Danske Bank forventer rentesænkning fra Nationalbanken

Danmarks Nationalbank har interveneret i valutamarkedet for 42 mia. kr. siden årsskiftet. På den baggrund forventer Danske Bank en dansk rentenedsættelse.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Af Ritzau Finans

Den danske centralbank, Nationalbanken, har siden årsskiftet købt valuta for 42 mia. kr. for at undgå, at den danske kr. er blevet for stærk over for euroen. Og derfor tror flere økonomer nu på, at centralbanken kan finde på at sænke sin rente for at svække kr.

Det skriver Berlingske.

"Vi forventer, at Nationalbanken sætter renten ned - og altså gør den mere negativ - inden for den næste måned eller to for at begrænse interessen for at købe kr. Vores bud er, at ind- og udlånsrenter bliver sat ned med 0,1 pct.point, siger Las Olsen," der er cheføkonom i Danske Bank til Berlingske.

Las Olsen peger på, at den danske betalingsbalanceoverskud er med til at styrke danske kr.

Hos Arbejdernes Landsbank (AL) er cheføkonom Jeppe Juul Borre dog noget mere skeptisk over for en snarlig rentesænkning - uden helt at afvise en.

"Vi ser først og fremmest interventionerne fortsætte, men det er ikke usandsynligt, at Nationalbanken kan hive en selvstændig rentenedsættelse op af hatten. En selvstændig rentenedsættelse er kommet tættere på med det relativt høje interventionsomfang i maj, men det er ikke vores hovedscenarie endnu," mener AL-økonomen.

I Sydbank peger makroanalytiker Mathias Dollerup Sproegel også på, at Nationalbanken under den finansielle uro, da pandemien sidste år brød ud, drænede sin valutareserve med 60 mia. dollar for at forsvare danske kr., og derfor vil centralbanken nok først fylde kassen op igen.

Den danske Nationalbank indførte under statsminister Poul Schlüter en fastkurspolitik over for D-marken og sidenhen over for euroen, som holdes omkring 7,46 kr.

Alene i maj købte Nationalbanken udenlandsk valuta for 22 mia. kr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også