FinansWatch

Sydbank: Strammere adgang til afdragsfrihed er unødvendig her og nu

Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen mener ikke prisudviklingen på boligmarkedet er bekymrende. Han mener derfor ikke der er behov for at begrænse adgangen til afdragsfrie lån nu.

Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, ser ingen grund til indgreb mod adgangen til afdragsfrie lån. | Foto: Foto: Joachim Ladefoged

Det Systemiske Risikoråds, DSR's, anbefaling om at begrænse adgangen til afdragsfrie lån er mildere end ventet, og rummer positive elementer. Men den er også unødvendig i det nuværende scenarie for boligmarkedet.

Det vurderer cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, der helst ser, at man i stedet ser tiden an, da boligmarkedet formentlig vil tabe pusten helt af sig selv henover sommeren og efteråret.

"Godt nok løber boligmarkedet stærkt, men selve niveauet af priserne er bestemt ikke bekymrende," konkluderer Søren Kristensen.

Lavere boligbyrde end før finanskrisen

Han peger på, at boligbyrden, eller den del af indkomsten, ejere bruger på at bo, fortsat er lav og eksempelvis langt lavere end op til finanskrisen.

Konkret anbefaler Det Systemiske Risikoråd ikke desto mindre, at danske boligejere ikke kan optage afdragsfrie realkreditlån eller realkreditlignende banklån mod pant i fast ejendom, hvis de skal låne mere end 60 procent af boligens værdi.

Knap halvdelen af nye boligudlån fra realkreditinstitutterne blandt boligejere, der lånte mere end 60 procent, var i 2020 uden afdrag.

"Vi mener, at DSR’s anbefaling er mere mild, end vi havde forventet. Det kan være med til at lægge en dæmper på prisudviklingen, og samtidig er mindre afdragsfrihed med til at gøre boligejernes økonomi mere robust."

"Derfor er der positive elementer i rådets anbefalinger, og det vil bestemt ikke være en katastrofe for boligmarkedet, hvis de indføres. Vi mener bare ikke, at tiden endnu er moden til at skride ind. Faktisk forventer vi slet ikke den bliver det," skriver Søren Kristensen i en kommentar.

Regeringen skal nu vælge

Regeringen er ikke forpligtet til at ændre noget på baggrund af anbefalingen fra Det Systemiske Risikoråd, men vælger den ikke at følge anbefalingen skal den senest om tre måneder forklare, hvorfor den i så fald ikke gør det.

DSR's anbefaling kommer efter en periode med store prisstigninger på boligmarkedet. Formålet med at begrænse adgangen til afdragsfrihed er at øge boligejernes og dansk økonomis robusthed over for faldende boligpriser, stigende renter, eller andre negative økonomiske stød, oplyser DSR.

Hver tredje nyudlån vil blive ramt af forslag fra risikoråd

Det Systemiske Risikoråd foreslår begrænsning af afdragsfrie lån 

Mere fra FinansWatch

John Fisker om historisk resultat: "Vi har travlt"

Ringkjøbing Landbobank lander rekordregnskab i andet kvartal, som hverken er drevet af kursreguleringer eller tilbageførsler, men af kerneforretningen. Det glæder bankens adm. direktør, John Fisker, der for fem kvartaler siden ikke havde regnet med at stå her i dag. "At det hele ville buldre på den her måde, havde vi ikke set komme," siger han.

Ny låntype fra Totalkredit runder skarpt hjørne

Med udlån for over 5 mia. kr. i fastforrentet 1,5 pct.-lån med afdragsfrihed i 30 år kommer boligejere fri af risiko for indlåsning hos Totalkredit. Realkredit Danmark har fortsat det største udlån i den relativt nye lånetype på tværs af rentesatser.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs