FinansWatch

Sydbank venter flere store renteforhøjelser på næste rentemøder i Sverige

Onsdagens renteforhøjelse løfter den ledende svenske rente til 0,75 pct., og Riksbanken har kun to rentemøder tilbage i år. På de kommende møder i september og november er det forventningen, at der kommer yderligere forhøjelser til.

Med en renteforhøjelse på 50 basispoint melder svenske Riksbanken sig i koret af centralbanker, der laver ”store” renteforhøjelser.

Samtidig signalerer banken, at der er flere renteforhøjelser på vej, og at renten ventes at være på omkring 2 pct. i begyndelsen af 2023.

”Det betyder, at der er udsigt til store renteforhøjelser på de kommende rentemøder,” skriver seniorøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank i en kommentar.

Onsdagens renteforhøjelse løfter den ledende svenske rente til 0,75 pct., og Riksbanken har kun to rentemøder tilbage i år. De ligger i september og november.

”For at styringsrenten kan indfri Riksbankens forventninger, skal de kommende renteforhøjelser også være på 0,5 procentpoint. Foruden udsigten til renteforhøjelser vil Riksbanken også skrumpe obligationsbeholdningen i et hurtigere tempo,” konstaterer Kim Blindbæk.

Han peger dog samtidig på, at de økonomiske nøgletal fra Sverige peger mod modvind . Derfor kan Riksbanken i værste fald forværre opbremsningen ved at bekæmpe inflationen , pointerer han.

I første kvartal skrumpede den svenske økonomi med 0,8 procent på grund af coronarestriktioner, og den månedlige BNP-rapport for april viste en svag negativ økonomisk vækst.

”Samtidig har vi set, at forbrugernes humør er helt i kulkælderen på grund af den høje inflation, der udhuler købekraften,” skriver Blindbæk.

Forbrugertilliden er i øjeblikket lavere end under finanskrisen og coronakrisen.

Riksbanken har også sænket forventningerne til svensk økonomi, som i år nu ventes at vokse med 1,8 pct. og med 0,7 pct. i 2023. Tidligere var der ventet henholdsvis 2,8 og 1,4 pct.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs