EU's forsinkede grønne regler giver kapitalforvaltere problemer

Kapitalforvaltere og investorer risikerer for tiden at fylde deres grønne porteføljer med sorte selskaber. EU's klassifikation af grønne og bæredygtige investeringer er nemlig blevet forsinket, og så længe der er tvivl om, hvad der er grønt og hvad der er sort, befinder aktivkategorien sig i et limbo.
Forsinkelsen af EU's klassifikation af grønne og bæredygtige investeringer har skabt et limbo. | Foto: Thomas Borberg
Forsinkelsen af EU's klassifikation af grønne og bæredygtige investeringer har skabt et limbo. | Foto: Thomas Borberg

EU strammer nu for alvor det regulatoriske greb om bæredygtighed i finanssektoren.

Den 10. marts træder først den såkaldte disclosure-forordning i kraft, hvorefter en række virksomheder i den finansielle sektor bliver pålagt at offentliggøre nye oplysninger om bæredygtighed, og i månederne efter følger flere nye reguleringsstykker, der tilsammen skal dirigere den frie europæiske kapital i en mere grøn og bæredygtig retning.

Men et helt centralt element i EU’s store handlingsplan er blevet forsinket, og det giver nu landets kapitalforvaltere problemer.

Den såkaldte EU-taksonomi, der skal give de europæiske virksomheder og kunder en fælles klassifikation af ”bæredygtige” og ”grønne” investeringer på tværs af EU, når nemlig ikke at blive færdig før tidligst i april i år – og måske endda først til næste år – og så længe det ikke er afklaret, hvad EU definerer som grønt og bæredygtigt, løber kapitalforvaltere en risiko, hver gang de investerer, lyder det fra branchen.

"Så længe der er usikkerhed om de nye EU-standarder, løber man en risiko, når man investerer grønt og udvikler nye bæredygtige produkter. Faren er jo, at vi bliver nødt til at foretage justeringer i vores produkter, når de nye standarder er klar. For indtil da ved vi jo ikke, om den måde, vi tænker grøn på, er den samme som EU’s måde at tænke grøn på. Så jeg synes vi mangler noget guidance," siger Mads Berendt Søndergaard, der er chef for ansvarlige investeringer hos kapitalforvalteren Bankinvest.

Må justere porteføljer

Forsinkelserne giver ifølge brancheforeningen Finans Danmark ikke bare problemer for en enkelt kapitalforvalter, men for en række danske og europæiske kapitalforvaltere og investorer, der har bæredygtige investeringsprodukter på hylderne, og som derfor for tiden forsøger at tilpasse deres investeringer og produkter til den nye bæredygtige EU-regulering.

"Rigtig mange kapitalforvaltere er jo i gang med at vurdere deres investeringer i forhold til de guidelines, der er meldt ud. Hvis EU-kommissionen går ind og laver om på dem igen, skal kapitalforvalterne jo ind og justere deres rapporter og måske også deres investeringer, og det er selvfølgelig træls,” siger Sinne Backs Conan, der er europapolitisk direktør i Finans Danmark.

Den seneste udmelding fra EU er, at de tekniske dele af taksonomien skulle falde på plads i april, og så vil problemet ifølge Sinne Backs Conan være til at overskue for kapitalforvalterne. Men hvis der går længere tid, vil det give panderynker rundt omkring.

"Det betyder, at virksomhederne må væbne sig med tålmodighed. For der kommer efter alt at dømme til at gå en rum tid, før de præcis ved, hvordan klassifikationssystemet skal se ud. De (EU-Kommissionen, red) siger, de vil have en løsning klar i april, men det tvivler jeg på, at de når," siger hun.

Taksonomien var for binær

Baggrunden for forsinkelsen er, at EU-kommissionen har modtaget mere end 46.000 høringssvar til udkastet til taksonomien, hvilket har givet anledning til at genoverveje reguleringens indhold. Langt størstedelen af svarene kom fra individuelle borgere, viser en analyse fra NGO’en InfluenceMap, og det tyder derfor på, at en organiseret kampagne står bag.

Men industrien har også rejst advarselsflaget. Nogen mener, at kommissionen har bevæget sig for langt fra den tekniske ekspertgruppes anbefalinger. Andre mener at taksonomien er for kompleks, og at den derfor kan blive en barriere for grønne investeringer i stedet for en accelerator.

Mange af de 46.000 høringssvar går ifølge Sinne Backs Conan på, at taksonomien er for stram, og at den er binær, således at en virksomhed kun kan klassificeres som enten grøn eller ikke-grøn.

"Der er ikke noget midt imellem, og det betyder blandt andet, at taksonomien slet ikke tager højde for arbejdet med at flytte virksomheder, der er sorte, i en mere grøn retning," siger hun.

Usikkerheden om taksonomien er derfor stor i øjeblikket. Kommissionen har oplyst, at den vil se på en transitionstaksonomi, så virksomheder, der i gang med at flytte sig i en mere grøn retning, også inkluderes. Men har blot givet anledning til flere spørgsmål.

"Betyder det så, at forordningen skal åbnes en gang til? Eller kan man klare det med administrative retsakter? Det mangler vi at få svar på," siger Sinne Backs Conan.

Nyt fra EU kan flytte markedet for grønne obligationer

Ny grøn aktiefond med erfaren investor i ryggen har fået en flyvende start

Debat: EU’s system for grønne investeringer er forsinket. Nu står investorerne med håret i postkassen 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også