FinansWatch

Kvinder i ledelsen skaber mere stabil indtjening i erhvervslivet

Ifølge Nordea leverer virksomheder med en kønsbalanceret ledelse mere stabile afkast end konkurrenterne. Flere undersøgelser indikerer positive effekter af kønsdiversifikation på bestyrelses- og direktionsniveau, og at flere kvinder i bestyrelserne også fører til flere kvinder på direktionsgangen.

Sydbanks Karen Frøsig er den eneste kvinde, der er adm. direktør for en stor dansk bank.

Torsdag var det ifølge FN kvindernes internationale kampdag. Og år efter år er et af de tilbagevendende temaer andelen af kvinder i erhvervslivets øverste lag – eller rettere, manglen på kvinder i virksomhedsledelserne.

For det er ikke nogen hemmelighed, at mænd sidder tungt på direktionsposterne i landets børsnoterede virksomheder, men hvis virksomhederne med en mandsdomineret ledelse blev mere kønsbalanceret, ville det sandsynligvis føre til mere stabile afkast.

Det er konklusionen i Nordeas analyse "Diversity as a value driver."

Her gennemgår Nordens største bank, hvordan 100 toneangivende børsnoterede nordiske selskaber klarede sig i perioden 2004 til 2016.

"Vi fandt ud af, at volatiliteten af return on capital var meget lavere for virksomheder med en højere kønsdiversifikation i ledelsen," siger Johan Trocmé, chef for tematisk research i Nordea.

Sagt på almindeligt dansk betyder det, at udsvingene i virksomhedernes indtjening, målt i forhold til deres kapitalbase, var lavere for selskaber, der havde kvinder i ledelsen.

Ifølge Nordea er den mest bemærkelsesværdige forskel, at virksomheder med en kønsbalanceret ledelse har 40 procent lavere udsving i afkastet på den investerede kapital – et nøgletal, der fortæller om virksomhedens evne til at tjene penge.

Måler man kursudviklingen hos de 100 børsnoterede nordiske selskaber, fører en mere kønslige ledelse ikke til nogen signifikant forskel, da de selskaber med 50 procent størst kønsdiversifikation havde en næsten identisk kursudvikling sammenlignet med alle hundrede selskaber.

Ulige repræsentation i finanssektorens top

I 2016 udgjorde kvinder næsten hvert tredje bestyrelsesmedlem i de 100 nordiske virksomheder. I Danmark var andelen 27 pct. mod 34 pct. i resten af Norden i gennemsnit.

FinansWatch har foretaget en gennemgang af bestyrelserne i Nordea og de danske banker, der hører under Finanstilsynets gruppe 1 og 2, altså de største og mellemstore banker.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

I gennemsnit er lidt mindre end hver fjerde bestyrelsesmedlem kvinde i finanssektoren anno 2018. Det skal dog nævnes, at flere banker afholder deres årlige generalforsamling i marts, hvor der kan forekomme udskiftninger i bestyrelsen.

Eksempelvis har Danske Bank nomineret Ingrid Bonde, der er tidligere direktør i den svenske pensionskasse AMF, til bestyrelsen. Hvis hun bliver valgt, erstatter hun enten Urban Bäckström eller Martin Tivéus - og derefter vil Danske Bank have en kønsbalanceret bestyrelse.

Til gengæld har banken stadig ikke en kvinde i direktionen. Det har banken aldrig haft siden grundlæggelsen i 1871.

I analysen "Diversity as a value driver" beskriver Nordea, at den kønslige sammensætning i bestyrelseslokalet har indflydelse på andelen af kvinder i direktionen.

"Flere kvinder i bestyrelsen ser ud til at være stærkt korreleret med flere i koncernledelsen. Vi mener ikke, at dette er en tilfældighed. (...) Vi er overbeviste om, at diversificeret lederskab kan have en stærk positiv indvirkning på værdiskabelsen i virksomhederne, men kursudviklingen er ikke et godt værktøj til at forsøge at måle og kvantificere det," skriver Nordea.

Ifølge Nordeas analyse var hvert tiende direktionsmedlem i OMXC20-selskaberne i 2016 kvinde - tallet for resten af Norden var 20 pct.

I den danske finanssektor udgør kvinder 7 pct. af direktionerne, og blandt de større banker er de kun repræsenterede i Sydbank, Jutlander Bank og Nordeas direktion.

I Sverige er danske Birgitte Bonnesen adm. direktør i Swedbank, mens Annika Falkengren fra 2005 til 2017 var adm. direktør for storbanken SEB.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

 

Analyser understreger betydning af kønsdiversifikation

Op til Kvindernes Internationale Kampdag er der blevet publiceret flere analyser med samme budskab: Kønsdiversifikation styrker virksomheder.

Markedsanalysebureauet MSCI udgav forleden analysen "Women on boards and the human capital connection."

Her er hovedpointen, at der er en positiv sammenhæng mellem kvinder i bestyrelsen og selskabets evne til at tiltrække talent samt de ansattes produktivitetsvækst.

Uden for finanssektoren har den franske servicevirksomhed Sodexo publiceret "Gender Balance Study 2018" på baggrund af interviews med 50.000 ledere.

Her er mønsteret, at kønsbalancerede ledelse blandt andet fører med 8 pct. højere profitmargin, mere tilfredse medarbejdere - og 12 pct. færre arbejdsulykker.

Mere fra FinansWatch

Nordfyns Bank firdobler resultat

Vækst på toppen og tilbageførte nedskrivninger sender Nordfyns Banks resultat i vejret efter årets første ni måneder. Tredje kvartal spæder til med en bundlinje, der er 70 pct. højere end samme kvartal i fjor.

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs