FinansWatch

Danske aktiefonde hårdt ramt af krigen: "Man kan godt tænke 'hold da op, hvor ser det forfærdeligt ud'"

De danske aktiefonde står i rødt. Krigen i Ukraine kombineret med høje priser på danske aktier har ført til store tab, og kun få aktive forvaltere har slået en passiv indeksfond.

Foto: Finn Frandsen

Krigen i Ukraine har ramt de danske aktiefonde hårdt.

Alle de 57 fonde, der investerer i danske aktier, har tabt penge i år, og langt de fleste aktive forvaltere har leveret et dårligere afkast end den passive indeksfond fra Nordnet, Indeksfond Danmark. Det er status efter de første knap fire måneder af 2022, hvor Ruslands angreb på Ukraine har været det altoverskyggende tema.

I den dårligste tredjedel finder man blandt andre SEBinvest, Majinvest og BLS men værst er det gået for de to danske aktiefonde fra Fundamental Invest, der ledes af den uofficielle Danmarksmester i aktiehandel: Michael Voss.

Fundamental Invest har tidligere leveret nogle af de bedste afkast i branchen, men i 2022 står den lille kapitalforvalter indtil videre tilbage med det største tab - og med god afstand til de nærmeste konkurrenter.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Fundamental Invest i bund

Fundamental Invest Stock Pick II Akk har således tabt 17,43 pct. siden årsskiftet, mens den nærmeste rival, Bankinvest Select Small Cap Danske Aktier, har tabt 12,41 - en forskel på knap 5 procentpoint.

Det er et markant tab, erkender Michael Voss, der dog hæfter sig ved, at det hurtigt kan vende igen.

”Lige når man ligger der, kan man godt tænke ”hold da op, hvor ser det forfærdeligt ud”. Men det kan meget hurtigt ændre sig,” siger han og peger på det store kollaps, der ramte aktiemarkederne under covid 19-krisen i 2020, og som hurtigt udlignede sig igen.

”I 2020 gik vi på bare fem uger fra at være i plus på 12-13 pct. til minus på 20 pct. Men så sluttede vi alligevel året af med et rigtig pænt plus på over 20 pct. Det siger noget om, hvor hurtigt, det kan vende, og hvor svært det er at se bare ni måneder frem i tiden”.

I 2022 er det investeringer i biotekselskaber, der tegner sig for de største tab, flankeret af selskaber, der som følge af krigen i Ukraine, er ramt af komponentmangel. Det drejer sig om RTX og B&O, fortæller Michael Voss.

Volatiliteten er stor i øjeblikket, og sigtbarheden ganske lille. Men selvom de tilbageværende otte-ni måneder af 2022 også ser usikre ud, holder Michael Voss i store træk fast i sin strategi.

”At forsøge at kloge sig på, hvordan krigen mellem Ukraine og Rusland vil udvikle sig, vil være dumt. Derfor laver vi faktisk ikke en frygtelig masse lige nu. Vi tynder lidt ud i de små positioner i porteføljen, og så har vi fyldt op i Novo Nordisk, som vil være en god historie de næste mange år, men ellers gør vi, som vi har gjort hidtil, men med en skærpet portefølje,” siger han.

Fire forvaltere slår benchmark

Af de 57 børsnoterede danske aktiefonde i markedet, er det kun 13 fonde, der indtil videre i 2022 har slået den passive fond Nordnet Indeksfond Danmark, der har leveret et afkast på omkring 7 pct.

Bag fondene, der slået Nordnets benchmark-fond, står de fire kapitalforvaltere Danske Invest, Bankinvest, Lån & Spar Invest og PFA. Sidstnævntes ejer den aktiefond, der lige nu ligger i front.

Klaus Ørtoft Madsen, der er chefporteføljeforvalter i PFA, fortæller, at de danske aktier allerede inden krigen i Ukraine tabte værdi. En del af forklaringen på, at PFA Invest Danske Aktier kun har tabt 5,69 pct. i år skyldes, at man således allerede var gået i gang med at tilpasse porteføljen, da krigen brød ud.

”Den reprisning, der har fundet sted især af de højtvurderede danske aktier, ser det ud til, vi har håndteret rigtig godt,” siger Klaus Ørtoft Madsen og fortsætter:

”Der er en gruppe vækstorienterede selskaber, som har været ret højt prissat, og dem har Thomas (Østergaard, porteføljemanager, red.) været dygtig til at undgå. Eksempelvis har vi ikke haft Ambu og Novozymes, mens Coloplast har været undervægtet.”

Afventer situationen

Ligesom i Fundamental Invest har man i PFA trimmet risikoappetiten lidt, men der er ingen planer om store dramatiske omlægninger i øjeblikket.

Det er også rådet til investorerne fra kapitalforvalteren Investeringsrådgivning, der ledes af adm. direktør Peter Kubicki.

”Markedet er super ustabilt lige nu og vil være det i en periode, og det er enormt svært at handle i. Så vores råd er, at man sidder stille og afventer. Ellers kommer man bare til at lave fejl,” siger Peter Kubicki og tilføjer, at han følger samme råd i sin portefølje.

Hans fond IR Invest Danske Aktier har aktuelt tabt 10,83 pct. i år, men her holder man alligevel fast i temaerne i fondens langsigtede strategi og i de satsninger, man har foretaget i henholdsvis finans-, forsikrings- og industrisektoren.

”De har fået nogle ordentlige tæsk på grund af krigen, men det gør dem jo ikke til dårlige selskaber. Forventningerne til indtjeningen er stadig pæn, og historien viser, at markedet ikke er i stand til at prissætte aktier korrekt, mens der er krise,” siger Peter Kubicki.

Selvom fondens afkast i år lige nu er blandt de dårligste ti, er Peter Kubicki fortrøstningsfuld og sætter blandt andet sin lid til finanssektoren, som, forventer han, vil ligge bedre, når krisestemningen er ude af markedet.

”I starten af sæsonen lå vi foran, så lå vi midt i, og nu ligger vi i den laveste tredjedel. Men bare siden i går er vi steget med omkring halvanden procent, så det ændrer sig hele tiden,” siger han.

Mere fra FinansWatch

Formuepleje justerer igen på udtrædelsesgebyr

Et par uger efter, at kapitalforvalteren opjusterede det såkaldte indløsningsfradrag i 12 investeringsprodukter som konsekvens af udfordringerne med mange tabsgivende investeringer, bliver det igen billigere for investorerne at udtræde.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs