FinansWatch

Jyske Bank skærer en tiendedel af CO2-udledningen

Jyske Bank har på et år nedbragt CO2-udledningen i sine udlån og investeringer med 13 pct. Men tilgængeligheden af data volder stadig problemer.

Foto: Jyske Bank/PR

Finanssektoren er i fuld gang med kanalisere kapital over i mere bæredygtige aktiver.

Det ser man blandt andet hos Jyske Bank, hvor omstillingen allerede nu kan aflæses CO2-aftrykket for bankens udlån og investeringer.

Den estimerede indirekte CO2-udledning for udlån og investeringer er således faldet med 2,3 mio. ton sidste år, hvilket svarer til en reduktion på 13 pct. i forhold til niveauvet ved udgangen af 2019.

I en pressemeddelelse peger Flemming Larsen, der er senior director i Jyske Capital, på bankens evne til at finde alternativer til selskaber med store CO2-udledninger som den væsentligste forklaring på, at bankens indirekte CO2-aftryk er blevet nedbragt.

"Vi ser ofte, at to selskaber indenfor den samme industri har meget forskellige udledningstal, og det er en information, som er naturlig at inddrage i den samlede vurdering af investeringscasen. Det særlige fokus på CO2 har medført, at vores kunders samlede CO2-aftryk i 2020 er lavere end i 2019, og det er bestemt vores ambition at fortsætte den udvikling," siger Flemming Larsen.

Det er især i kapitalforvaltningen, at CO2-aftrykket er reduceret. Her er udledningen reduceret med 30 pct., skriver banken.

Fokus på data

Som FinansWatch tidligere har afdækket, er det et generelt problem for sektorens arbejde med den grønne omstilling, at tilgængeligheden af pålidelige data om virksomhedernes CO2-aftryk er meget svingende.

Der arbejdes dog på at forbedre det, og ifølge Trine Lysholt Nørgaard, der er afdelingsdirektør for IR og bæredygtighed i Jyske Bank, er datatilgængeligheden forbedret i 2020.

Men de tilgængelige data fra erhvervslivet efterlader stadig meget at ønske.

”Vores foreløbige erfaringer viser, at der kan være store forskelle mellem de virksomhedsspecifikke data og de anvendte sektorgennemsnit fra Danmarks Statistik. Dette understreger behovet for fortsat fokus på indsamling af virksomhedsspecifikke data, som skal ske gennem dialog med vores kunder," siger Trine Lysholt Nørgaard og fortsætter:

"Det går hånd i hånd med, at vi forretningsmæssigt har fokus på bæredygtighed i rådgivningen af vores erhvervskunder, og samtidig at der stilles krav om at integrere ESG-risici i kreditvurderingen af kunderne."

Affald på agendaen

I forlængelse af arbejdet med at udregne og nedbringe CO2-aftrykket fra udlån og investeringer, er man i Jyske Bank også ved at se på mulighederne for at påvirke virksomhedernes genanvendelse af affald.

I modsætning til CO2-aftrykket er det dog stadig meget uklart, hvordan genanvendelse skal opgøres, og derfor er man stadig i gang med de indledende analyser.

”Umiddelbart er Jyske Banks mulighed for påvirkning af ikke-genanvendt affald begrænset til dialog og oplysning af kunderne. Vi vil først gennemføre yderligere analyse, når der findes bedre data og KPI’er for impact-området,” siger Trine Lysholt Nørgaard.

Dataproblemer forhaler finansiering af klimamål

Pensionsboss tager luften ud af branchens grønne løfter

ATP affejer klimamål på grund af datamangel 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs