købere, som har været usikre på, om der lå en ukendt millionregning og ventede efter en eventuel overtagelse.

Ifølge FinansWatch’ oplysninger er særligt to institutter meget interesserede i ejerskabet af Diba Bank. Både Sydbank og Arbejdernes Landsbank har tidligere her på FinansWatch udtrykt forholdsvis konkret interesse for Næstved-banken.

Diba Bank har været igennem nogle svære år siden 2008, hvor banken har lidt store tab. Den tidligere direktør Petter Blondeau kom på en regulær oprydningsopgave, da han tiltrådte som topchef i 2009. Han barberede bankens balance ned med ikke mindre end 40 pct. frem mod 2012 – og solgte bl.a. bankens forsikringsben fra. Der blev også skåret gevaldigt i bankens omkostninger, så de passede til det nye, mindre set-up. Årene bød på ganske betydelige nedskrivninger, som mundede ud i samlede tab på 315 mio. kr. i perioden fra 2008-2012.

Ydermere er der et vist pres på kapitalsiden i Diba Bank, hvor Finanstilsynet så sent som sidste efterår gjorde det klart, at man ikke var tilfreds med kapitalbasens sammensætning i Næstved-banken.

"Banken har en lav kernekapital, som fremadrettet bør øges i takt med den ansvarlige kapital skal indfries," skrev tilsynet.

Opmærksomme

I forbindelse med Petter Blondeaus afgang sent sidste efterår svarede bestyrelsesformanden følgende, da han blev spurgt af FinansWatch, hvordan bestyrelsen så på bankens situation på den lange bane efter den værste oprydning var overstået:

”Vi er Danmarks ældste bank, men det er ikke en ambition i sig selv, at vi skal være det. Vi er opmærksomme på, hvad der sker i markedet, som vi jo er den del af. Og vi gør os de overvejelser, som man skal gøre som bestyrelse. Hvad de er, kan jeg ikke røbe her. Men der er hele tiden noget i spil, og man kan ikke afvise, at der kan ske noget, som vi kan blive en del af.”

Andre bestyrelsesformænd melder klart ud, at de ønsker at forblive selvstændige?

”De politiske meldinger er meget klare om, at man vil have konsolideret den finansielle sektor, og vi maler os aldrig op i en krog, eller sætter os på på en piedestal at vi kan det hele selv. Men vi har ikke en religiøs holdning til hverken det ene eller det andet, jeg er vestjyde og tager tingene stille og roligt, som det kommer,” lød det dengang fra formanden Frank Møller Nielsen.

Diba Bank har et udlån i underkanten af 3 mia. kr. og havde ved årsskiftet godt 180 medarbejdere fordelt på 7 filialer – heraf to filialer på Bornholm.

FinansWatch har forsøgt at få en kommentar fra Frank Møller Nielsen

Diba-formand: Fuldt ud opmærksom på udviklingen omkring os 

Diba-formand: Jeg ved godt, at et halvt år er lang tid 

Headhuntere: Ny Diba-direktør kan findes på 8 uger

Diba-formand: Det haster ikke med at finde ny adm. direktør

Diba-formand: Tavshed kan føre til rygter om banken 

Diba-formand tavs om fremtiden

Arbejdernes Landsbank bejler til Diba 

 

Mere fra FinansWatch

Pimco-boss: Ikke sikkert inflationen kommer

Investeringschef hos den globale kapitalforvalter Pimco mener, at investorerne handler på en fejlagtig bekymring for, at forbrugerpriserne vil stige, for det er langtfra sikkert, at inflationen vil gå op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs