FinansWatch

F&P om kritik af sorte investeringer: "Den grønne omstilling klares ikke med et fingerknips"

Pensionsselskabernes brancheorganisation mener, at interesseorganisations nye rapports kritik af sektoren ikke har alle nuancer for øje.

Foto: PR/Forsikring & Pension (IPD)

Pensionssektoren får i ny rapport fra interesseorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke kritik for at have investeringer for i alt 22 mia. kr. i fossil ekspansion - hvoraf 14 mia. kr. går til 93 nye olie- og gasprojekter.

Den kritik mangler dog nuancer, mener brancheorganisationen F&P.

”De danske pensionsselskaber arbejder for at fremme den grønne omstilling ved at investere i sol- og vindenergi over hele verden og næste generation af rene teknologier som Power-to-X og grøn brint. Vi har givet et tilsagn om at nå 500 mia. kr. grønne investeringer i 2030. Det er massive investeringer, som Mellemfolkeligt Samvirke overser,” siger Tom Vile Jensen, underdirektør i F&P i en pressemeddelelse.

Mellemfolkeligt Samvirke bygger en del af sin kritik på en vurdering fra det Internationale Energi Agentur (IEA), om at nye investeringer fra og med 2022 i fossil udvinding ikke kan forenes med Parisaftalen. Tom Vile Jensen mener dog, at Mellemfolkeligt Samvirke ikke tager højde for, at IEA også har en forventning om, at gas og olie vil udgøre en betydelig del af energiforsyningen i verden i 2050.

”Der er lang vej fra den gradvise grønne omstilling, IEA skitserer, til et totalt stop for udvinding af olie og gas. Den grønne omstilling klares ikke med et fingerknips. Men vores pensionsselskaber har sat en klar grøn retning. De er langt i deres arbejde med at sælge de mest klimaskadelige og mindst omstillingsparate virksomheder fra og via aktivt ejerskab rykke alle de andre virksomheder i en grønnere retning,” siger Tom Vile Jensen.

Brancheorganisationen mener, at energivirksomheder, der bliver grønnere ved at øge investeringer i grønne energiløsninger og samtidig skruer ned for produktionen af olie og gas, er bedst for klimaet og fremhæver Ørsted som et eksempel på en virksomhed, der har taget den rejse. Men der er flere veje til målet, mener Tom Vile Jensen.

”Pensionsselskaberne er bevidste om deres rolle i samfundet og om deres ansvar. De er aktive ejere, der arbejder for at fremme en klimatransition hos selskaberne. Men der findes ikke kun én vej hen mod det mål, men flere. Og vejen derhen er heller ikke altid let, for der er dilemmaer, når vi skal igennem så store transformationer – i hele verden,” siger Tom Vile Jensen.

Organisationer kræver naturgas fjernet som grøn investering – retsopgør kan være forude

Ny rapport kritiserer pensionsektorens ”tikkende CO2-bombe”

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs