FinansWatch

Investeringsforeninger lukker ned for Rusland: Flere forbyder køb af aktier

Danske investeringsforeninger skruer ned for eksponeringen mod Rusland, men holder igen med et egentligt brandudsalg. Bankinvest har lukket for køb af stats- og virksomhedsobligationer - og nu også aktier.

Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS / X02784

Som svar på invasionen i Ukraine torsdag er landets investeringsforeninger begyndt at lukke ned for eksponeringen mod Rusland.

Flere store kapitalforvaltere, heriblandt Danske Bank og Nordea, har forbudt køb af statsobligationer og overvejer lige nu, om andre aktivklasser skal inddrages i forbuddet, men indtil videre holder man igen med et egentlig brandudsalg.

Hos Bankinvest, der har omkring 149 mia. kr. under forvaltning, har man efter angrebet i går valgt at tilføjet russiske aktier til listen over forbudte aktiver, oplyser adm. direktør Lars Bo Bertram.

”Vi skal ikke være med til at støtte krigen på nogen måde, og derfor har vi i går indført et forbud mod køb af private aktier. Dermed har vi nu forbud mod køb af russiske statsobligationer, virksomhedsobligationer og aktier,” siger Lars Bo Bertram.

Beholder eksisterende aktiver

Bankinvest har ikke sat gang i et egentligt udsalg af de russiske aktiver, forvalteren allerede har købt. Årsagen er blandt andet, at positionerne ligger i forvalterens emerging markets-produkter, hvor Rusland udgør mellem 3 og 5 pct. af de benchmarks, produkterne måler sig op imod. Lars Bo Bertram understreger, at der ikke ligger russiske aktiver i de bæredygtige produkter.

Desuden mener Lars Bo Bertram, at det op til politikerne - og ikke de enkelte forvaltere - at føre udenrigspolitik.

”Vi ser nogle pensionskasser, der har solgt det hele ud, og stor respekt for det. Min holdning er bare, at det er det internationale samfunds opgave at håndtere situationen, og når det er sagt, vil vi selvfølgelig øjeblikkeligt følge alle de restriktioner, der måtte blive vedtaget fra politisk side,” siger han.

Selvom Bankinvest ikke har valgt at sælge alle russiske aktiver, er der alligevel blevet solgt ud, oplyser Lars Bo Bertram. Bankinvest holder aktuelt aktiver i Rusland for 286 mio. kr., hvilket svarer til omkring 0,2 pct. af den samlede kapital, Bankinvest har under forvaltning.

”Lige nu har vi forbud mod køb af russiske aktiver, men vores porteføljeforvaltere må selvfølgelig gerne sælge, og i går var der selvsagt hektisk aktivitet. Men situationen udvikler sig jo hele tiden, og det tager vi løbende bestik af,” siger Lars Bo Betram.

Danske Invest forbyder statsobligationer

Danske Banks investeringsforening Danske Invest, der har cirka 870 mia. kr. under forvaltning, har også valgt at forbyde køb af nye statsobligationer fra Rusland.

”Vi ser med stor alvor på situationen, og vi monitorerer den meget tæt. I skrivende stund har vi suspenderet yderligere opkøb af russiske statsobligationer. Vi vurderer løbende vores næste skridt,” lyder det i et skriftligt svar fra Erik Eliasson, der er chef for ansvarlige investeringer i Danske Bank.

FinansWatch har også bedt om svar på, hvordan investeringsforeningen forholder sig til russiske aktier og virksomhedsobligationer, og om investeringsforeningen vil sælge ud af sine russiske aktiver.

De spørgsmål har Danske Invest ikke besvaret.

Nordea sælger ud

I Nordea har man i mere end et år suspenderet købet af russiske statsobligationer, ligesom man også løbende har reduceret sin beholdning. Det oplyser Nordeas presseafdeling.

”I de fonde, som Nordea Asset Management forvalter, er der ikke investeret i russiske statsobligationer i mere end et år, og Nordea Asset Management har den seneste tid aktivt solgt ud og reduceret vores beholdning,” lyder det i et skriftligt svar fra presseafdelingen.

Også aktier og obligationer i statsejede virksomheder er sat i karantæne, lyder det videre:

”Karantænen betyder, at der ikke kan investeres yderligere i disse aktiver i en periode på i første omgang tre måneder. Nordea Asset Management følger nøje med i den internationale udvikling som kan lede til nye sanktioner mod Rusland.”

Sydbanks investeringsforening Sydinvest er også i gang med at sælge ud af russiske statsobligationer, mens man ligesom i Nordea også har blokeret for køb af nye. Det fortæller afdelingsdirektør Niels Skovart.

”Det er den aktuelle krise og invasion fra Rusland i Ukraine, som er bevæggrunden. Det har gjort, at vi har reduceret vores andel i statsobligationer og i vores aktier med relation til det statslige,” siger han.

Ligesom i Bankinvest har man også forbudt køb af nye private russiske aktier.

”Vi har stadigvæk nogle russiske aktier i vores afdelinger, men vi køber ikke yderligere op for nærværende,” siger Niels Skovart.

Fra Nykredit, der også udtaler sig på vegne af investeringsforeningen Sparinvest, lyder det at man allerede er ude af russiske statsobligationer og aktuelt overvejer at skrue yderligere ned for de russiske aktiver.

”For en måned siden solgte vi vores russiske statsobligationer, ligesom vi på samme tidspunkt besluttede, at vi ikke ville have ny eksponering mod Rusland. Udviklingen går stærkt lige nu, og vi er aktuelt i gang med at tage stilling til, om vi skal mindske eksponeringen mod Rusland yderligere,” siger Ralf Magnussen, der er direktør for asset management-afdelingen i Nykredit.

Banker retter blikket mod danske kunder efter Ruslands angreb på Ukraine

Danske aktier ryster russisk chok af sig

Akademikerpension siger farvel til russiske investeringer

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs