FinansWatch

Duo hjælper sparekassespidser med at holde fusioner fra døren

Den voksende reguleringsbyrde er tung for landets mindste pengeinstitutter, men det er ikke den, der kommer til at aflyse selvstændigheden. Sådan lyder vurderingen fra Finans-Support, der hjælper en række af landets mindste pengeinstitutter med indberetninger og regnskabsopgaver.

Chris L. Sørensen (tv.) og Kurt Jørgensen (th.) hjælper små pengeinstitutter med en række administrative opgaver igennem virksomheden Finans-Support. | Foto: Finans-Support, PR

Der er tre årsager til, at en mindre sparekasse eller bank opgiver ævred som selvstændigt pengeinstitut og kaster håndklædet i ringen.

Det vurderer Chris L. Sørensen, der er seniorkonsulent i Finans-Support, som er en lille konsulentbiks i Nykøbing Mors, hvis fem ansatte lever af at hjælpe en række små pengeinstitutter i alt fra regnskabsudarbejdelse, indberetninger, compliance, risikostyring, hvidvask og whistleblowerordninger.

Enten er udviklingen stagneret, et generationsskifte er blevet for vanskeligt, eller også er tiden slet og ret rigtig, altså er der tale rettidig omhu, opremser han.

FinansWatch har talt med Chris L. Sørensen og Kurt Jørgensen, der siden 2006 har kørt Finans-Support, hvor de i dag hjælper otte pengeinstitutter.

De to konsulenter er derfor helt tæt på institutterne og kender om nogen, de udfordringer, som ledelserne sidder med.

Chris L. Sørensens opremsning af udfordringer for de mindste pengeinstitutter falder som et led i en aflivning af antagelsen om, at de stigende administrative byrder udgør den største trussel for de mindste institutters selvstændighed. Det gør de ikke, mener han:

”Vi hører af og til den om, at det er regeltyraniet, der har taget overhånd. Men det er en dårlig undskyldning for at opgive sin selvstændighed, og det er lidt fis i en hornlygte, så længe de har os til at tage sig af den del,” siger Chris L. Sørensen.

Byrderne vokser

Det betyder ikke, at byrderne ikke er vokset. Det er de i den grad, lyder det enstemmigt fra de to konsulenter.

Det vidner udviklingen i Finans-Support også om. Antallet af kunder er kun blevet færre i takt med at flere sparekasser og banker er fusioneret. Samtidig er bunken af opgaver på bordet i kontoret i Nykøbing Mors kun vokset.

”Det er svært for os at nå det hele, selvom vi har fået flere folk,” siger Kurt Jørgensen, der er seniorkonsulent og indehaver af Finans-Support, som så dagens lys i 2006.

Konsulentbiksens otte pengeinstitutter skal i gennemsnit lave 15 indberetninger til myndigheder per kvartal, siger han. Opgaver som Finans-Support bruger særligt meget tid på at hjælpe med.

Derudover ringer telefonerne i kontoret på Nykøbing Mors ofte med forespørgsler om alverdens forskellige ting fra institutterne, ligesom de ansatte i Finans-Support også gerne kører ud til sparekasserne for at forberede eller bistå dem, når Finanstilsynet aflægger inspektionsbesøg.

”Og så har vi, om man kan lide det eller ej, en stor mastodont, der sidder nede i Bruxelles, og som fodrer pengeinsitutterne med alverdens ting hele tiden. Det er svært at følge med i den strøm,” siger Chris L. Sørensen med henvisning til, at meget finansiel lovgivning kommer fra EU.

Fokus på bestyrelser

Med Finans-Supports hjælp formår institutterne imidlertid at holde sig godt over vandoverfladen, selvom reguleringen vokser, lyder vurderingen altså.

Og dermed holder de to parter hinanden i live:

”Finans-Supports liv er helt op til pengeinstitutterne at beslutte,” siger Kurt Jørgensen og konstaterer, at butikken ikke vil eksistere, når der ikke længere er små pengeintitutter tilbage.

”Men pengeinsitutterne føler også et fællesskab om at have et Finans-Support. Det er der ingen tvivl om. De føler et ejerskab i det, i og med at de har været med til at definere indholdet i etableringsfasen. Og det er også det, der gør det stærkt,” siger Kurt Jørgensen.

Der, hvor selvstændigheden for alvor kan blive udfordret, er altså i højere grad på ledelses- og bestyrelsesniveau, spår de to konsulenter.

Kan man ikke finde en ny direktør, giver slutningen sig selv. Så må man søge mod andre pengeinstitutter. Men det er kun én side af udfordringen.

For i de mindste institutter er bestyrelserne ofte ikke udgjort af bankfolk, men derimod ofte personer fra det lokale erhvervsliv. De kan blive udfordret af, at Finanstilsynet har større og større fokus på kompetencerne i bestyrelserne, vurderer Kurt Jørgensen.

”Det er tungt at skulle læse alt det stof, som man bliver fodret med som bestyrelsesmedlem. Det er lovtekster og rapporter, som man skal kunne forstå, hvilket kan være en belastning for bestyrelserne, og der ligger derfor en udfordring i at få nye bestyrelsesmedlemmer til at tage jobbet,” siger han.

Små institutter er truet af voksende byrder, men kraftfulde fortællinger kan ændre historiens gang

Mindre banker frygter at digitale krav kan blive deres død

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs