FinansWatch

Nykredit er stille om Handelsbanken - men realkreditkæmpens interesser er åbenbare

Skal Nykredit støtte Spar Nord eller købe Handelsbanken selv? Spørgsmålet svæver over salgsprocessen, og udfaldet kan skabe røre i kredsen af Totalkredit-banker, lyder det fra flere sider. Ifølge bankforsker bør Nykredit købe Handelsbanken på egen hånd fremfor eksempelvis at støtte Spar Nord.

Foto: Thomas Borberg

I det stadig mere intense opløb om at købe Handelsbankens danske aktiviteter står Nykredit som en aktør, der kan få tingene til at ske. Realkreditkæmpen kan dels hjælpe en bank som Spar Nord med at finansiere et køb, men har også musklerne til på egen hånd at opsluge den svenskejede bank.

Der er tale om en delikat balance mellem lysten til at vokse i egen ret og hensynet til baglandet i den såkaldte Totalkredit-familie. Altså de banker, der distribuerer realkreditlån i Nykredit-ejede Totalkredit.

Udadtil har koncernchef Michael Rasmussen ikke sagt meget, og det har heller ikke været muligt for FinansWatch at få en kommentar fra Nykredit til denne artikel. Det har tidligere været fremme, at realkreditkæmpen har hyret amerikanske JP Morgan til at rådgive sig om processen.

Vil blive bemærket

Nykredits interesser i Handelsbanken er åbenbare. Handelsbanken havde ved udgangen af september sidste år udlån på knap 80 mia. kr. En del af lånene er i egne bøger i det såkaldte Stadshypoteket, som kan konverteres over i Totalkredit.

Som en kilde formulerer det, er Michael Rasmussen formentlig opmærksom på, om distributionen på Handelsbanken lander et andet sted end Totalkredit. Det kunne eksempelvis være i Silkeborg hos Anders Dam og Jyske Bank.

Spørgsmålet er, hvordan Nykredit kan få fingrene i den svenske lækkerbisken. Et scenarie kunne være at købe det selv. Nykredit Bank og Handelsbanken er på samme datacentral, BEC. Det er en klar fordel. Men spørgsmålet er, om kredsen af Totalkredit-banker vil tage det ilde op, hvis Nykredit får flere muskler i sin bankforretning.

Flere centralt placerede kilder understreger, at et sådant træk vil blive bemærket i Totalkredit-kredsen. I forvejen vækker det af og til irritation, at Nykredit konkurrerer med kredsen, som man vil drive samarbejde med, lyder det fra en. En anden forudser, at Nykredit vil blive udfordret på beslutningen, en tredje siger, at det i så fald bliver spændende at få en forklaring på, hvad det får af betydning for distributionen.

Endelig ser andre ikke så store problemer med det. I mange år har Nykredit nemlig bevist, at de godt kan balancere både at drive bank og bevare roen i Totalkredit-familien, lyder det.

Forsker: Bør købe på egen hånd

I 2014 lancerede Nykredit en strategi med navnet Winning the Double. Navnet henviste til, at Nykredit både skulle styrke samarbejdet med Totalkredit-bankerne - Jyske Bank var kort tid inden brudt ud - samt også vokse uden at genere de dengang 61 samarbejdsbankerne, der leverede kunder til Totalkredit. Michael Rasmussens opskrift var klar:

”Naturligvis konkurrerer vi indenfor Totalkredit-fællesskabet. Men vi vil især vokse i byerne. Det gør helt naturligt de store koncerner som Danske Bank, Nordea og Jyske Bank til vores hovedkonkurrenter, fordi de samlet set har en markedsandel på 75 pct. her. På den måde kan vi gå efter tre-fjerdedel af kunderne i byerne uden at genere bankerne i Totalkredit-samarbejdet,” sagde han dengang.

Spørger man bankforsker Lars Krull, så bør Nykredit i dag købe Handelsbanken på egen hånd. Det vil skabe mindst tumult blandt partnerbankerne.

”Det er et rigtig godt scenarie, fordi det passer godt til Nykredit som organisation. Og det vil give Nykredit et løft på banksiden, som de kæmper hårdt for. Det kan godt være, nogle bliver sure, men Nykredit får kunder, som de små banker alligevel ikke har. Så jeg siger go for it Nykredit,” siger han, der understreger, at Nykredit ubetinget har råd til at købe Handelsbanken selv.

Foruden at købe Handelsbanken selv kan Nykredit også støtte Spar Nord eller Arbejdernes Landsbank, påpeger Lars Krull. Han mener, at Handelsbanken vil passe godt ind i Spar Nord, og at Nykredit kan hjælpe med at finansiere mod en forventning om, at Handelsbankens lån bliver konverteret over i Totalkredit.

Men den løsning er ikke lige så god for Nykredit, for den vil i Lars Krulls øjne være mere besværlig at forklare overfor de andre Totalkredit-banker.

”Hvis de støtter Spar Nord har de jo taget stilling, så har de udpeget en darling,” siger han.

”Den gode løsning er, at de gør det selv. Så kan de sige, de har købt nogle kunder, det er bare ikke jeres i forvejen – nu er det trods alt vores i det store fællesskab. Så kan det godt være, at sindstilstanden hos nogle af bankernes direktører ikke kan holde til det, men så er det kun et politisk standpunkt. For hvis de går ned i deres forretning er der intet, der har ændret sig. ”

Det var i oktober, at Handelsbanken satte sine danske aktiviteter til salg. FinansWatch skrev i sidste uge, at salget er gået ind i den afgørende fase. De interesserede købere har lagt de første indikative bud på forretningen.

Spillet om Handelsbanken går ind i afgørende fase

Krig i Ukraine kan stikke en kæp i hjulet på salget af Handelsbanken

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs