FinansWatch

Finans Danmark langer ud efter minister: "Svært ved at forstå kritikken"

Tre ud af fire lønmodtagere skal fortsat ikke betale negative renter i banken, viser en opgørelse fra Finans Danmark. Organisationen forstår ikke erhvervsministerens kritik af bankernes nedsættelse af grænserne for negative renter.

I Finans Danmark forstår man ikke kritikken af bankernes valg om negative renter. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Finans Danmark giver ikke meget for erhvervsminister Simon Kollerups (S) kritik af bankernes indførelse af negative renter for kunder med mere end 100.000 kr. stående på bankbogen.

Det skriver brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

Organisationen mener ikke, at de negative renter er noget, bankerne finder på for at tjene penge, men at de kommer, fordi Den Europæiske Centralbank har negative renter. Grundet fastkurspolitikken har Nationalbanken derfor haft negative renter siden 2012.

"De danske banker har siden 2012 og frem mod 2019 undladt at sende regningen videre til deres kunder - selv om de isoleret set har tabt penge på det. Og det er klart, at i længden kan private virksomheder ikke sælge deres produkter til under produktionspris - det gælder også for banker. Bankerne har samtidig ikke en overnormal indtjening sammenlignet med andre brancher," siger Ulrik Nødgaard, der er adm. direktør i Finans Danmark.

En ny opgørelse fra foreningen viser, at det, efter at flere banker nu har sænket grænserne for de negative renter, er en ud af fire lønmodtagere, de negative renter kommer til at få konsekvenser for. Og at konsekvensen for størstedelen af kunderne vil blive under 1200 kr. om året.

"Vores tal viser, at lige knap tre ud af fire danskere med almindelige job fortsat ikke skal betale negativ rente i banken ved en grænse på 100.000 kroner. Så det er altså ret få, som rent faktisk bliver mødt med en regning i banken. Men vi mødes gerne med ministeren, hvor vi forhåbentlig får lejlighed til at vende alle nuancerne og tale om, hvad der tjener danskerne bedst i det lange løb," siger Ulrik Nødgaard.

Fortsat kritik

Tirsdag kom erhvervsministeren med en skarp kritik på Facebook, efter Danske Bank mandag oplyste, at de vil sænke grænsen for, hvornår de opkræver negative renter fra deres kunder fra 250.000 kr. til 100.000 kr.

I sidste uge fortalte Nordea også, at banken havde tænkt sig at sænke grænsen til 100.000 kr.

Finans Danmark er onsdag invitereret til møde med ministeren, men organisationen mener ikke, at politikerne skal blande sig i, hvordan bankerne sætter grænserne for de negative renter. Dette kritiserer Simon Kollerup tirsdag morgen i Børsen.

“Jeg håber, at den finansielle sektor inden vores møde vil bruge lidt tid på selvransagelse i den her sag. Min reaktion kommer jo efter den glidebane, vi har set, hvor grænsen, for hvor mange danskere der skal betale negative renter, hele tiden udvides. Jeg er ærgerlig over, hvis det er den holdning, den finansielle sektor vil stille sig på, fordi så skubber man jo også regeringen i retningen af at overveje, hvordan man ellers skal løse det her problem,” siger Simon Kollerup til Børsen.

Sparer penge ved udlån

Finans Danmark påpeger også, at der i en længere periode har været lave udlånsrenter, så danskerne har kunnet låne penge til deres huskøb og lignende billigere end før.

”Der er jo heldigvis rigtig mange danske boligejere og virksomheder, der nyder godt af de lave renter, de mødes med på f.eks. deres boliglån. Mange danskere sparer langt mere på de lave renter på deres lån, end de står til at skulle betale i negative indlånsrenter,” siger Ulrik Nødgaard.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs