FinansWatch

Overblik: Spar Nord valgte udbytte i stedet for opkøb

Fredag kunne Spar Nord meddele, at det udbytte, banken ellers havde reserveret til opkøb, vil blive udbetalt til aktionærerne. Vi giver her et overblik over dagens historier.

Foto: PR/Handelsbanken

Den langvarige og meget omtalte proces med salget af Handelsbankens danske afdeling tog fredag morgen en overraskende drejning.

Det skete, da Spar Nord meddelte aktionærerne, at der ikke længere er behov for at tilbageholde det udbytte, som banken ellers tidligere på året havde reserveret til ”eventuelle virksomhedsopkøb”.

Spar Nord udbetaler udbytte og aflyser opkøbsplaner

Spar Nord har ikke på noget tidspunkt bekræftet, at Handelsbanken er den virksomhed, banken havde reserveret penge til at købe, men iagttagere har gennem længere tid fremhævet Spar Nord som en af de mest oplagte købere til den danske afdeling.

Spar Nords Banks største ejer, Spar Nord Fonden, sad da også tilbage med en bittersød fornemmelse, efter nyheden om at reserven skulle udbetales og ikke bruges til opkøb.

Spar Nords største ejer sidder med ”bittersød fornemmelse” trods millionudbytte

Handelsbanken, der altså - måske - er den bank, det hele handler om, havde ingen kommentarer til Spar Nords børsmeddelelse, ligesom den heller ikke kunne be- eller afkræfte, at der var fundet en køber til den danske afdeling.

Handelsbanken afviser at svare på om køberen er fundet

Men et ikke-svar kan også være en ny oplysning. Det illustrerede Jyske Banks aktiekurs ganske tydeligt med et fald på 6 pct. tidligt på dagen.

Jyske Bank får hug på aktiemarkedet: ”Der spekuleres i en kapitalforhøjelse til køb af Handelsbanken”

Mens aktiemarkedet hurtigt reagerede med kurssmæk til Jyske Bank, manede andre imidlertid til besindighed. Bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet mindede markedet og andre iagttagere om, at Spar Nords udbetaling af udbytte jo ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at banken har trukket sig fra forhandlingerne.

Bankforsker om Spar Nord-udbytte: ”Selvfølgelig melder Spar Nord sig ikke ud af et konsolideringsræs”

Andre aktører i markedet lod dog til at vide, at ikke bare Spar Nord, men også de andre partnere i det konsortium, der tidligere er blevet beskrevet, havde trukket sig. Nykredit, Vestjysk Bank og Spar Nord skulle således alle være fortid i processen.

Medier: Nykredit og Spar Nord forlader kamp om Handelsbanken

Her i FinansWatch vurderede redaktør Malte Oxvig med flere da også, at de fleste af Handelsbankens veje nu lader til at føre til Silkeborg, hvor ordførende direktør Anders Dams Jyske Bank længe har været nævnt som en mulig overtager af Handelsbanken.

Analyse: Pilen peger på Jyske Bank i kampen om Handelsbanken

Og apropos spalterne hos FinansWatch, kunne adm. direktør Lasse Nyby fra Spar Nord fredag eftermiddag fortælle, at banken vil fokusere på organisk vækst i stedet for opkøb, nu hvor det tilbageholdte beløb skal ud til aktionærerne.

Spar Nord-direktør efter sløjfet opkøb: ”Så må vi vokse vores bank organisk i stedet”

I løbet af fredagen satte snakken og skriverierne om Spar Nord og konsortiets sandsynlige tilbagetrækning sig i kursen på Jyske Bank-aktien, og ved dagens udgang var Silkeborg-selskabets aktie faldet 10,1 pct. - bl.a. som følge af vurderingen af, at banken skal have tilført kapital for at gennemføre et muligt kommende opkøb.

Jyske Bank-aktien faldt 10 procent

Hos Jyske Bank er det alene bankens ledelse, der skal træffe beslutning om at købe Handelsbankens danske forretning eller lade være. Det fortæller bestyrelsesformand i BFR Holding, der ejer ca. 25 pct. af banken, Lars Munch, til mediet Børsen Pro.

Storaktionær i Jyske Bank blander sig ikke i muligt opkøb af Handelsbanken


Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs