FinansWatch

Ubekendte rentetendenser får vestjysk bankdirektør til at holde igen med opjustering

Udsigten til stigende renter og kursfald får Skjern Bank til at afvente opjustering af forventninger til årets resultat trods stigende forventninger til basisresultatet. Forsyningskrisen får direktør til at lade coronabuffer stå urørt.

Foto: PR/Skjern Bank

Per Munck er ganske tilfreds med resultatet af årets første tre kvartaler i Skjern Bank, men det får ikke bankdirektøren til at skrue op for forventningerne til årsresultatet.

En vækst i basisresultatet, der lander på 131,1 mio. kr. mod 118,8 mio. kr. ved samme tid sidste år, giver dog håb for fremtiden i den vestjyske bank.

"Jeg synes, vi har et ganske fint resultat efter årets første tre kvartaler - faktisk på alle parametre. Det er altid fint at se at det, der er nede på bunden til aktionærerne, vokser pænt. Og så har vi 10 pct. fremgang i basisresultatet. Det er jo motoren i et pengeinstitut, og det synes jeg, er ganske tilfredsstillende," siger Per Munck.

Væksten fik for et par uger siden banken til at opjustere forventningerne til basisresultatet for hele året til 155-165 mio. kr. Banken fastholder dog alligevel forventningerne til årsresultatet før skat, der også indeholder nedskrivninger og kursreguleringer. Og netop den sidste faktor har for mange ubekendte til, at direktøren vil spå om fremtiden.

"Vi ligger med mange obligationer i vores egenbeholdning, og vi ser ind i et obligationsmarked, som viser stigende rentetendenser og dermed kursfald, så der er stadig usikkerhed om, hvordan året slutter rent rentemæssigt. Så vi har valgt at være forsigtige," siger Per Munck.

Den tætte kundekontakt

Skjern Bank har haft en udlånsvækst på otte pct, og det skyldes særligt en stigning i kundetallet. Her er det ikke en ændring i praksis, der gør, at kunderne kommer til, men ifølge direktøren sker det gennem personlige anbefalinger.

"Vi kan se, at otte ud af 10 kunder kommer til os på basis af anbefaling af andre kunder. Vi bruger ikke en masse penge på annoncer, men det har spredt sig, at vi opfører os ordentligt, og at folk kan få en rådgiver, der er til at få fat i. Det er de værdier, jeg tror, folk føler sig tiltrukket af," siger Per Munck.

Banken åbner inden årsskiftet afdelinger i både Hørsholm og Ølgod. Steder, hvor bankdirektøren er overbevist om succes.

"Vores kommende afdelingsdirektør bor i området, og har undersøgt, hvad vi vil være oppe mod rent konkurrencemæssigt i det område, for der er jo andre banker, der også gør det godt. Vi er bare overbevist om, at der er plads til os med det, vi kan, og det vi vil stille op med," siger Per Munck.

Han fortæller, at der på Sjælland er mange privatkundetyper, der falder ind i bankens kundesegment.

"Vi har ikke meget private banking, men vi har mange rigtig stærke privatkunder. Og de kan godt lide, at de får lidt ekstra," siger Per Munck og fortsætter:

"Mange af vores kunder føler, at de nærmest har deres egen private banking-rådgiver, fordi vi gør det muligt for almindelige kunder at få den der personlige, tætte kontakt og rådgivning. Vi kalder det bare ikke private banking."

Ingen forudsete nedskrivninger

Selvom banken vælger at fastholde sin coronabuffer på 50 mio. kr., forventer direktøren ikke, at der kommer til at være ekstraordinære nedskrivninger i den kommende tid.

"Hvis jeg kigger henover vores kundesegmenter, så har vi en god spredning. Jeg kan ikke se, at der skulle komme nogle slag nogle enkelte steder fra," siger Per Munck.

Han nævner blandt andet den omdiskuterede lukning af minkerhvervet, som han nu er sikker på, at banken ikke kommer til at blive ramt af.

"Vi har kun ganske få svineproducenter, som er hårdt ramt i øjeblikket på grund af krisen på svinemarkedet, og selv her er der ikke noget, der giver os store udfordringer, så jeg forventer ikke, vi kommer til at se et skrid på nedskrivningskontoen," siger Per Munck.

Banken vælger dog at fastholde sin coronabuffer på 50 mio. kr. som en slags livrem og seler.

Men det er ikke, fordi Per Munck tror, at en eventuel nedlukning vil få økonomiske konsekvenser for banken. Han er mere bekymret for forsyningskrisen.

"Der er store problemer med at få komponenter frem, uanset hvad det er, og vi oplever enorme prisstigninger i byggesektoren. Det kan godt være, nogle kommer i klemme på et tidspunkt. Så vi holder fast i coronabufferen, fordi der stadig kan komme afledte effekter," siger Per Munck.

Skjern Bank opjusterer forventningerne

Udlån er stadig "håret i suppen" hos Skjern Bank 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs