FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed indfører detaljerede kredittjek i kølvandet på kritik

Anyday, der er blevet kritiseret for at give rentefri kreditter på op til 30.000 kr. uden at lave detaljerede kredittjek, laver nu om på kreditværdighedsvurderingen. Gennem et samarbejde med virksomheden Nordigen indføres der open-banking, som gør det muligt at lave stærkere kredittjek.

Jonas Overgaard (tv.) er direktør i finansieringsvirksomheden Anyday. Virksomheden har ikke tidligere foretaget detaljerede kredittjek, men det bliver lavet om nu. | Foto: Clearhaus

"Køb nu, betal senere"-virksomheden Anyday begynder nu at lave detaljerede kredittjek. I en pressemeddelelse oplyser Anyday, at man har indgået et samarbejde med open banking-platformen Nordigen.

”Anyday’s mission er at yde fair og gennemskuelig finansiering til alle kunder. For at opnå dette vidste vi, at vi var nødt til at samarbejde med en udbyder, der ville kunne hjælpe os med at få en dyb indsigt i kundernes personlige økonomi for at give et sundt kredittilbud," siger Luke Golden, der er produktejer hos Anyday, i pressemeddelelsen.

Anyday har tidligere været kritiseret for at udbyde rentefrie kreditter på op til 30.000 kr. uden at foretage detaljerede kredittjek.

I december fortalte virksomheden til FinansWatch, at den regnede med at implementere PSD2-teknologi, der giver mulighed for tredjeparter at se en kundes bankkonto og dermed kreditværdighedsvurdere ud fra denne, i første kvartal i 2022.

Og nu er valget altså faldet på Nordigen.

"Vores kommunikation og samarbejde var bundsolidt fra starten, og Nordigens API’er var problemfrie at integrere. Vi kunne ikke være mere lykkelige over, at vi nu sammen kan fortsætte vores mission om at levere den bedst mulige finansieringsløsning til virksomheder og kunder i hele Danmark uden uventede udgifter og ubehagelige overraskelser," siger han.

Også Nordigen er glade for det nye samarbejde.

”Anyday har skabt et værktøj for finansiering, og vi er glade for at samarbejde med dem om at forbedre deres kreditkontrolproces. Vores premiumværktøj for kategorisering hjælper med at tage et skridt videre med mere organiseret og klar dataanalyse," siger Rolands Mesters, medstifter og adm. direktør for Nordigen.

Med Nordigen-samarbejdet vil det stadig kun tage få sekunder at få godkendt en kredit hos Anyday. Nordigen får de finansielle oplysninger gennem tredjepartsudbydere af finansielle tjenesteydelser i Europa ved hjælp af API'er, reguleret af PSD2.

Et naturligt næste skridt

I december fortalte Anydays risikochef, Martin Jørgensen, at man var i dialog med Nordigen om at få open banking ind over kreditvurdighedsprocessen. Men den beslutning blev ifølge ham ikke truffet, fordi den nuværende kreditvurderingsproces, der tjekker om personer er i RKI, var uansvarlig.

"Helt grundlæggende, så ja, vi mener, at vi, også på nuværende tidspunkt, foretager en ansvarlig kreditvurdering af kunderne," skrev han i et skriftligt svar.

Alligevel kaldte han et samarbejde med en open banking-virksomhed for et "naturligt næste skridt"

"Med PSD2-teknologi gør vi vores kreditvurdering endnu bedre. Med PSD2-teknologi vil vi tjekke kundernes rådighedsbeløb over et gennemsnit på 12 måneder, eller hvad der svarer hertil," skrev han.

I kølvandet på kritik

BNPL-virksomheder har den seneste tid været under kritik fra både økonomer, politikere, forbrugerombudsmanden og Forbrugerrådet Tænk. Man er bekymret for, at særligt de unge kommer ud i store gældsproblemer. Blandt andet fordi der ikke er krav om kredittjek. Desuden kritiseres det, at produkterne kan bruges på slik og pizza.

En lovændring på området er på vej i EU, men den kan tage flere år, og det har fået flere aktører til at kræve handling fra erhvervsminister Simon Kollerup (S). Han vil dog vente på lovændringen fra EU, selvom han også har udtrykt bekymring for fænomenet, der er i hastig fremgang.

Viabill vil have national lovgivning om kredittjek på gratis kreditter

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

Slik, tøj og pizza på afbetaling: Nye gratislån kan gives uden kredittjek

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs