
Rentestigninger hos den Europæiske Centralbank (ECB) kan føre til afbetalingsproblemer på gælden for flere sydeuropæiske lande.
Det skriver Finans.
Krigen i Ukraine og fortsatte problemer med forsyningskæderne har øget inflationen kraftigt, mens den generelle vækst er aftagende. For at bekæmpe den stigende inflation har ECB hævet renten, og det ventes af Nordea at stigningen bliver på mindst 1,75 pct.-point inden 2024.
De stigende renter vil øge gældsomkostningerne, og eksempelvis Spanien og Italien betaler allerede næsten lige så meget i renteomkostninger, som de gjorde under gældskrisen i 2011. Det skyldes ikke kun renterne, men også at landene ikke har nedbragt deres gæld i forhold til BNP de seneste ti år. Tværtimod er gældsandelen steget.
”Så længe renten er lav, og landene vokser stabilt, behøver de ikke nødvendigvis at nedbringe gælden. Problemet opstår, hvis renten stiger hurtigt. Så kan det regnestykke se faretruende ud,” siger Søren Hove Ravn, lektor i Økonomi på Københavns Universitet.
”Man skal sørge for, at man ikke har en statsgæld, som kun er bæredygtig, når renten er meget lav,” uddyber han.
Dilemma i ECB
Den høje gæld i Sydeuropa komplicerer ECB’s arbejde betydeligt. Banken skal finde et renteniveau højt nok til at tæmme inflationen. Samtidig skal de tage hensyn til Sydeuropas mulighed for at tilbagebetale gælden. Hvis renten stiger nok, kan det blive umuligt, og det kan i værste tilfælde føre Europa ud i endnu en gældskrise.
Finansministeriet: Rekordhøj udlånsvækst kan bremses af stigende renterFinanstilsynets vidensklausul er fortsat enestående i dansk erhvervslivFinanstilsynet udstedte sidste år mere end 800 påbud
Mere fra FinansWatch
Ny ATP-topchef skal løbe stærkt for at modvirke inflationen: Vores afkast skal opad, hvis vi skal følge med
Opskrivning af pensionerne sidste år, som ATP kaldte ”historisk”, er blevet indhentet af inflationen og mere til. Ny topchef stiller sig i spidsen for ATP i en tid, hvor ny forretningsmodel skal sikre et højere afkast, og hvor ATP’s samlede betydning for pensionisternes økonomi de kommende år vil svinde ind.
Trods bekymret minister håber brancheorganisation på nul ændringer af pensionsprodukter
Pensionister i pengenød: Det undrer ikke brancheorganisation F&P, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) beder Finanstilsynet om at se nærmere på, om reglerne trænger til en opdatering, så danske pensionister kan føle sig trygge i pensionstilværelsen. Alligevel håber vicedirektør Jan V. Hansen ikke, at et nærstudie vil føre ændringer med sig.