FinansWatch

PKA ligestiller barslen: "Vi vil gerne være first movers"

Pensionskassen PKA har besluttet at ligestille barslen, så mænd og kvinder har ret til samme antal uger med løn under barsel efter barnets fødsel. Dermed lægger pensionskassen sig helt i front, hvad angår barselsvilkår i finanssektoren.

Fædre kan nu se frem til flere ugers betalt barsel i pensionskassen PKA. | Foto: PR / PKA

Tirsdag trådte de nye barselsregler i kraft, der ligestiller barslen. Og nu gør pensionskassen PKA det samme.

For ansatte i PKA, hvis barn er født efter den 2. august, har både mor og far ret til 26 uger med fuld løn, efter barnet er født. Det inkluderer de to ugers fædreorlov, men ikke graviditetsorlov, hvor kvinder i PKA har ret til otte uger med fuld løn, hvilket er de mest fordelagtige vilkår i sektoren blandt de større finansvirksomheder.

”Det vigtige for os har været at skabe større inklusion og støtte op om ligestilling mellem mænd og kvinder. Derudover giver det en bedre mulighed for at tiltrække og fastholde medarbejdere, ligesom det er i god tråd med vores og vores medlemmers værdisæt,” siger HR-chef i PKA, Anya Tolstoy, til FinansWatch.

Med de forbedrede vilkår følger PKA i halen på Nykredit og Pensiondanmark, der også tilbyder 26 uger med løn og pension til både mor og far efter fødslen.

Ny lov øremærker barsel: Disse selskaber har de bedste vilkår for forældre

En rundspørge, FinansWatch har lavet, viser imidlertid, at langt de fleste finansvirksomheder holder fast i de vilkår, der er bestemt af overenskomsterne. Her er der typisk ret til mellem 15-16 uger med løn for fædre.

Mandlige ansatte har efterspurgt det

Tirsdag d. 2 august trådte de nye barselsregler i kraft. De betyder, at 11 uger er øremærket hver forælder og bortfalder, hvis den ikke bliver afholdt.

Inden PKA’s beslutning om at forbedre vilkårene for barslende tilbød pensionskassen fædre 15 ugers barsel med løn og mødre - som nu - 34 uger.

Hvorfor forbedrer I vilkårene for fædre lige nu?

”Vi har hele tiden kigget på, hvad den nye barselsorlov indeholder. Historisk har vi lænet os op ad HK’s overenskomst, som vores medlemmer er dækket af. Men vi mener, at det er så vigtigt et emne, at vi gerne vil være first movers.”

Har det været et ønske hos jeres mandlige medarbejdere?

”Vi har allerede en ret god ordning, men ja, vores mandlige ansatte har løbende efterspugt, om der var mulighed for at kigge på det.”

Hvad var argumentet for at sige nej til de mandlige ansatte, dengang de henvendte sig?

”Vi vidste, at der var en ny lov på vej, og vi skulle lige se på, hvad der lå i den.”

En bølge i gang

Hvad kan være et argument for ikke at ligestille barslen?

”Der er en mindre økonomisk udgift forbundet med det. For vi har da en forventning om, at vores mandlige medarbejdere vil drage nytte af det. Det er vores medlemmers penge, så vi kigger altid kritisk på, hvordan vi bruger dem. Men vi mener bare, at her opvejer de positive ting langt de negative.”

De fleste finansvirksomheder holder sig til de vilkår, der er bestemt af overenskomsten. Hvorfor ikke se de nye overenskomstforhandlinger an?

”Fordi der er bedre vilkår end i andre brancher, betyder det ikke, at vi ikke skal gå forrest og støtte op om inklusion. Jeg synes, det vejer langt tungere. Derudover tror tror jeg også, at der er en bølge i gang, og at langt flere virksomheder kommer med.”

Har I meldt det ud til jeres medarbejdere endnu?

”Det er meget nyt, så vi har først lige meldt det ud. Den her dagsorden var så vigtig, at vi gerne ville få det indført så hurtigt som muligt, og umiddelbart er det blevet taget rigtig godt imod.”

Ny lov øremærker barsel: Disse selskaber har de bedste vilkår for forældre

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs