En del af Watch Medier

FinansWatchtirsdag7. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
25.08.2022kl. 08.00

Anders Dam spår markant økonomisk opbrud: Globaliseringen er begyndt at løbe baglæns

Priser stiger, lønninger udhules og virksomheder trækker produktion hjem. Det er symptomer på, at globaliseringen er begyndt at løbe baglæns, og inflation i niveauet 2- til 4 pct. kan derfor blive en længerevarende tendens, advarer Jyske Banks ordførende direktør.
Siden Anders Dam blev uddannet økonom i 1982 har rentefald dulmet smerten fra de fleste økonomiske tilbageslag. Udsigt til vedvarende højere inflation | Foto: Linda Johansen
Siden Anders Dam blev uddannet økonom i 1982 har rentefald dulmet smerten fra de fleste økonomiske tilbageslag. Udsigt til vedvarende højere inflation | Foto: Linda Johansen
af SIMON LUND CHRISTIANSEN

Børn af 90’erne har aldrig levet med inflation før nu, men det gør de nok klogt i at vænne sig til. For verdensøkonomien er gået ind i en ny fase med store konsekvenser til følge for både virksomheder og forbrugere.

I stedet for et globalt fokus på samhandel og samarbejde, som vi har set gennem de seneste 30 år, går økonomien ind i en periode, hvor hver stat og store handelssamarbejder, som for eksempel EU, vil være sig selv nærmest.

Den på mange måder dystre forudsigelse kommer fra Jyske Banks Anders Dam, der udover at være ordførende direktør også er uddannet økonom. Han mener, vi er vidne til, at globaliseringen er begyndt at løbe baglæns.

”Hvis jeg skal sætte en overskrift på, er det en reversering af globaliseringen. Det betyder alt andet lige, at vi vil få en anden økonomi, og det bliver ikke en økonomi med den reallønsfremgang, vi har været vant til, men det kan godt være vi kan undgå en nævneværdig stigning i arbejdsløsheden,” siger Anders Dam.

Kan forklare økonomisk paradoks

Den 66-årige bankdirektør har ligesom mange fagfæller bemærket det tilsyneladende paradoksale i, at arbejdsmarkedet forsat er brandvarmt til trods for, at der er udsigt til recession og rentestigninger.

Frygten for et økonomisk tilbageslag ville under normale omstændigheder få virksomheder til at skrue ned for produktionen og afskedige medarbejdere. Men det er ikke tilfældet, såfremt virksomhederne i Vesten er i færd med at hjemtage produktionen, og det, mener Anders Dam, er der flere årsager til, at de gør.

”Først var der covid-19, som gav os en forskrækkelse i forhold til forsyningskæder og hvor vi får produceret vores varer. Dernæst er der opstået forsyningsusikkerhed på især energiområdet som følge af Ukraine-krigen, og endelig er der en sikkerhedspolitisk betragtning omkring det forhold, at der er to store autokratier i verden, nemlig Rusland og Kina, der tilsyneladende begge to har geografiske ambitioner,” siger Anders Dam og fortsætter:

”Det er nogle ubehageligheder, vi ikke har været vidne til i mange, mange år, og det betyder, at vi kommer til at skulle producere mere selv i den vestlige verden,” siger han.

Reversering øger omkostningerne

Han peger på, at de seneste 30 års globalisering har været til stor gavn for den danske og international økonomi, for den velstandsudvikling, som blandt andet de danske lønmodtagere har oplevet og for virksomhedernes indtægter.

”En fordel hele vejen rundt,” siger han.

Når danske virksomheder og vore nærmeste samhandelspartnere hjemtager produktionen, vil de fordele blive rullet delvist tilbage. Danske forbrugere vil opleve stigende priser, fordi den danske og europæiske arbejdskraft er dyrere end i eksempelvis Kina og Indien, og reallønsfremgangen vil falde.

”At vi skal producere selv, vil alt andet lige betyde, at det vil være til lavere produktivitet end hidtil, fordi arbejdskraften jo er billigere derude, også korrigeret for produktiviteten. Derfor kan vi få en prisudvikling, hvor vi må leve med inflation på 2 til 4 pct. gennem en længere årrække, mens de her tilpasninger af økonomien skal finde sted,” siger Anders Dam.

Det betyder også på den korte bane, at den funktionelle indkomstfordeling vil ændre sig til fordel for virksomheder, vurderer han.

”Den vil efter min opfattelse ændre sig til fordel for kapitalafkast, fordi det private erhvervsliv vil sende prisstigningerne videre – og måske med et lille nøk opad. Vi vil se mange virksomheder forbedre eller fastholde en ok indtjening i den her periode, mens reallønningerne vil blive presset, fordi lønningerne ikke stiger i samme takt som inflationen, hvilket dog vil presse forbruget.”

Trækker aktivpriser op

På den korte bane forventer han, at priser på aktiver som ejendomme og aktier vil blive ramt i nedadgående retning. Men over tid vil inflationen trække aktivpriserne opad, som det har været tilfældet historisk.

”Så hvis ejendomspriserne falder eksempelvis 20 pct. i de kommende par år, mens inflationen er 2-4 pct. om året, vil det tage nogle år, inden prisfaldet på de eksisterende boliger er indhentet. Det skal man som boligejer kunne stå igennem,” siger han og fortsætter:

”Der vil også være en efterspørgselskomponent, som stiger stærkt i de kommende år i form af den grønne omstilling og frigørelsen af afhængigheden af russisk olie og gas. Den vil pege opad i den samlede efterspørgsel og det samme vil det offentlige forbrug som følge af aldringen af befolkningen samt militær oprustning.”

På et tidspunkt vil økonomien og lønningerne tilpasse sig den nye virkelighed, hvor mere produceres i Danmark og Vesten til højere priser, og efterspørgselskomponenterne vil være anderledes sammensat end i dag. Men det tager år, og undervejs vil der være en konstant fare for, at tilpasningen af lønningerne sker for hurtigt med al for høj inflation til følge, vurderer Anders Dam.

”Danmark kan godt tåle en intern revaluering, men vi skal ikke have for høje lønstigninger, og den skal helst foregå i et roligt tempo. Vi må stå reallønsfald igennem i 2022 og 2023, og så tror jeg, tingene bedrer sig igen, selvom den underliggende inflation forsat vil ligge højere, end vi er vant til,” siger han.

Er du mest af alt bekymret eller fortrøstningsfuld?

”Indtil videre er jeg fortrøstningsfuld, for lige nu lader politikerne markederne arbejde, og det er det bedste, der kan ske. Jeg håber bare ikke, vi havner i en situation, hvor vi får alt for høje lønstigninger, for så kan vi godt stå den her omstilling igennem uden en eksplosion i arbejdsløsheden,” siger Anders Dam.

Finansielt stormvejr har skåret store lunser af privates appetit på investeringsforeninger

Aktiemarked presset i rødt af en rentefrygt, som gavner Danske Bank

Jyske Bank-topchef tilfreds med fremgang: ”Vi vinder markedsandele der hvor konkurrencen er fri”

Relaterede artikler:

  • Foto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

    Bankers erhvervsudlån vokser med milliarder

  • Foto: Mikkel Berg Pedersen/ERH

    Analytikere forudser finansuro koste på bundlinjen hos Jyske Bank

  • Foto: Casper Dalhoff/ERH

    Anders Dam vil ikke love at følge endnu et renteløft: "Vi kan få behov for at øge rentemarginalen"

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Sinan Gabel og Christian Lysholm står i spidsen for Qvonto, som nu vil indtage det danske marked.
Finansnyt

Fintech går ind i Danmark: Vil lette besværligt papirarbejde for bankerne

For at spare tid på at udfylde dokumenter manuelt har fintech-selskabet Qvonto udarbejdet en cloud-løsning til finansielle selskaber.
Danske boligejere skal vænne sig til at betale mere for deres variabelt forrentede boliglån. | Foto: Jens Dresling
Realkredit

Boligejere med flekslån står overfor et rentehop

For abonnenter

Lunar løfter renten på almindelige indlånskonti. | Foto: Pr/lunar Bank
FinansWatch

Lunar løfter indlånsrenten med 25 basispoint

For abonnenter

Pensionsopsparerne afleverer færre kroner til statskassen i år. | Foto: Per Folkver
Finansnyt

Pensions-tumult koster staten milliarder i skatteindtægter

Danske realkreditobligationer, der finansierer langt de fleste boligkøb, er fortsat en sikker aktivklasse, mener ratingbureauet Moodys's. | Foto: Jens Dresling
Realkredit

Ratingbureau ser kun lille forringelse af kvaliteten i danske realkreditobligationer

Alexandra Bastkær Winther er adm. direktør for Alka måneden ud - så skifter hun til en stilling i Trygs koncerndirektion. | Photo: Pr / Tryg
FinansWatch

Alka går i luften med nyt kernesystem og indboprodukt

For abonnenter

Læs også

Mark Wraa-Hansen er Danske Banks chef for privatkunder i Danmark. | Foto: Benny Kjølhede
FinansWatch

Danske Bank gør det af med boligchefstilling og etablerer nye ledende roller

Tilpasningerne træder i kraft 1. marts, oplyser Danske Bank, som håber, de vil føre banken tættere på kunderne.

For abonnenter

Jeppe Winther Christensen er frustreret over, hvor lidt han fik at vide om grunden til at slukke for Heap. | Foto: Pr/heap
FinansWatch

Topdanmark lagde opkøbt selskab i graven – stifter undrer sig over forløbet

Pensionsplatformen Heap gik fra succesrig startup og vækst på alle parametre til at få nøglen drejet om af det selskab, der få måneder forinden havde købt det. I dag undrer stifteren sig endnu.

For abonnenter

En færdelsforseelse lå bag det ene af de tre afslag på fit & proper-ansøgninger, som Finanstilsynet offentliggjorde i sidste uge. | Foto: Hansen Michael
Regulering

Færdselsdom kostede godkendelse: Nu frygter branchen strammere praksis i fit & proper-sager

Kan man blive afvist af Finanstilsynet på grund af en fartbøde? Tre nye afgørelser sår tvivl om, hvad pletter på straffeattesten betyder i fit & proper-sager.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Lunar løfter indlånsrenten med 25 basispoint – 6. feb.
  • Boligejere med flekslån står overfor et rentehop – 6. feb.
  • Pensions-tumult koster staten milliarder i skatteindtægter – 6. feb.
  • Fintech går ind i Danmark: Vil lette besværligt papirarbejde for bankerne – 6. feb.
  • Sparekasse får aktivitetscenter opkaldt efter sig – 6. feb.
  • Alka går i luften med nyt kernesystem og indboprodukt – 6. feb.
  • Public.com-stiftere smider penge efter ung fintech – 6. feb.
  • Ratingbureau ser kun lille forringelse af kvaliteten i danske realkreditobligationer – 6. feb.
  • Finanstilsynet giver seks måneders længere indflyvning til NEP-krav – 6. feb.
  • Medie: Dansk Sundhedssikring er sat til salg – 6. feb.
  • Færdselsdom kostede godkendelse: Nu frygter branchen strammere praksis i fit & proper-sager – 6. feb.
  • Sydbank siger farvel til direktør efter mindre end et år i ny enhed – 6. feb.
  • Danske Bank: Fokus på Alm. Brand-prognoser for 2023 før regnskab – 6. feb.
  • Svensk krone i svageste niveau overfor euro og kroner i 13 år – 6. feb.
  • Danske Bank gør det af med boligchefstilling og etablerer nye ledende roller – 6. feb.
Flere nyheder

Job

  • Forretningsudvikler til Salesforce, Birk

  • Andelskassen søger landbrugsrådgiver til bankens landbrugscenter

  • Forretningsudvikler til privatkundeområdet, Birk

  • Senior Investment Manager til EIFO’s fondsinvesteringsteam

  • Product Manager landbrug til Gjensidige

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • Analytiker til alternative investeringer

  • Risk Manager i Sydbank Operations

  • Porteføljemanager til obligationer

  • Kreditbanken i Aabenraa søger administrativ medarbejder til fonds, valuta og hvidvask

  • Erhvervsrådgiver til Spar Nord Lillebælt – ny erhvervsafdeling

  • Porteføljemanager til danske ejendomme i PenSam

  • Senior Project Finance Manager

  • Erhvervsrådgiver

  • Privatrådgiver til Svendborg

  • Compliance Officer

  • Specialist, Trustee&Depositary

  • Ambitiøs Kreditrådgiver – værdiskabende finansielle løsninger til små og mellemstore virksomheder

  • AP Pension søger kunderådgiver til Udbetaling

  • Spar Nord Svendborg søger erhvervsrådgiver til Hele Byens Bank

Se flere jobs

Watch Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Scrum Master with a practical approach

  • Business Intelligence Specialist

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

Se flere jobs

Job

  • Forretningsudvikler til Salesforce, Birk

  • Andelskassen søger landbrugsrådgiver til bankens landbrugscenter

  • Forretningsudvikler til privatkundeområdet, Birk

  • Senior Investment Manager til EIFO’s fondsinvesteringsteam

  • Product Manager landbrug til Gjensidige

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • Analytiker til alternative investeringer

  • Risk Manager i Sydbank Operations

  • Porteføljemanager til obligationer

  • Kreditbanken i Aabenraa søger administrativ medarbejder til fonds, valuta og hvidvask

  • Erhvervsrådgiver til Spar Nord Lillebælt – ny erhvervsafdeling

  • Porteføljemanager til danske ejendomme i PenSam

  • Senior Project Finance Manager

  • Erhvervsrådgiver

  • Privatrådgiver til Svendborg

  • Compliance Officer

  • Specialist, Trustee&Depositary

  • Ambitiøs Kreditrådgiver – værdiskabende finansielle løsninger til små og mellemstore virksomheder

  • AP Pension søger kunderådgiver til Udbetaling

  • Spar Nord Svendborg søger erhvervsrådgiver til Hele Byens Bank

Se flere jobs

Kolofon

FinansWatch
Søg

Sektioner

  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mette Mandrup

mm@finanswatch.dk

Tlf.: +45 3330 8383

  • Om FinansWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Job

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Læs mere om abonnement her

Adresse

FinansWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8383

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FinansWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FinansWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge