FinansWatch

Op til fem hjemmearbejdsdage om ugen: Store finansvirksomheder arbejder på planer for fremtidens arbejde

De store finansvirksomheder arbejder i meget forskellige tempi, når det gælder en plan for hjemmearbejde efter coronakrisen, viser en rundspørge, FinansWatch har foretaget.

Ude i de store, danske finansvirksomheder, er man i fuld gang med at planlægge niveauet af hjemmearbejde i fremtiden. | Foto: Pexels

Med over en million vaccinerede danskere og løftede restriktioner begynder man at kunne skimte et fremtidigt arbejdsliv uden coronapandemiens isolerende åg.

På den baggrund har FinansWatch forhørt sig hos en række af de store, danske finansvirksomheder for at høre deres tanker om, hvor meget hjemmearbejde vil fylde på arbejdspladsen efter coronakrisen.

Og der viser sig et meget broget billede. Mens nogle virksomheder afventer situationen, har andre virksomheder allerede præsenteret deres planer for hjemmearbejde for de ansatte. Det er f.eks. tilfældet i Topdanmark.

”Vi har allerede sidste sommer meldt ud, at hjemmearbejde bliver en væsentlig del af vores fremtid,” siger koncerndirektør for HR- og kommunikation i Topdanmark, Louise Hørdum, til FinansWatch.

To hjemmearbejdsdage, tak

Topdanmark har gennemført to større undersøgelser blandt medarbejderne i år, og her er der blevet givet klart udtryk for, at de ansatte er glade for at arbejde hjemme, og at de efterspørger mere hjemmearbejde, når pandemien er klinget af.  

”Hjemmearbejde bliver ikke en ret, men en fleksibel mulighed, som den enkelte personaleleder i sidste ende har ansvaret for. Vi kommer til at indrette os sådan, at vi ikke alle kommer til at være på kontoret på samme tid. Det bliver med et klart sigte på, at man i gennemsnit har et par hjemmearbejdsdage om ugen,” siger Louise Hørdum.

Topdanmark er ikke den eneste virksomhed, der har udstukket en ramme for hjemmearbejde, når samfundet genåbner.

I PFA gav man i foråret 2020 medarbejderne mulighed for at kunne arbejde hjemme op til to dage om ugen.

”Hjemmearbejde indgår som vigtigt element i tilrettelæggelsen af et fleksibelt arbejdsliv i PFA, hvilket er blevet forstærket i forbindelse med coronakrisen. Derfor har vi siden sidste forår haft tilbud til medarbejderne om at arbejde hjemmefra op til to dage om ugen efter aftale med nærmeste leder. Det tilbud gælder også, når samfundet åbner helt igen,” oplyser HR-direktør i PFA, Pia Irene Andreasen, i et skriftligt svar.

Danske Bank har som Topdanmark også gennemført en intern undersøgelse. Den viser, at 92 pct. af medarbejderne ønsker at arbejde hjemme på ugentlig basis – gennemsnitligt to dage om ugen. Det ønsker Danske Bank at efterkomme, oplyser HR-direktør Karsten Breum.

”Indtil videre har 17.400 af vores medarbejdere en aftale med deres leder om, hvorvidt de ønsker at arbejde en, to, tre, fire eller helt op til fem dage om ugen på regulær basis efter genåbningen, og de får som led heri udbetalt et bidrag til indretning af deres hjemmearbejdsplads,” fortæller Karsten Breum i et skriftligt svar.

Planlægning på højtryk

Hos andre selskaber er man i fuld gang med planer om hjemmearbejde. Det er f.eks. tilfældet hos Velliv. Mod slutningen af maj regner HR-chef Lea Hamburger med, at ledelsen kan orientere medarbejderne om sine planer.

Hun kan dog løfte lidt af sløret og fortælle, at man i Velliv ikke vender tilbage til normalen efter pandemien. Alligevel understreger hun, at den fysiske tilstedeværelse fortsat vil have stor prioritet.

”En kerneværdi for os er, at vi vægter det kollegiale fællesskab rigtig højt. Mens andre skærer ned på antal domicilkvadrameter, går vi den anden vej og er i gang med at udbygge vores kontor i Ballerup. Udgangspunktet for Velliv vil være, at der er en arbejdsplads på et domicil, og herfra vil der så komme rammer om fleksibilitet, som muliggør hjemmearbejde,” fortæller hun.

Samtidig får de ansatte og lederne også en stor rolle i at definere rammerne, fortæller HR-chefen.

”Vi vil gerne have, at den enkelte leder har et mandat til selv at vurdere, hvad vedkommendes team har brug for – selvfølgelig ud fra overordnede rammer,” siger Lea Hamburger.

Nykredit og Alm. Brand fortæller også, at virksomhederne er i fuld gang med deres planer, mens Gjensidige og Nordea har nedsat arbejdsgrupper for at finde ud af, hvordan fremtidens arbejdsliv skal se ud hos dem.

I venteposition

Der er dog også nogle finansvirksomheder, der afventer situationen og endnu ikke har besluttet sig for, hvad man vil gøre ved hjemmearbejde, når samfundet er helt genåbnet.

Det er f.eks. tilfældet i Sydbank, Industriens Pension og Pensiondanmark.  

”Vi har været i ”undtagelsestilstand” i over et år nu. Vi har valgt ikke at drage nogle entydige konklusioner omkring hjemmearbejde, før vi er tilbage til normalen. Både af hensyn til forretningen, men også kollegaerne,” oplyser direktør for bl.a. ledelsessekretariatet og HR i Pensiondanmark, Marianne Fussing Ørsted, i et skriftligt svar til FinansWatch.

Over halvdelen af finansvirksomhederne forventer fysisk fremmøde inden sommerferien

Gert Jonassen: Hjemmearbejde har mindsket produktivitet i AL Bank

Danske Bank giver 8000 kr. til ansattes hjemmekontor 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs