FinansWatch

Overblik: Ny rapport om konkurrence mellem banker læses vidt forskelligt

Tirsdag landede en længeventet rapport om konkurrencen på det danske bankmarked. Rapportens indhold er ifølge minister ”alarmerende læsning”, mens andre mener, at rapporten frifinder bankerne. Få overblik over FinansWatchs dækning her.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) finder ny rapport om konkurrencesituatioen for "alarmerende". | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Konkurrencen på det danske bankmarked kan styrkes. Sådan lyder konklusionen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en rapport om konkurrencesituationen, som styrelsen har udarbejdet efter ønske fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Rapporten, der har været afventet i spænding, blev offentliggjort tirsdag i indeværende uge:

Længe ventet konkurrencerapport: Bankers konkurrence om privatkunder ”kan styrkes”

Og det er ”alarmende læsning”, mener erhvervsminister Simon Kollerup (S). Han peger blandt andet på, at 42 pct. af danskerne ikke kender omkostningerne til deres bank, ligesom kun fem pct. af danskerne har skiftet bank det seneste år:

Kollerup om konkurrencerapport: ”Alarmerende læsning”

Niels Enemærke, der er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, fremhæver blandt andet, at konkurrencen er udfordret af, at nye aktører har svært ved at finde fodfæste på det danske bankmarked:

Kontorchef om bankmarkedet: Små banker har svært ved at etablere sig og vokse

Mens rapporten altså peger på mulige problemer, så indeholder den ingen anbefalinger. Det var ikke opdraget, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, men manglen på anbefalinger ærgrer Forbrugerrådet Tænk. Cheføkonom Morten Bruun Pedersen mener dog, at rapporten bekræfter, at konkurrencen er mangelfuld.

Niels Enemærke slår samtidig fast, at konklusionen om, at konkurrencen kan styrkes, ikke skal læses som ”en teoretisk betragtning”, men som udtryk for, at det vil komme samfundet og forbrugerne til gode, hvis konkurrencen styrkes:

Forbrugerrådet savner anbefalinger og håndfaste konklusioner i ny konkurrencerapport

Mens rapporten bekræfter Forbrugerrådet Tænk og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i, at det halter med konkurrencen på bankmarkedet, så læser Finn Lauritzen, mangeårig direktør i Konkurrencestyrelsen, rapporten anderledes. Han mener, at den i overvejende grad frifinder bankerne i beskyldningen om manglende konkurrence:

Eks-direktør i Konkurrencestyrelsen: Rapport frifinder bankerne

Det samme mener Nicholas Rohde, direktør i Bankresearch. Han kalder rapporten velunderbygget, men mener, at den fejler i sine konklusioner. Samtidig fremhæver han, at det eksperiment, som konklusionen om, at danskerne ikke kender deres omkostninger, bygger på, i virkeligheden viser, at kunderne overestimerer deres udgifter til banken:

Konkurrencerapport: Kunder overvurderer bankernes priser

Hos bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, kan man slet ikke genkende konklusionerne i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport:

Branchedirektør revser rapport om konkurrencen i bankmarkedet

Rapporten fremhæver derudover, at bankbranchen topper på andelen af løn, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan tyde på ineffektiv konkurrence, lyder det. Den påstand er Finansforbundet ikke enig i:

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Samtidig peger rapporten på, at kunder i realkreditinstitutter er mere trofaste end kunderne hos pengeinstitutter. En af forklaringer findes ifølge rapporten i de engangsomkostninger, der er forbundet med at skifte realkreditinstitut:

Rapport peger på få kundehop på ”relativt fastlåst” realkreditmarked

Rapporten sætter også datacentralerne under lup. Her peger rapporten på, at få spillere på markedet, som befolkes af BEC, Bankdata og SDC, og store udtrædelsesomkostninger er med til at give ”konkurrencemæssige udfordringer”:

Få aktører og stor regning ved udtrædelse: Konkurrencerapport retter kritisk lys på datacentraler

Det kalder på yderligere uddybning, at erhvervsministeren finder rapporten ”alarmerende”, mener Venstre og Nye Borgerlige. Erhvervsordførerne i begge partier har svært ved at finde rygende pistoler, mens man hos SF mener, at rapporten bekræfter, at der er problemer med konkurrencen:

”Floskelsnak” og ”bankbashing”: Blå partier langer ud efter minister i kølvandet på konkurrencerapport

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs