FinansWatch

Powell: Pengepolitik skal tilpasse sig inflationsudviklingen

Formanden for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, slår fast, at centralbanken vil gøre sit for at sikre, at inflationen bringes ned.

Jerome Powell er chef i den amerikanske centralbank Federal Reserve. | Foto: WIN MCNAMEE/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Jerome Powell, som er chef for den amerikanske centralbank Federal Reserve, Fed, har for anden dag i træk vidnet i den amerikanske kongres, hvor han i Repræsentanternes Hus' komite for finansiel service onsdag igen har slået fast, at centralbanken vil gøre sit for at sikre, at inflationen kommer ned fra sine høje niveauer.

"Vi har set inflationen være mere vedvarende. Vi har set de faktorer, som forårsager højere inflation, være mere vedvarende," lød det fra Jerome Powell, ifølge Bloomberg News.

"Pengepolitikken har tilpasset sig det, og den vil fortsat tilpasse sig det."

Gennem det meste af året har inflationen i USA ligget et godt stykke over bankens mål om prisstabilitet, hvilket Fed udtrykker som en kerneinflation på 2,0 pct. om året.

Senest, i oktober, var PCE Core, der er centralbankens foretrukne mål for inflationen, på 4,1 pct.

"Den inflation, vi ser, er stadig tydeligt forbundet med pandemirelaterede faktorer. Jeg vil også tilføje, at det har spredt sig mere bredt i økonomien, og jeg mener, at risikoen for mere vedvarende højere inflation klart er steget," sagde Feds formand til Husets medlemmer.

"Prisstabilitet er det ene af vore to mål, hvor det andet er maksimal beskæftigelse. Vi skal balancere de to mål, mens de tydeligt er i spænding nu. Jeg kan forsikre om, at vi vil anvende vores værktøjer for at sikre, at den høje inflation, vi oplever, ikke forankres."

Jerome Powell gentog onsdag også sin tilbøjelighed til at afvikle bankens opkøb af obligationer. I frem til november har Federal Reserve månedligt købt obligationer for 120 mia. dollar, men på rentemødet i starten af november blev det besluttet løbende at reducere det med 15 mia. dollar om måeden, indtil opkøbene er helt afviklet i juni 2022.

"Hvis man ser på økonomiens tilstand, ser på, hvor vi er, ser på de seneste data, så kan man konstatere, at med den meget lempelige pengepolitik, vi har, efter tapering er tilendebragt, er det passende, at vi nedtrapper."

"Det er passende, at vi på det næste møde overvejer at nedtrappe hurtigere, så det afsluttes få måneder tidligere."

Powell: Kan overveje at afslutte tilbagerulning tidligere end ventet

Powell indrømmer at inflationen ikke længere er midlertidig

Feds Powell: Omikron øger risici og inflationsusikkerhed

Powell vil gøre klimaet til topprioritet 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs