FinansWatch

Tysk coronasituation kan udskyde PEPP-udfasning og svække euro

Den Euopæiske Centralbanks Pandemiopkøbsprogram kan blive udskudt, hvis den tyske coronasituation forværres, vurderer analytiker.

Foto: Julien Warnand/AFP / POOL

Den fælleseuropæiske valuta, euro, presses af udsigterne til strammere restriktioner, hvis ikke regulære nedlukninger, som følge af den stigende smitte i blandt andet Tyskland.

Det kan udskyde Den Europæiske Centralbanks (ECB) planer om at udfase sit pandemiopkøbsprogram, PEPP, lyder det fra Mathias Dollerup Sproegel, der er makroanalytiker i Sydbank, i en analyse.

"Udsigten til strammere restriktioner og måske endda en ny nedlukning svækker euroen og presser også de europæiske aktiekurser ned."

"Nyheden omkring den truende nedlukning kommer, netop som at forhandlingerne om en ny tysk regering er faldet på plads," fortsætter makroanalytikeren og tilføjer, at dagens ventede restriktioner formentlig bliver afgående kansler Angela Merkels sidste aftryk.

I sidste uge annoncerede regeringen i Østrig, at landet fra mandag ville lukke ned i op til 20 dage. Det samme kan nu blive en realitet i Tyskland, mener Mathias Dollerup Sproegel, der venter, at skrappe restriktioner kan blive meldt ud i aften.

En tysk nedlukning kan sende hele den europæiske økonomi i bakgear, hvilket også vil ramme Danmark, der har Tyskland som sin største samhandelspartner.

Det gør samtidig situationen noget vanskelig for ECB, der holder rentemøde den 16. december. Centralbanken ventes ifølge Sydbank at komme med nogle "blødere" udmeldinger end de oprindeligt ventede forventninger.

Det vil svække euro, der dertil kan påvirkes yderligere af, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ser ud til at være klar til at accelerere sine pengepolitiske stramninger ved rentemødet den 15. december.

Euro handles onsdag eftermiddag i 1,1211 dollar mod 1,1248 dollar tirsdag. For knap en måned siden blev euro handlet til 1,1558 dollar.

 ECB fastholder ledende rentesatser og opkøbsprogrammer

Farvel til Tysklands store euromantiker

ECB-medlem: Ikke sikkert at vi sætter skub i ældre opkøbsprogrammer 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs