Aktører på Fanø med bøn til Middelfart: Katastrofe hvis vi mister filial
Der var en lettelse at spore hos medlemmerne af Fanø Sparekasses repræsentantskab, da de onsdag aften deltog til et informationsmøde om den mulige fusion med Middelfart Sparekasse.
Her var de samlet til kaffe og kage på restaurant Ambassaden, som en af repræsentanterne, Mads Lindquist, til dagligt driver. Trods en følelsespræget stemning var Mads Lindquist lettet over udsigterne til, at Middelfart Sparekasse umiddelbart vil holde gang i det lokale institut på øen.
”Jeg har brug for, at vi beholder et lokalt pengeinstitut. Det er alfa og omega. Min forhåbning er, at vi kommer ind i en organisation, der er i fremdrift og som har en filial i Esbjerg. Det er der et nærhedsprincip og en tryghed i, når man er en lille selvstændig erhvervsdrivende,” siger Mads Lindquist, der er én af 17 repræsentanter hos Fanø Sparekasse.
Finanswatch har talt med flere fra repræsentantskabet, der melder sig positivt stemt overfor sparekassens bevæggrunde for at lade sig opsluge af Middelfart Sparekasse.
Repræsentantskaberne fra både Fanø Sparekasse og Middelfart Sparekasse skal godkende fusionsplanen, for at den kan realiseres. I den forbindelse holder sparekasserne begge ekstraordinære repræsentantskabsmøder 9. februar med spørgsmålet på dagsordenen. Herefter skal også Finanstilsynet give sin godkendelse.
Hos Middelfart Sparekasse vil direktør Martin Baltser ikke give nogen garanti for, at der er en filial på Fanø om fem eller 10 år, men han vil derimod garantere, at de vil forsøge på det.
Én af de foreninger, som Fanø Sparekasse har støttet, er Nordby Handelstandsforening, der begræder tabet af sparekassens selvstændighed. Ifølge foreningens formand, Tilde Rudbeck, gør det ondt, at den forsvinder, fordi at den - udover at bidrage med selskabsskatten - også bidrager med stor viden og kompetencer.
Hun fastslår, at det derfor er vigtigt, at Middelfart Sparekasse viser en forståelse for hele erhvervslivet på øen.
”Centralt er, at vi som erhvervsdrivende fortsat har mulighed for at få vekselpenge samt hæve og indsætte kontanter på øen, og at kreditfunktionen og direktionen hos Middelfart Sparekasse har indsigt i og forståelse for et erhvervsliv, der fungerer i et turistområde,” skriver Tilde Rudbeck, formand for Nordby Handelstandsforening, i en mail.
Udfordret sparekasse
Det er ikke alle aspekter af aftalen om fusionen, der er på plads endnu. Det er dog lovet, at de nuværende 13 medarbejdere alle bliver tilbudt at blive i sparekassen.
Derudover skal 56 mio. kr. af Fanø Sparekasses egenkapital på knap 100 mio. kr. gå til en velgørende fond til øen. Sparekassens garantier vil ligeledes blive tilbudt garantbeviser i Middelfart Sparekasse.
Viceborgmester og tidligere borgmester fra Venstre, Erik Nørreby, har fulgt Fanø Sparekasses økonomiske nedtur henover de seneste fem år. Her viser seneste årsrapport, at basisindtjeningen i alle årene har været i minus, selvom posten har været i bedring i de senere år.
Han mener, at det er ærgerligt, at det er kommet hertil, fordi sparekassen tidligere var at regne blandt landets mest sikre sparekasser. Men med den store andel af turisme, hvor udenlandske gæster besøger øen med stort kontantbehold, er det vigtigste, at man bevarer en filial.
”Jeg havde selvfølgelig gerne set, at den var fortsat som et selvstændigt pengeinstitut, når nu vi havde et godt udgangspunkt for fem-seks år siden. Men når vi tager udviklingen i betragtning, er det en ganske udmærket løsning. Det ville være en katastrofe, hvis vi ikke havde en filial tilbage på Fanø,” siger Erik Nørreby.
Der er endnu ikke opsat vækstmæssige mål og krav til Middelfart Sparekasses nye Fanø-afdeling.