Medlemmer af centralbank forventer flere renteløft trods aftagende pres

For at nå sin målsætning om inflation på 2 pct. vil den amerikanske centralbank hæve renten yderligere, skønt pres på priser lader til at være aftagende, lyder det fra flere af bankens medlemmer.
USA's centralbank, Federal Reserve, hævede renten adskillige gange gennem 2022. | Foto: Jason Reed
USA's centralbank, Federal Reserve, hævede renten adskillige gange gennem 2022. | Foto: Jason Reed
af marketwire

Flere regionale chefer i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ser fortsat behov for flere renteløft for at komme inflationen til livs. Dette til trods for at det værste pres på forbrugerpriserne ser ud til at have aftaget.

Det skriver Bloomberg News.

I en række taler umiddelbart efter at den amerikanske jobrapport viste fortsat gang i arbejdsmarkedet, men aftagende lønstigninger, har flere Federal Reserve-medlemmer været på banen.

Fra chefen i Federal Reserves afdeling i Atlanta, Raphael Bostic, lyder det, at inflationen stadig er for høj, og han ser derfor fortsat, at den ledende rente skal op over 5 pct. i forhold til det nuværende niveau lige under 4,5 pct.

Også chefen i Richmond-afdeling, Thomas Barkin, mener, at der ”fortsat er et stykke vej endnu” for at nå ned på centralbankens målsætning om en inflation på omkring 2 pct.

Lisa Cook, der er medlem af Federal Reserves styreråd, påpeger, at der er flere tegn på, at inflationen er aftagende - herunder fredagens tal for lønstigninger - men at den stadig er for høj.

Fredagens amerikanske jobrapport for december viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 223.000 personer i december. Det var dermed højere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 203.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Omvendt steg timelønningerne mindre end ventet i december. Gennemsnitstimelønnen steg i perioden med 4,6 pct. sammenlignet med samme måned et år forinden. Det var lavere end de 5,0 pct., som analytikerne havde ventet. Netop timelønnen vurderes at være det vigtigste parameter for markedet, da det indikerer, at inflationspresset er dæmpet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også