FinansWatch

Minister kommer forsikringsselskaber i møde: Udskyder halvfærdige regler

Den danske forsikringsbranche kan ånde lettet op. Nye, tunge EU-regler, som skulle træde i kraft i dag, bliver udskudt, oplyser erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Foto: /ritzau/Jonas Olufson

Det var en tæt på umulig opgave, som de danske forsikringsselskaber var sat på, hvis de i dag, 23. februar, skulle være klar til at overholde det nye forsikringsformidlingsdirektiv fra EU, også kaldet IDD.

Det var nemlig i dag, at direktivet, som blandt andet sætter krav til, hvordan folk, der sælger forsikringer, skal være uddannede, ligesom der sættes nye krav til forsikringsselskabernes it-systemer, skulle træde i kraft.

Men eftersom reglerne ikke er 100 pct. på plads, og selvom man lader til at være på vej til at udskyde anvendelsesdatoen for direktivet, har det været uvist, hvad holdningen fra den danske regering har været.

"Det er en utryg og uacceptabel retstilstand at sætte virksomhederne i. Når man fra politisk hold indfører så omfattende regulering, som der er tale om her, skal virksomhederne naturligvis vide, hvornår reglerne træder i kraft," har Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), for nylig skrevet i et brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

"Det er vigtigt at huske på, at det nye regelsæt er administrativt tungt. Især mindre og mellemstore virksomheder skal bruge relativt mange administrative ressourcer på at implementere det," lyder det videre i brevet, hvor FA opfordrer ministeren til at udskyde reglerne.

Og den er ministeren med på.

Direktiv klar i marts

I et svar til FinansWatch oplyser Brian Mikkelsen, at branchen kan tage det roligt.

"Loven, der implementerer forsikringsformidlingsdirektivet, træder først i kraft, når ministeren udsteder en bekendtgørelse herom (denne fleksibilitet blev indbygget i lovforslaget, da der var udsigt til en udskydelse af direktivets ikrafttrædelse)," skriver ministeren til FinansWatch.

"Det er således allerede hensigten først at sætte loven i kraft på det tidspunkt, hvor direktivet træder i kraft. Det er forventningen, at den endelige afklaring vedr. ikrafttrædelsestidspunktet for direktivet foreligger i løbet af marts," lyder det videre.

Ministerens svar skal ses i lyset af, at EU-Kommissionen lidt før jul foreslog Ministerrådet og EU-Parlamentet, at anvendelsesdatoen rykkes fra 23. februar til 1. oktober i år. Ministerrådet har allerede tilkendegivet, at det vil tilslutte sig Kommissionens forslag, men EU-Parlamentet har endnu ikke taget stilling til forslaget – det forventes at kunne ske til marts.

Rart med afklaring

Det glæder Mariane Dissing fra FA, at ministeren nu melder klart ud.

"Det er dejligt, at der nu er klarhed for de danske forsikringsselskaber," siger hun til FinansWatch.

"Skulle selskaberne have levet op til reglerne i dag, ville det nok have være svært i sin fulde udstrækning," siger hun videre og fortæller, at hun forventer, at det vil være muligt for selskaberne at overholde reglerne, når IDD efter den nye tidsplan træder i kraft 1. oktober.

Brancheforeningen Forsikring & Pension har over for FinansWatch tidligere vurderet, at direktivet kommer til at koste de danske forsikringsselskaber et trecifret millionbeløb at implementere.

EU-Kommissionen foreslår ny startdato for omfattende forsikringsregler

Magtfuldt EU-udvalg skubber til bister deadline for omfattende forsikringsregler

Forsikringsmæglere kritiserer regeringens nye testkrav

Forsikringslobby: Nye EU-regler kommer til at koste branchen trecifret millionbeløb

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere