En del af Watch Medier

FinansWatchtorsdag2. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
09.02.2021kl. 08.02

Ny debatserie sætter spot på nye whistleblowerregler i finanssektoren

HJÆLP TIL FEJLFINDERE: Ny lovgivning vil sikre bedre beskyttelse til whistleblowere. FinansWatch sætter i ny debatserie fokus på whistleblowing i den skandaleplagede finanssektor.
FinansWatch sætter i ny debatserie fokus på, hvad ny whistleblowerlovgivning vil betyde for virksomheder og ansatte i finanssektoren. | Foto: Philip Davali
af STEFAN NYGAARD HANSEN

Store danske finansvirksomheder har gennem det seneste årti været martret af en lang række skandaler.

Man behøver blot sige Estland, Flexinvest Fri, udbytteskat, skattely, gældsinddrivelse, og så forstår man lidt af omfanget. 

Et af de instrumenter, der er indført for at undgå disse skandaler, er whistleblowerordninger. Alle finansansatte i Danmark har siden 2014 haft mulighed for at indberette mulige overtrædelser til en ordning i deres virksomhed og til Finanstilsynets eksterne ordning.

Spørgsmålet er dog, om beskyttelsen af whistleblowere er god nok.

Det mener EU ikke. I 2019 vedtog man et direktiv, der skal sikre bedre beskyttelse til whistleblowere, og nu er direktivet ved at blive omsat til dansk lov.

På den baggrund har FinansWatch hørt en række aktører i sektoren om, hvordan de ser whistleblowerområdet i dag.

Eksplosiv stigning

Først og fremmest kan vi slå fast, at der bliver whistleblowet ude i finanssektoren idag. Finanstilsynet har oplyst, at myndighedens eksterne whistleblowerordning, som finansansatte kan anmelde til, i 2019 modtog 183 henvendelser, hvilket var en stigning på over 500 pct. fra 2015.

Vi ved dog ikke, hvad der sker med indberetningerne, efter tilsynet har modtaget dem, og Finansforbundet har da også kritiseret tilsynets ordning for at være en black box.

En række danske whistleblowersager

Inden for den danske finanssektor er Howard Wilkinsons afsløringer af den ulovlige adfærd i Danske Banks estiske filial det mest berømte eksempel på whistleblowing.

Foruden Howard Wilkinson var det også et par whistleblowere, der første gang tippede Danske Banks ledelse, om at banken havde en række fejl i dens gældinddrivelsessystem.

Men der har også været mindre kendte sager. FinansWatch fortalte i efteråret f.eks. historien om Niels Asger Nielsen, der gik til Finanstilsynet med informationer om, at der ikke kun fandt uvildig mægling sted hos pensionsmægleren Söderberg & Partners. De informationer førte til tre alvorlige påbud fra Finanstilsynet.

Der er også den igangværende sag med Tryg, hvor en anonym person, der angiveligt har arbejdet i Tryg, klagede til Forbrugerombudsmanden om, at forsikringsselskabet havde hævet kundernes priser uden at fortælle dem om det.

Og så er der historien om Troels Ørting, som godt nok kun indirekte indeholder en whistleblower. I efteråret 2020 blev Troels Ørting udnævnt af erhvervsminister Simon Kollerup (S) som nyt bestyrelsesmedlem i Finanstilsynet.

Men FinansWatch kunne berette, at Troels Ørting havde været indblandet i en sag i den britiske storbank Barclays, hvor han dengang var sikkerhedschef. Her havde han på vegne af bankens adm. direktør været med til at jagte en whistleblower, der havde sendt to breve til bestyrelsen med kontroversielle påstande om direktøren. En jagt, der blandt andet kostede banken en betydelig bøde.

Ude i virksomhederne er uvisheden mindst lige så stor. Store banker som Nordea, Danske Bank og Jyske vil ikke oplyse, hvor mange indberetninger de årligt modtager. Sydbank har fortalt, at banken ikke modtager mange henvendelser, Tryg får under fem indberetninger årligt og PFA har modtaget blot fire fra 2014-2019.

Men skyldes de få indberetninger, at der ikke er noget at indberette ude i virksomhederne, eller at det stadig føles for risikabelt at tale højt om problemer? Det er et åbent spørgsmål.

Ny debatserie

EU-direktivet, som Folketinget snarligt ventes at behandle, vil sikre bedre beskyttelse for whistleblowere på tværs af alle erhverv.

EU lægger op til, at whistleblowere skal beskyttes mod repressalier fra arbejdsgiveren, hvis de klager over problemer i virksomheden. Derudover vil EU have indført sanktioner mod virksomheder, der forhindrer ansatte i at whistleblowe.

Ny lovgivning på vej

I kølvandet på finanskrisen skyllede alskens former for regulering ind over den finansielle sektor.

Ét af disse bølgeskvulp var kravet om, at de fleste finansielle virksomheder etablerede whistleblowerordninger. Formodningen var, at en sådan ordning er et nyttigt værktøj til at få potentielt katastrofale sager på finansområdet frem i lyset, før det går helt galt.

Af den grund vedtog EU i begyndelsen af 2010'erne et direktiv, som blev omsat til dansk lov i 2014, og derfor har finanssektoren de mest veludbyggede whistleblowerordninger af alle brancher i Danmark.

Nu skal Folketinget indføre et nyt EU-direktiv, der skal sikre whistleblowere bedre beskyttelse.

Direktivet ’Beskyttelse af personer, der indberetter overtrædelser af EU-retten’ – eller i folkemunde whistleblowerdirektivet – trådte i kraft 16. december 2019 og har til formål at beskytte whistleblowere, der frembringer information om brud på EU-retten.

Direktivet fastslår, at alle offentlige myndigheder (med få undtagelser) og virksomheder med 50 ansatte og derover skal etablere en whistleblowerordning.

Det nye whistleblowerdirektiv kræver, at whistleblowerens fortrolighed sikres, at bekræftelsen af en whistleblowerhenvendelse sker inden for syv dage efter modtagelse, og at der udpeges en kompetent og upartisk part eller afdeling i virksomheden til at følge op på henvendelse.

Derudover forsøger EU at bekæmpe repressalier mod whistleblowere ved at kræve, at whistleblowere er beskyttet mod afskedigelse, degradering, intimidering eller sortlistning.

EU understreger i direktivet, at EU-landene skal træffe de nødvendige foranstaltninger med henblik på at forhindre repressalier mod en whistleblower.

Desuden vil EU have indført ” effektive, forholdsmæssige og afskrækkende sanktioner”, hvis virksomheder forsøger at forhindre en ansat i at indberette en sag, eller hvis en whistleblower bliver straffet for sin indberetning.

Lovgivningen skal senest være omsat til dansk lovgivning den 17. december 2021.

I Regeringens lovprogram fremgår det dog, at man forventer, at der vil blive fremsat lovforslag i februar.

Kilde: Beskyttelse af personer, der indberetter overtrædelser af EU-retten

Hvordan den nye lovgivning konkret vil se ud, er dog op til de politiske partier. Nu kommer FinansWatch den diskussion lidt i forkøbet ved at bede en række aktører fra finanssektoren om at bidrage med deres syn på, hvad den nye lovgivning skal indeholde, og om whistleblowerordninger overhovedet er et nyttigt instrument til at forebygge skandaler i sektoren.

Debatserien vil komme vidt rundt i branchen og bringe indlæg fra en forsker, et fagforbund, en arbejdsgiverforening, en interesseorganisation, en finansvirksomhed og et politisk parti.

Vi begynder med Kalle Johannes Rose, adjunkt ved CBS, der foreslår, at finansvirksomheder tager den nye lovgivning til sig og bruger den aktivt til at skabe større legitimitet om deres samfundrolle. Læs indlægget nedenfor:

EU's kamp for whistleblowerbeskyttelse kan være en stor hjælp for danske finansvirksomheder – hvis de tør

Relaterede artikler:

  • Adjunkt Kalle Johannes Rose, der bl.a. forsker i AML og finansiel compliance, ser potentiale for finansvirksomheder i at hoppe med på "legitimitetsbølge"

    EU's kamp for whistleblowerbeskyttelse kan være en stor hjælp for danske finansvirksomheder – hvis de tør

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Trygs koncernchef, Morten Hübbe, (tv.) overlader 1. juni roret til Johan Kirstein Brammer (th.), der i dag er kommerciel direktør. Begge direktører ser muligheder for Tryg i Norge. | Foto: Stine Bidstrup
FinansWatch

Tryg-bosser udpeger vækstmarked og lufter tanker om opkøb

Tryg har fortsat et stykke op til de helt store europæiske spillere på markedet for skadesforsikring, men fundamentet for yderligere vækst er lagt, mener tidligere topchef.
  • Tidligere Tryg-boss glæder sig over Hübbe-smash: Fundamentet til en global forsikringsspiller er lagt
  • Tryg er vokset til Skandinaviens største under Hübbe: "Hans stop er et tab"

For abonnenter

Danica Pension med Søren Lockwood i spidsen kan se tilbage på et 2022, der har budt på et negativt resultat, faldende indbetalinger og negative afkast for kunderne. Han fremhæver, at pension er en langsigtet disciplin. | Foto: PR/Danica
Pension

Danica Pension kommer ud af 2022 med røde tal

For abonnenter

Danske Bank har hensat et trecifret millionbeløb | Foto: PR/ Danske Bank
FinansWatch

Danske Bank hensætter endnu et stort millionbeløb i inkassosag

For abonnenter

Der er blevet kastet et kritisk blik på ATP's forretningsmodel gennem de seneste måneder. | Foto: Pr
Pension

CBS-folk kritiserer ATP hårdt i ny analyse

For abonnenter

Nordea Danmark med privatdirektør Mads Skovlund i spidsen kan notere fremgang på indtægtssiden i 2022 som følge af de højere renter. | Foto: Stine Bidstrup
Finansnyt

Højere renter sender Nordea Danmarks toplinje i vejret

For abonnenter

Realkredit Danmark har torsdag præsenteret årsregnskab, ligesom ejeren Danske Bank har det. | Foto: Pr/realkredit Danmark
Realkredit Danmark

Realkredit Danmark lagde trecifret millionbeløb til bundlinjen i fjerde kvartal

For abonnenter

Læs også

Lars Rohde er blevet bestyrelsesmedlem i kapitalfond. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard
Regulering

Lars Rohde bliver bestyrelsesmedlem i kapitalfond

Den nu tidligere centralbankdirektør var selv med til at stifte kapitalfond, han nu træder ind i. 

For abonnenter

Danske Bank har ikke leveret et bedre kvartal siden 2019. | Foto: Jens Hartmann
Danske Bank

Danske Bank lander bedste kvartal i tre år

Danske Bank leverede i fjerde kvartal 2022 det højeste overskud i årevis, viser bankens nye regnskab. 

For abonnenter

Trygs koncernchef, Morten Hübbe, (tv.) overlader 1. juni roret til Johan Kirstein Brammer (th.), der i dag er kommerciel direktør. Begge direktører ser muligheder for Tryg i Norge. | Foto: Stine Bidstrup
FinansWatch

Tryg-bosser udpeger vækstmarked og lufter tanker om opkøb

Tryg har fortsat et stykke op til de helt store europæiske spillere på markedet for skadesforsikring, men fundamentet for yderligere vækst er lagt, mener tidligere topchef.

For abonnenter

Seneste nyt

  • CBS-folk kritiserer ATP hårdt i ny analyse – 08.44
  • Danica Pension kommer ud af 2022 med røde tal – 08.19
  • Tryg-bosser udpeger vækstmarked og lufter tanker om opkøb – 08.01
  • Danske Bank hensætter endnu et stort millionbeløb i inkassosag – 07.53
  • Realkredit Danmark lagde trecifret millionbeløb til bundlinjen i fjerde kvartal – 07.48
  • Danske Bank lander bedste kvartal i tre år – 07.33
  • Højere renter sender Nordea Danmarks toplinje i vejret – 07.32
  • Totalkredit: Amerikansk renteløft var godt nyt for danske boligejere – 07.27
  • Pensionskasse udvider samarbejde med energiselskab om grøn strøm – 07.01
  • Lars Rohde bliver bestyrelsesmedlem i kapitalfond – 06.46
  • Nordea slutter 2022 med rekordkvartal - vil levere på 2025-mål to år før tid – 06.38
  • Amerikansk centralbank hæver renten med 25 basispoint – 06.27
  • Nordea forlænger bonusprogram med tre år – 1. feb.
  • Goldman Sachs ansætter tidligere dansk Microsoft-chef – 1. feb.
  • Tysk genforsikringsselskab falder på skuffende prognose – 1. feb.
Flere nyheder

Job

  • Erhvervsrådgiver

  • Privatrådgivere til Thisted

  • Erhvervsrådgiver til Sparekassen Kronjylland

  • Chef for Koncernregnskab i Sampension

  • Senior Analyst, Trustee & Depositary

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • Project Finance Manager

  • Product Manager landbrug til Gjensidige

  • Financial Controller for International Shipping Company

  • Landbrugssupporter til Landbrugscenter Hobro

  • Privatrådgiver til Aabenraa

  • Afdelingsdirektør til Erhverv Aarhus

  • Privatkunderådgiver - Vinderup

  • Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum

  • AP Pension søger Jurist

  • Økonomimedarbejder

  • En struktureret og analytisk nøglemedarbejder til Sparekassen Thys likviditet og fonds

  • Specialist, Trustee&Depositary

  • Revisor til intern revision i Ringkjøbing Landbobank

  • Erhvervsrådgiver til Spar Nord Lillebælt – ny erhvervsafdeling

Se flere jobs

Watch Job

  • Scrum Master with a practical approach

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Regnskabs-/økonomichef

Se flere jobs

Job

  • Erhvervsrådgiver

  • Privatrådgivere til Thisted

  • Erhvervsrådgiver til Sparekassen Kronjylland

  • Chef for Koncernregnskab i Sampension

  • Senior Analyst, Trustee & Depositary

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • Project Finance Manager

  • Product Manager landbrug til Gjensidige

  • Financial Controller for International Shipping Company

  • Landbrugssupporter til Landbrugscenter Hobro

  • Privatrådgiver til Aabenraa

  • Afdelingsdirektør til Erhverv Aarhus

  • Privatkunderådgiver - Vinderup

  • Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum

  • AP Pension søger Jurist

  • Økonomimedarbejder

  • En struktureret og analytisk nøglemedarbejder til Sparekassen Thys likviditet og fonds

  • Specialist, Trustee&Depositary

  • Revisor til intern revision i Ringkjøbing Landbobank

  • Erhvervsrådgiver til Spar Nord Lillebælt – ny erhvervsafdeling

Se flere jobs

Kolofon

FinansWatch
Søg

Sektioner

  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mette Mandrup

mm@finanswatch.dk

Tlf.: +45 3330 8383

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Job

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Læs mere om abonnement her

Adresse

FinansWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8383

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FinansWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FinansWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge