FinansWatch

Spillet om Handelsbanken går ind i afgørende fase

Banker har nu afgivet bud på Handelsbankens danske aktiviteter, erfarer FinansWatch. Buddene er indikative, og næste skridt er, at seriøse kandidater inviteres ind i Handelsbankens datarum.

Handelsbanken satte for omkring fem måneder sin danske forretning til salg. Banken vil i fremtiden satse på Sverige, Norge og Storbritannien og vil derfor sælge ud i Danmark og Finland. | Foto: PR/Handelsbanken

Salget af Handelsbankens danske aktiviteter går nu ind i en afgørende fase.

Handelsbanken har for en måneds tid siden sendt informationsmateriale ud til potentielle købere, og de interesserede har nu lagt deres første bud på forretningen. Det erfarer FinansWatch på baggrund af flere uafhængige kilder.

Den første budrunde er indikativ og beregnet til at sortere i feltet af købere. Informationsmaterialet giver et groft indblik i de aktiviteter, Handelsbanken har sat til salg, og det er på baggrund af det materiale, de potentielle købere nu har lagt et indikativt bud. Buddet er ikke bindende og kan ændre sig på baggrund af nye informationer, der bliver tilgængelige.

På baggrund af de indikative bud og Handelsbankens vurdering af købernes evne til at løfte handlen, vil banken i næste runde invitere en eller flere købere ind i datarummet, hvor de finere detaljer i Handelsbankens forretning vil blive afsløret. Datarummet giver adgang til særlig sårbar information om forretningen, herunder kunde-, medarbejder- og kreditforhold, og det er derfor kun de allermest seriøse kandidater til at overtage den danske afdeling, der vil blive lukket ind her.

Ifølge kilder er Handelsbanken lige nu i færd med at udvælge, hvem der skal inviteres ind og se datarummet, og den beslutning er ved være ”lige oppe over,” vurderer en kilde.

Handelsbanken har ingen kommentarer til processen.

”Der er tale om en M&A-proces, der involverer flere potentielle købere, og derfor kommer vi ikke til at kommentere på status på salgsprocessen undervejs,” siger kommunikationschef Me Sophie Christensen fra Handelsbanken og tilføjer, at processen forløber ”fuldstændig som planlagt”.

Flere banker har vist interesse

Informationsmaterialet fra Handelsbanken er ifølge FinansWatchs oplysninger sendt ud til en bredere kreds af banker, der enten alene eller som del af et konsortium har vist interesse for at overtage Handelsbankens danske aktiviteter.

Det har ikke været muligt at få bekræftet, hvem der har afgivet et indikativt bud, men en række banker har tidligere tilkendegivet deres interesse.

Spar Nords adm. direktør Lasse Nyby flagede tidligt i processen sin interesse i Handelsbankens danske aktiviteter, og interessen understreges yderligere af, at Spar Nord i februar besluttede at tilbageholde halvdelen af udbyttet for 2021 for dermed at reservere ca. 300 mio. kr. til ”eventuelle virksomhedsopkøb” i 2022.

I spillet om Handelsbanken har Spar Nord den fordel, at banken, ligesom Handelsbanken, er medejer af datacentralen BEC, som står for store dele af bankens it-drift. Det har tidligere været fremme, at Spar Nord har hyret Carnegie til at rådgive sig i processen.

Det tilbageholdte udbytte vil dog ikke tilnærmelsesvis kunne finansiere et opkøb af Handelsbanken, som Carnegie i en analyse har værdisat til 8,4 mia. kr.

Til sammenligning har Spar Nord en markedsværdi på i underkanten af 10 mia. kr. Der er fra flere sider spekuleret i, at Spar Nord kunne købe Handelsbanken i en konstellation med Nykredit, som i forvejen ejer 14 pct. af aktierne i Spar Nord.

Spar Nord oplyser, at banken ikke har nogen kommentar til den nuværende proces.

Fordel til banker med samme datacentral

Også Nykredit bruger datacentralen BEC og fremhæves på grund af sin størrelse som en oplagt køber af Handelsbanken i Danmark. Nykredits adm. direktør Michael Rasmussen er i modsætning til Lasse Nyby gået stille med dørene, men det har tidligere været fremme, at Nykredit har hyret corporate finance-husene J.P. Morgan og FIH Partners til at rådgive sig i processen.

I november udtalte Michael Rasmussen til Finans, at ”der er kommet en veldrevet bank til salg, og selvfølgelig ser jeg alt andet lige gerne, at banken på den ene eller anden måde forbliver i Totalkredit-familien,” sagde han med henvisning til, at Handelsbanken formidler Totalkredits realkreditlån til sine kunder. Nykredit oplyser, at koncernen ikke har nogen kommentarer.

Arbejdernes Landsbank er den tredje bank i spillet, som bruger samme datacentral som Handelsbanken. Her har adm. direktør Gert Jonassen tidligere forsigtigt afvist at være i spil som køber af hele Handelsbankens danske afdeling uden dog at smække døren helt i for et køb af en del af forretningen. Gert Jonassen har intet nyt at tilføje, oplyser han.

”Jeg har ingen kommentarer,” siger han til FinansWatch.

Jyske Bank: ”mange millioner bagud”

Jyske Bank og ordførende direktør Anders Dam er også blevet nævnt som en mulig køber af Handelsbanken, og det har været fremme, at banken har engageret Bank of America som rådgiver i processen.

Jyske Bank har i modsætning til flere af de andre bejlere den ulempe, at banken har Bankdata som datacentral og derfor vil skulle betale udtrædelsesomkostninger hos BEC, hvis Handelsbanken skal skifte datacentral.

Anders Dam har i medierne ikke villet svare på, om banken er interesseret, men han konstaterede i november overfor Jyske Banks egen tv-kanal, at ”man er mange, mange millioner bagud på point, hvis man ønsker at gå ind i den her budkrig” - blandt andet med henvisning til udtrædelsesomkostningerne. Han sagde samtidig, at banken på et generelt plan er interesseret i en konsolidering, hvis man kan ”regne den hjem”.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anders Dam.

Banker tavse om interesse

Ringkjøbing Landbobank og Sydbank, der også er blevet nævnt i medier som potentielle købere, har ligesom Jyske Bank den udfordring, at deres datacentral er Bankdata.

Rinkjøbing Landbobank og Sydbank har dog den fordel i forhold til Jyske Bank, at de allerede formidler Totalkredit-lån ligesom Handelsbanken.

Karen Frøsig afviser at kommentere på, om Sydbank har modtaget informationsmateriale fra Handelsbanken, og om Sydbank har afgivet et bud på de danske aktiviteter.

Samme svar lyder på det direkte spørgsmål, om Sydbank har underskrevet en fortrolighedsaftale med Handelsbanken.

”Det har jeg heller ingen kommentarer til,” siger adm. direktør Karen Frøsig fra Sydbank.

John Fisker, adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank, har heller ikke mere at tilføje, oplyser han til FinansWatch og gentager, hvad han tidligere har udtalt om sin interesse i Handelsbanken.

”Handelsbanken er for stor en bid for os,” siger han.

Nordea fortsat en ”dark horse”

Nordea og Danske Bank er af flere blevet nævnt som spillere, der som få andre ville kunne opsluge Handelsbankens danske aktiviteter som en samlet klump. Vurderingen fra flere iagttagere er dog, at især Danske Bank er for stor i det danske marked til at kunne købe Handelsbanken uden at komme i konflikt med konkurrencemyndighederne.

Nordea har ikke samme udfordring i Danmark og fremhæves som en såkaldt dark horse i spillet om Handelsbanken - en bank, ingen regner med, men som kan overraske ved alligevel at ende som køber. Fra bankens ledelse har der dog indtil videre været tavshed om interessen.

Nordea-topchef Frank Vang-Jensen, der selv har en fortid i Handelsbanken, har gennem processen holdt fast i, at Handelsbanken ikke står ”øverst på dagsordenen” i Nordea.

Nordea har ingen kommentarer til FinansWatch’ oplysninger om den nye udvikling i salgsprocessen, og direkte adspurgt, om banken har modtaget salgsmateriale og afgivet et indikativt bud, er svaret det samme.

”Det har vi ingen kommentarer til,” lyder det helt korte svar fra koncernens presseafdeling i Danmark.

Medarbejdere siver fra Handelsbanken

Krig i Ukraine kan stikke en kæp i hjulet på salget af Handelsbanken

Nordea kaprer kunder fra Handelsbanken

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs