FinansWatch

Banker har slået hælene i til finansiering af nye kulprojekter

På grund af klimamål vil vestlige banker ikke finansiere nye kulprojekter trods massiv efterspørgsel.

Kulprojekter må opgives pga. manglende finansiering fra banker. | Foto: Niels Hougaard

Mens den globale efterspørgsel efter kul er steget kolossalt som følge af krigen i Ukraine, må flere mineselskaber opgive nye kulprojekter.

Det skriver Reuters, der har talt med et dusin investorer og topchefer i selskaberne.

Virksomhederne oplever nemlig, at vestlige banker ikke er interesseret i at finansiere nye projekter på grund af forpligtigelser på klimaområdet.

”Hvis du har igangværende forretninger med en bank, er det nemmere. Men hvis du vil bygge en ny mine, kan du glemme det, det er blevet umuligt,” siger finansdirektør i det australske mineselskab Coronado Global Resources, Gerhard Ziems, til nyhedsbureauet.

Trods de vestlige bankers modvillighed ventes de globale investeringer i kul alligevel at stige med 10 pct. til 116 mia. dollars i år, viser en beregning fra Det Internationale Energiagentur (IEA). Det er især Kina, der driver udviklingen, lyder det.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs