En ud af tre virksomheder venter svækket vækst som følge af krig

En tredjedel af virksomheder i rundspørge fra Dansk Industri er nervøse for vækst på grund af krig i Ukraine.
Krigen i Ukraine koster på danske virksomheders vækst. | Foto: Fadel Senna/AFP / AFP
Krigen i Ukraine koster på danske virksomheders vækst. | Foto: Fadel Senna/AFP / AFP
RITZAU

Krigen i Ukraine har foruden store menneskelige og humanitære konsekvenser også stor påvirkning på økonomien.

En analyse fra brancheorganisationen Dansk Industri (DI) viser, at en tredjedel af 1062 adspurgte virksomheder venter svækket vækst det kommende år som følge af krigen.

Ifølge Morten Granzau Nielsen, der er underdirektør i DI, er det udfordringer med de globale forsyningskæder, der rammer erhvervslivet.

”Det er ikke, fordi vores samhandel er meget afhængig af Ukraine og Rusland, og det er ikke sådan, at meget af vores eksport går dertil.”

”Men vi henter mange råvarer derfra, mens mange råvarer fra Rusland og Ukraine ryger til andre virksomheder i Europa, som vi så lever af at sælge til.”

”Så det er de forbundne kar på tværs af lande, som bremser op og nogle steder stopper helt. Det kommer så i kølvandet på et år, hvor der i forvejen har været meget knas i forsyningskæderne,” siger han.

37 procent svarer ”uændrede” til, hvordan virksomhedens vækstudsigter har ændret sig som følge af krigen.

Samtidig svarer 25 procent af virksomhederne ”ved ikke/usikkerheden er for stor”. Til det siger Morten Granzau Nielsen:

”Det er ikke lige så slemt, som at udsigterne er svækkede, men er der noget, virksomheder hader, så er det at være usikker på, hvad der sker i fremtiden.”

”Der bliver ikke truffet beslutninger om at investere eller ansætte nye, hvis man er usikker på, om det går op eller ned.”

Han forklarer, at det endnu ikke står helt klart, hvilke type virksomheder der bliver ramt. Men meget tyder på, at byggebranchen er udsat.

”Vi importerer ret meget stål fra Rusland, og de forhøjede priser på el og gas kan også mærkes i en række virksomheder, der producerer byggematerialer,” siger han.

Underdirektøren peger på, at dansk økonomi er kommet stærkt ud af coronakrisen - og det afbøder følgevirkningerne en anelse.

”Vi ser nok ind i, at væksten bremser, men ikke at vi kommer til at have decideret tilbagegang, når vi ser på hele året.”

”Men der kan komme nogle kvartaler, hvor økonomien slår bak, især hvis vi kommer ud i, at der bliver lukket for gas og olie. Så må mange virksomheder stoppe produktionen.”

En del virksomheder er derfor gået i gang med at søge nye leverandører og for nogles kommende også nye kunder.

Anders Dam: Vi skal hjælpe med at strangulere Ruslands økonomi

PKA har tabt 600 millioner på russiske investeringer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også