FinansWatch

Hvidbjerg er på vej mod rekordår - men direktør ser mørke skyer forude

Hvidbjerg Bank har leveret det bedste halvårsregnskab i bankens historie. Men direktør ser for sig, at den kommende tid kommer til at bestå af ”normal drift” og en stor del usikkerhed.

Foto: PR/Hvidbjerg Bank

Hvidbjerg Bank fortsætter med at levere store overskud, og aldrig i bankens historie har Hvidbjerg tjent så mange penge i et halvår som i år.

”De fleste ting er gået rigtige for os,” siger adm. direktør i Hvidbjerg, Jens Odgaard, til FinansWatch.

Banken fik et overskud på 14,6 mio. kr. efter skat, mens nettorente og gebyrindtægter stiger med 19,8 pct. fra halvåret 2021 til 52 mio. kr. i første halvår i år.

Foruden væksten på toplinjen har banken også været begunstiget af en konservativ tilgang til placeringen af sin overskudslikviditet. Modsat mange andre har banken nemlig ikke haft et tab på kursreguleringsposten. De stigende renter har ellers betydet store tab på mange bankers obligationsbeholdninger. Hvidbjerg Bank får et plus på over 3 mio. kr.

”Vi har aldrig kørt på, at det er kursgevinster, vi skal tjene penge på. Vi solgte vores obligationer sidste sommer, og så har vi haft overskuddet stående i Nationalbanken,” fortæller Jens Odgaard.

Trods væksten på både top- og bund forestiller bankdirektøren sig dog ikke, at den hæsblæsende aktivitet vil fortsætte.

En speciel situation

På toplinjen er det især forårets konverteringsbølge, der har været med til at skæppe i kassen i Hvidbjerg Bank.

”Vi har haft enormt mange konverteringer. Det har givet et boost på gebyrindtægterne. Men noget af det her kan man sidestille lidt med engangsindtægter. Man kan ikke blive ved med at konvertere. Jeg tror, det er normal drift for nu af,” lyder det fra Jens Odgaard.

Med Nationalbankens rentestigninger er de negative renter også ved at blive udfaset i Hvidbjerg. Fra 1. september er de for privatkunder et overstået kapital. Samtidig øger banken udlånsrenten med en halv pct.

”Marginalerne er faldet over de seneste år, så det er naturligt, at vi hæver udlånsrenten nu.”

Ligesom det var en uvant situation med negative renter, er det dog også uvant, at udlånsrenterne stiger igen. Og det har kastet nogle henvendelser fra kunder af sig.

”Den sidste udlånsstigning, vi lavede, kom i 2011. Kunderne er ikke vant til, at udlånsrenten stiger, så det er lidt specielt,” fortæller han og nævner, at det har været et fokusområde at klæde rådgiverne godt på til den dialog.

Mange ting der kan slå benene væk

Med det nuværende tempo ser Hvidbjerg Bank ud til at slå sin rekord fra 2019, hvor banken, især hjulpet af indtægterne fra salget af Sparinvest, tjente 32,2 mio. kr. før skat. Banken tjente 18 mio. kr. før skat i første halvår.

”Det ville da være dejligt, hvis vi kunne slå rekorden fra 2019. Men der er rigtig mange usikkerheder den kommende tid.”

Samtidig er forårets konverteringsbølge kølnet af.

”Vi havde stor aktivitet i foråret, og nu er der normal gænge,” siger Jens Odgaard.

Han ser stadig for sig, at det forventede overskud på 25-30 mio. kr. før skat er det mest realistiske.

”Der er masser af historier i medierne hver dag i forhold til forsyningskrise, energikrise, virksomheders betaling af elafgifter og mange andre ting, der kan slå benene væk under enkelte familier eller virksomheder.”

”Vi har lavet et flot halvårsregnskab, men man kan sagtens se de mørke skyer, det er der ingen tvivl om. ”

Konverteringsbølge i Hvidbjerg Bank løfter halvårsregnskab

Bankdirektør vender blikket mod digital udvikling og bæredygtighed efter flere år med overskud

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs