FinansWatch

Højere udbetalingskrav skræmmer ikke boligkøbere væk

Flere anbefaler at hæve udbetalingskravet på boliglån for at køle boligmarkedet lidt ned. Men det kommer ikke til at skræmme boligkøberne væk, hvis de skal lægge 10 pct. i stedet for 5 pct. i udbetaling, viser ny undersøgelse.

Boligkøbere lader sig ikke skræmme af forslag om et højere udbetalingskrav. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Boligmarkedet er rødglødende. Og det vil det efter alt at dømme også være, selv hvis udbetalingskravet ved optagelse af boliglån skrues op. For en højere udbetaling virker ikke afskrækkende på boligkøberne.

Det viser en undersøgelse lavet af boligportalen Boligsiden.

I en rundspørge har boligportalen spurgt danskerne, om deres muligheder for køb af lejligheder ville se anderledes ud, hvis de skulle lægge 10 pct. i stedet for de nuværende 5 pct. i udbetaling. For 70 pct. af de adspurgte danskere vil det ikke få nogen betydning. Hvis man kigger på respondenter over 30 år, svarer 74 pct, at udbetalingskravet ikke er en faktor, der ville skræmme dem væk fra boligkøbet.

Opjustering af udbetalingskravet

I år har boligsalget sat rekord den ene måned efter den anden. Alene i marts måned blev der solgt 13.370 boliger, hvilket er det højeste antal bolighandler, siden Boligsiden begyndte at føre statistik på området i 2011.

Det er blandt andet lave renter og mulighed for afdragsfrihed, der gør, at boligkøberne er ivrige efter at skrive under på et skøde.

Med de mange boliger, der skifter hænder, er der en risiko for, at samfundsøkonomien bliver påvirket.

Derfor har Det Systemiske Risikoråd, der rådgiver regeringen i forhold til at undgå kriser i finanssektoren, udtalt i en pressemeddelelse sidst i marts, at det frygter de mulige konsekvenser, aktiviteten kan afføde:

"Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og vil analysere effekterne af forskellige tiltag rettet mod boligmarkedet. Rådet forventer på sit næste møde at henstille til regeringen om at iværksætte nye tiltag, der kan begrænse risikoopbygningen på boligmarkedet."

Bliver sværere for førstegangskøbere

Ifølge Boligsiden blev huse i marts handlet 12 pct. dyrere end samme måned sidste år. Det er den højeste prisstigning siden 2010.

Men det holder ikke de yngre købere væk fra markedet. Og det gør et krav om mere udbetaling heller ikke. Boligssidens nye undersøgelse viser, at det er under 50 pct. af de 20-29-årige, der vil tøve, hvis udbetalingskravet blev sat op.

Ifølge Alexander Falck Winther, der er presseansvarlig i Estate, giver rundspørgen et billede af, at boligkøberne generelt går i markedet med pæne opsparinger. Men samtidig mener han, at det er vigtigt for landets banker at have alle målgrupper på boligmarkedet for øje, inden en mulig opjustering af udbetalingskravet finder sted. For nogle målgrupper vil blive mere påvirket end andre.

"En ændring af udbetalingskravet vil have størst påvirkning på førstegangskøbere. Selvfølgelig giver et større udbetalingskrav også større økonomisk sikkerhed for køberne, men det vil alt andet lige gøre det sværere for førstegangskøbere at komme i gang på boligmarkedet," siger Alexander Falck Winther.

Han fortæller, at mangeårige boligejere ikke bliver påvirket i samme grad, hvis de skal investere i ny bolig.

"Boligejere, der har været på boligmarkedet i mange år, skal nok klare sig. De har typisk opsparet friværdi i tidligere boliger, som gør, at de i mindre grad vil blive påvirket af en mulig ændring som denne," siger han.

Minister frygter ikke ny finanskrise

Selvom Det Systemiske Risikoråd ser bekymrende på det varme boligmarked, er der ikke frygt at spore hos finansminister Nicolai Wammen (S). Til en spørgetime i Folketinget i april svarede ministeren, at regeringen ikke planlægger indgreb på området.

"Jeg mener ikke, at de sidste kvartalers udvikling på boligmarkedet isoleret set kan udløse en ny finanskrise i Danmark," sagde Wammen.

Han mener, at situationen nu er anderledes end situationen før den seneste finanskrise. Her var "prisstigningerne kraftigere over en længere periode".

"I de seneste par år er der iværksat en række tiltag for at begrænse risikotagning på boligmarkedet," siger han og fortsætter:

"Indtil nu er det vigtigt at sige, at de stigende boligpriser kan forklares ved husholdningernes høje indkomst og opsparinger samt det historisk lave renteniveau."

Professor opfordrer til indgreb på boligmarkedet

Mere fra FinansWatch

Banker frygter hvidvasksager med betalingsinstitutter i folden

Det er vanskeligt at navigere mellem betalingsloven og hvidvaskloven. Sådan lyder det fra Sydbank i kølvandet på en ny afgørelse om, at banken har brudt betalingsloven ved at afvise betalingsinstitut. Vejledning fra myndigheder er ikke nok, mener Gert Jonassen, adm. direktør i Al Bank. Styrelse ser ingen regelkollision.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs