FinansWatch

Bankerne rådvilde over ECB-billioner

Europæiske banker står nu i det dilemma, at de ikke ved, hvad de skal gøre med de knap 4.000 mia. kr., som de har lånt i ECB.

De europæiske banker kan vælge enten at investere de billige treårslån i lukrative, men potentielt risikable statsobligationer, eller de kan gemme pengene i deres beholdning og få en negativ forrentning, skriver The Wall Street Journal i dag.

Valgmulighederne afspejler den økonomiske usikkerhed, som omgiver eurolandene og det finansielle system heri. Uanset hvilken af ovennævnte muligheder, der vælges, vil forbrugere og virksomheder således ikke se mange af pengene pumpet tilbage i samfundsøkonomien i form af videreudlån. Låneprogrammet fra ECB blev netop oprettet med det formål at sikre de finansielle institutioner mod en potentiel likviditetskrise, der kan udløses af at europæiske banker skal refinansiere lån for hundrede milliarder euro i år, og med de nuværende fundingmuligheder kan det blive svært.

Ifølge The Wall Street Journal ser bankledelser dog meget forskelligt på, hvorledes pengene fra ECB skal anvendes. Tal fra ECB viser, at over-night indlån hos ECB fra europæiske banker er steget støt siden lånefaciliteten blev udbudt sidste måned og ramte således et historisk højdepunkt på 528 mia. euro den 17. januar. Det tyder på, at mange banker blot vælger indsætte de lånte penge på konti hos ECB -  trods det at det giver en negativ forrentning - i stedet for at investere dem grundet den store usikkerhed i markedet.

Mario Draghi, ECB chef, sagde dog i følge The Wall Street Journal tidligere på måneden, at

"Vi ser helt tydelige tegn på, at pengene ikke blot forbliver i indlånsfaciliteterne, men cirkulerer i økonomien" med henvisning til den faldende rente på nogle af de europæiske statsobligationer.

"Overordnet set er det ikke de samme banker, der har indestående hos ECB, som har benyttet sig af lånefaciliteten," meddelte han videre.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs