FinansWatch

IMF-chef opfordrer centralbanker til at fortsætte kamp mod inflation

Det vil ikke være smertefrit på den korte bane, men i et længere perspektiv står det klart, at verdens centralbanker er nødt til fortsat at bekæmpe inflationen, lyder det fra Kristalina Georgieva, chef for IMF.

IMF-chef Kristalina Georgieva mener, det er rigtigt, at centralbankerne reagerer på inflationen, selvom det kan medføre recession. | Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP / AFP

Chefen for Den International Valutafond (IMF), Kristalina Georgieva, opfordrer beslutningstagerne i centralbankerne til at fortsætte deres kamp for at få bragt inflationen ned.

Det siger hun torsdag under et arrangement på universitetet i Georgetown ifølge en tale, der er lagt ud på organisationens hjemmeside.

Ifølge Georgieva kan omkostningerne, hvis centralbankerne fejler, være enorme.

Således kan det blive nødvendigt at have meget højere renter i fremtiden end nødvendigt, hvilket kan ramme ikke blot væksten, men også skade forbrugerne.

Og hidtil har inflationen stædigt ligget højt og er bredt funderet, hvilket betyder, at centralbankerne ifølge IMF-chefen må fortsætte med at reagere.

”I det nuværende miljø er det det rigtige at gøre – at reagere beslutsomt også selv når økonomien uundgåeligt bremser op. Det er ikke nemt, og det vil ikke være smertefrit på kort sigt. Men det væsentlige er at afværge meget større og mere vidtrækkende smerte for alle,” siger Kristalina Georgieva.

Hun løfter også sløret for, at IMF i sin kommende prognose i næste uge vil nedjustere sit estimat for den globale vækst. Prognosen er allerede sænket tre gange, senest til 3,2 pct. i 2022 og 2,9 pct. i 2023.

”Og vi vil varsle, at risikoen for recession er stigende. Vi estimerer, at lande, der står for omkring en tredjedel af verdensøkonomien, vil se mindst to på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst i år eller næste år. Og selv hvis væksten er positiv, vil det føles som en recession på grund af faldende realløn og stigende priser,” advarer IMF-chefen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs