Usædvanlig og stærk stemme efterlader et tomrum i PFA - men eftermælet er præget af dårlige sager

Da PFA i dag afleverede sit årsregnskab for 2021, var der én nyhed, der stjal alle overskrifter: Pensionskæmpens øverste chef gennem de seneste syv år, Allan Polack, stopper.
Det er et uheldigt tidspunkt, mener aktuar og stifter af rådgivningsvirksomheden Fpension, Søren Andersen.
”Det er et ærgerligt tidspunkt for Allan Polack at forlade skuden. Der er sat mange ting i gang i PFA. De har for eksempel ændret deres investeringssammensætning fuldstændig for få måneder siden. Jeg tror, hvis det havde været mig, der sad i den stol, ville jeg gerne have set det fortsætte.”
”Men det kan heller ikke have været verdens sjoveste job at have,” slår Søren Andersen fast.
PFA har da også været martret af en række dårlige sager i de seneste år. PFA har ikke mindst halset gevaldigt efter konkurrenternes afkast på markedsrenteprodukter. Dertil har selskabet som resten af branchen haft voldsomme underskud på syge- og ulykkesforretningen, som resten af branchen også har kæmpet med.
Senest har der været sagerne om opkøbet af 33 mio. kr. aktier i Danske Bank i 2018, som har givet et milliardtab. Det samme har en anden investering, nemlig i flyselskabet Nordic Aviation Capital, NAC, der blev hårdt ramt af coronapandemien, og som var med til at indkassere PFA det største tab på en enkeltinvestering i selskabets historie.
Det er lidt ironisk, at det blandt andet er dårlige afkast og uheldige investeringer, der er i fokus med Allan Polacks farvel til jobbet. Netop en utrolig stærk investeringsfaglighed kendetegner direktøren, der tilbragte et helt arbejdsliv i Nordens største bank, Nordea, inden han skiftede til Danmarks største pensionsselskab, og som af flere af sine kolleger beskrives som en stor – og usædvanlig – stemme i branchen.
Atypisk topchef
62-årige Allan Polack beskrives gerne som en atypisk topchef. Der er dengang i begyndelsen af 00’erne, hvor han forlod et chefjob i Nordea for at importere og sælge vin på nettet gennem sit nystiftede firma Onwine. Ulig resten af sin erhvervskarriere endte eventyret ikke godt, og han vendte snart retur til Nordea igen.
I et portræt fra dengang, han overtog posten i PFA, beskrives han også som et modsætningsfyldt menneske, der både rummer jakkesæt og Fjällräven-rygsæk. Han er ansvarlig for landet største pensionstank, men han kunne af og til også ses ankomme til møder på cykel. En kapitalist helt ind til benet, men også et menneske der har en stor passion for udviklingen af velfærdssamfundet.
Det er tiden i Nordea, der mere end noget andet har præget Allan Polacks karriere. Efter sin uddannelse fra CBS blev han i 1985 ansat som aktieanalytiker i Andelsbanken, der siden blev til en del af Nordea-koncernen, hvor han i 2015 – få måneder før skiftet til PFA – nåede at fejre 30-års jubilæum.
I Nordea opbyggede han en stærk faglighed inden for investeringsområdet af bankdriften. I sin sidste stilling i Nordea stod han i spidsen for Nordea Asset Management.
”Allan Polack er et usædvanligt menneske i finansverdenen. Han er meget stærkt faglig funderet på investeringssiden. Men han er samtidig et menneske med meget brede interesser. Det er alt fra kunst til vin til litteratur og natur,” fortæller Torben Dalby, der sidste år stoppede som formand i PFA efter 29 år i bestyrelsen – de sidste fem år som formand.
Han var næstformand, da Allan Polack erstattede Henrik Heideby som koncerndirektør i pensionsselskabet. Og han mener, at Allan Polack har været med til at udvikle PFA’s organisation på en lang række punkter. Herunder at gøre den mere omstillingsparat.
”Men forandringerne er skabt i et miljø, hvor der har været en høj medarbejdertilfredshed. Jeg er sikker på, at der ikke er total feststemning inde i PFA i dag. Mange har været trygge ved Allan,” siger Torben Dalby.
Har profileret PFA
Det hører med til jobbet som øverste chef for landets største kommercielle pensionsselskab, at man har en betydelig stemme i offentligheden. Da Allan Polack blev udnævnt til direktørposten, blev det også noteret, at han skulle vænne sig til den udadvendthed, der følger med et job som topchef i PFA – modsat den større anonymitet han havde i Nordea.
Men rollen har Allan Polack til fulde taget på sig, mener flere af hans nu forhenværende kolleger.
”Efter min mening har han en særlig evne til at profilere PFA Pension på en positiv måde over for de tanker og bevægelser, som ikke mindst de yngre gør sig om deres arbejdsliv,” siger tidligere formand Torben Dalby.
Hos brancheorganisationen Forsikring & Pension, hvor Allan Polack fra 2017-2021 fungerede som næstformand og i syv år har været en del af bestyrelsen, er meldingen den samme.
”I branchen har han været en meget stærk stemme, og han efterlader et tomrum,” siger adm. direktør i Forsikring og Pension, Kent Damsgaard.
Han peger især på to områder, hvor Allan Polack har haft gennemslagskraft.
”Han har især haft fokus på pensionssystemets rolle i velfærdssamfundet og de bredere sundhedsdiskussioner. Hvad kan vi som branche gøre for at løfte de sundhedsmæssige opgaver? Og så har han været en stærk stemme i klassiske pensionsspørgsmål som, hvordan sikrer man retmæssig information til kunderne.”
Kent Damsgaard blev direktør i brancheorganisation for halvandet år siden, og Allan Polack har haft en stor betydning for ham, fortæller han.
”Personligt for mig har han været en meget stor støtte og hjælp. Jeg har virkelig sat pris på vores samarbejde,” fortæller han.
Konstruktiv og positiv
Kent Damsgaard mener, at ord som konstruktiv og positiv kendetegner Allan Polacks indstilling. Det samme mener Laila Mortensen, der er adm. direktør i Industriens Pension og formand for Forsikring & Pension.
”På de indre linjer opfatter jeg ham som én, der har store ambitioner på branchens vegne og som er meget loyal. Når man er en brancheforening, er det give and take. Det vigtige for ham har været, at vi diskuterer tingene, og så bakker alle op. Han har virkelig været en god medspiller.”
”Vi kommer til at savne ham. Han har været god for os. Men jeg er jeg sikker på, at de finder en god efterfølger i PFA,” siger Laila Mortensen.