Myndigheder afviser Credit Suisse-fidus og sender aktier op

Det, der skete i Schweiz, hvor myndighederne nedskrev værdien af Credit Suisses udstedte AT1-obligationer til nul, kommer ikke til at ske i EU, siger myndigheder.
Den schweiziske bank Credit Suisse er blevet købt af en anden samme, UBS. | Foto: Gabriel Bouys
Den schweiziske bank Credit Suisse er blevet købt af en anden samme, UBS. | Foto: Gabriel Bouys
af marketwire

Myndighederne i både EU og Storbritannien afviser mandag, at rangordenen, der har fundet sted i forbindelse med afviklingen af Credit Suisse, er gangbar.

Afvisningen, der fandt sted mandag formiddag, har hen ad dagen understøttet aktiemarkederne, noterer Frederik Engholm, der er cheføkonom i Nykredit, i en analyse.

”Det hjalp, at ECB var ude og forsikre om, at AT1 er bedre beskyttet i EU. Bankaktier er også gået fra et stort minus til nul, mens de brede aktiemarkeder nu er i plus,” skriver han.

Den schweiziske investeringsbank UBS skal overtage Credit Suisse med en betydelig rabat, da værdien af obligationer af typen AT1 i den nødlidende bank er nedskrevet til nul. Imens får aktionærerne en betaling på i alt 3,25 mia. dollar for deres aktier.

Løsningen strider imod den normale tabsrækkefølge ved konkurser, hvor aktionærerne sædvanligvis står først i køen, mens obligationsejerne først derefter må tage deres tab.

Det danske C25-indeks, der tidligt mandag var nede med 1,9 pct., er hen over formiddagen kravlet fra et reduceret minus til et plus på 1,1 pct.

De schweiziske myndigheders løsning vil dog ikke kunne finde sted i hverken EU, oplyses det i en meddelelse fra EU’s Single Resolution Board, de europæiske bankmyndigheder, EBF, samt Den Europæiske Centralbanks banktilsyn.

Obligationsejere bør først lide tab, når aktionærernes andel er bragt i nul, lyder det i en fællesmeddelelse fra de tre instanser.

Årsagen til den omvendte rangorden og forfordelingen af AT1-obligationsejerne er ifølge Frederik Engholm, at den schweiziske stat ellers måtte overtage ejerskabet af Credit Suisse.

”Det gjorde man for at undgå, at staten måtte overtage ejerskabet af banken og efterfølgende sørge for at få stumperne solgt,” forklarer cheføkonomen.

At lade obligationsejerne tage brodden var heller ikke gået i Storbritannien, meddeler landets centralbank, Bank of England, i en selvstændig meddelelse ifølge Bloomberg News.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også