FinansWatch

Europæisk kryptolovpakke lander formodentlig i denne måned

Trilogforhandlingerne om den såkaldte MiCa-forordning er gået ind i den absolutte slutfase, fortæller Jon Fink Isaksen, team leader i Europa-Kommissionens finansielle direktorat, DG FISMA. Han adresserede samtidig en anden ophedet debat om unhosted wallets.

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Den længeventede regulering af kryptoaktiver, den såkaldte mica-forordning, kan være lige på trapperne.

På en konference om blockchain arrangeret af Finanstilsynet oplyste Jon Fink Isaksen, der er team leader i Europa-Kommsisionens finansielle direktorat, DG FISMA, således, at forhandlingerne om den omfattende lovpakke har bevæget sig ind i ”den absolutte slutfase”, og at man arbejder målrettet efter at lande en endelig forordning, inden franskmændene giver formandsstaffetten for EU-Rådet videre til tjekkerne i juli.

”Vi håber, at det bliver afsluttet under det franske formandsskab. Det vil sige inden udgangen af denne måned. For udfordringen er, at det kan komme til at ligge stille i løbet af sommermånederne,” sagde Jon Fink Isaksen på konferencen.

”Vi, altså Rådet, Parlamentet og Kommissionen, har alle sammen en ambition om, at det skal træde i kraft hurtigst muligt,” lød det videre.

EU-Kommissionen præsenterede sit forslag til en regulering af kryptoaktiver, blandt kryptovaluta, i september 2020. Siden fulgte Rådet op med sit kompromisforslag i november 2021, mens Parlamentet landede sit bud på et forslag i marts i år.

Mica er en forkortelse for markets in crypto assets. Med forordningen vil EU sikre, at kryptoaktiver, der i dag falder uden for den eksisterende regulering, fremover bliver reguleret, hvormed man også sigter mod at skabe regulatorisk vished for aktører i feltet.

1200 ændringsforslag

I marts satte de tre parter sig så sammen ved forhandlingsbordet i de såkaldte trilogforhandlinger for at få enderne til at mødes. Ifølge Jon Fink Isaksen har forhandlingerne altså nu bevæget sig ind i en afgørende fase.

Han peger på, at Rådet og Parlamentet i store træk er enige, men at de på nogle områder divergerer i forhold til, hvor meget Mica-forordningen skal regulere.

De to organer er f.eks. enige om, at udstedere af såkaldte stablecoins, altså krypotaktiver, der følger værdien af fiat-valuta - ofte amerikanske dollar, skal leve op til nogle regler, der er strammere, end det Kommissionen oprindeligt lagde op til.

Derudover er der også områder, hvor Parlamentet lægger op til en hårdere tilgang end både Kommissionen og Rådet. Rådet har i alt stillet 1200 ændringsforslag til Kommissionens forslag.

”Vi sidder med i forhandlingerne som mediator. Så når de hver især har skrevet noget, der stikker lidt i øst og vest, så kigger de ofte på Kommissionen og beder om kompromisforslag,” sagde Jon Fink Isaksen.

Et af de områder, hvor parterne ikke er enige, er på ESG-området. Blandt andet har energiforbruget ved især Bitcoin-blockchainen skabt debat i parlamentet, der har stillet flere ændringsforslag til netop det.

Uenigheder

På sit oplæg slog Jon Fink Isaksen fast, at intet endnu er endeligt besluttet. Samtidig brugte han lejligheden til at pointere, at Kommissionen er lydhør over for bekymringer i sektoren.

Her pegede Jon Fink Isaksen på et andet aktuelt emne, som ikke hører under Mica-forhandlingerne, som på det sidste har været genstand for stor kritik i kryptoindustrien.

Parlamentet har således for ganske nyligt foreslået en strammere tilgang til blandt andet overvågning og indberetning af transaktioner fra såkaldte unhosted wallets. Det skete som led i et arbejde med en udvidelse af pengeoverførselsforordningen, TFR, som man fremover også vil have til at omfatte visse kryptoaktiver.

Et forslag, der tidligere har fået store dele af kryptoindustrien til at hejse det røde flag, da det ifølge industrien risikerer at kvæle innovation. Herunder har flere danske aktører over for FinansWatch udtalt sig særdeles kritisk om forslaget.

”Der er det vigtigt for mig at nævne, at bare fordi Parlamentet vil forbyde unhosted wallets, er det ikke nødvendigvis det, der ender i loven. Vi taler meget med eksperter fra industrien og medlemslandende, og vi ved godt, hvornår der er noget, der bare ikke dur. Jeg kan ikke garantere, at det ikke finder vej derind, men det er bare for at sige, at der ikke er noget, der er endeligt,” sagde han på konferencen.

Når en endelig Mica-forordning falder på plads, vil der gå op til 24 måneder, før den træder i kraft. Reguleringen vil desuden ikke lande på en gang, men blive drypvist implementeret.

Kryptoaktører frygter nye hvidvaskregler: ”Det er diskriminerende”

Kryptokollaps bliver lakmusprøve for industriens sikre havne

Kryptoaktører tager nedtur med ophøjet ro: ”Vi har en meget langsigtet strategi”

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs