FinansWatch

Rentestigninger skaber gældsbekymringer i Sydeuropa

Med udsigt til yderligere rentestigninger hos den Europæiske Centralbank (ECB) kan der opstå afbetalingsproblemer på gælden for flere sydeuropæiske lande.

Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS / X00960

Rentestigninger hos den Europæiske Centralbank (ECB) kan føre til afbetalingsproblemer på gælden for flere sydeuropæiske lande.

Det skriver Finans.

Krigen i Ukraine og fortsatte problemer med forsyningskæderne har øget inflationen kraftigt, mens den generelle vækst er aftagende. For at bekæmpe den stigende inflation har ECB hævet renten, og det ventes af Nordea at stigningen bliver på mindst 1,75 pct.-point inden 2024.

De stigende renter vil øge gældsomkostningerne, og eksempelvis Spanien og Italien betaler allerede næsten lige så meget i renteomkostninger, som de gjorde under gældskrisen i 2011. Det skyldes ikke kun renterne, men også at landene ikke har nedbragt deres gæld i forhold til BNP de seneste ti år. Tværtimod er gældsandelen steget.

”Så længe renten er lav, og landene vokser stabilt, behøver de ikke nødvendigvis at nedbringe gælden. Problemet opstår, hvis renten stiger hurtigt. Så kan det regnestykke se faretruende ud,” siger Søren Hove Ravn, lektor i Økonomi på Københavns Universitet.

”Man skal sørge for, at man ikke har en statsgæld, som kun er bæredygtig, når renten er meget lav,” uddyber han.

Dilemma i ECB

Den høje gæld i Sydeuropa komplicerer ECB’s arbejde betydeligt. Banken skal finde et renteniveau højt nok til at tæmme inflationen. Samtidig skal de tage hensyn til Sydeuropas mulighed for at tilbagebetale gælden. Hvis renten stiger nok, kan det blive umuligt, og det kan i værste tilfælde føre Europa ud i endnu en gældskrise.

Finansministeriet: Rekordhøj udlånsvækst kan bremses af stigende renterFinanstilsynets vidensklausul er fortsat enestående i dansk erhvervslivFinanstilsynet udstedte sidste år mere end 800 påbud

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs