FinansWatch

Pandemi har skabt mere systematisk innovation i finansvirksomheder - men den skæve idé kan være truet

Coronakrisen har med ét gjort meget arbejde i finanssektoren virtuelt. Men hvad sker der med ting som innovation og idéudveksling i det virtuelle arbejdsliv? En række finansvirksomheder giver et foreløbigt bud på problemstillingen.

De spontant opståede ideer og de uformelle idéudvekslinger er svære at realisere i det virtuelle arbejdsliv, mener privatdirektør i Codan, Mads Foged. Foto: PR/Codan

Coronakrisen har vist sig – indtil videre i hvert fald – ikke at være den økonomiske katastrofediagnose for finanssektoren, som man måske kunne frygte, da pandemien i begyndelsen lagde gaderne øde.

Mange finansvirksomheder har faktisk klaret sig godt igennem krisen - forsikringsbranchen har f.eks. tjent pænt, mens pandemien har ruineret virksomheder i mange andre sektorer.

Men hvad med de mere uhåndgribelige forhold som innovation, kreativitet, produktudvikling og idéudveksling? Hvad med alle de ting, som ikke har en umiddelbar effekt på forretningens bundlinje, men som på længere sigt er med til at drive en virksomheds vækst?

FinansWatch har bedt en række finansvirksomheder om at sætte ord på, hvad der er sket med innovationen under den hastige forvandlingsproces til det virtuelle arbejdsliv. For det må alt andet lige være svære at skabe den næste gode idé, når medarbejderne befinder sig i deres egen lille osteklokke.

Hvordan man ikke taber den gode idé

Hos Codan mener privatdirektør Mads Foged, at der kan være en række problemer med innovationen i det virtuelle arbejdsliv, men generelt set er han optimistisk.

”Vi tror ikke, at vi på den lange bane vil miste noget på det. Men på den korte bane, kan vi ikke udelukke, at noget går tabt. Det er dog ikke noget, vi kan se,” siger privatdirektøren.

"Jeg tror på, at der opstår en del i at være sammen og i de skæve og uformelle relationer, som man potentielt mister på teams. Hele teams-øvelsen kræver meget af mødelederen og facilitatoren – det er nemmere ikke at blive set og blive glemt. Og nogle har nemmere ved at med sine budskaber end andre"

Mads Foged - privatdirektør i Codan

Hos Danske Bank mener chef for Digital Banking, Line Munkholm Haukrogh, ikke, at innovationen har lidt under den øgede mængde hjemmearbejde. Hun fortæller, at inden hele landet lukkede ned, havde man allerede påbegyndt arbejdet med den nye 'better ways of working’-strategi i banken.

”Hele den forandring har vi været i stand til at fastholde og gennemføre i 2020 til trods for, at mange kolleger var hjemme, og at vi lige pludselig skulle skabe, lede, forandre såvel som være innovative på afstand,” siger Line Munkholm Haukrogh.

Hun pointerer, at det væsentligste ved hjemmearbejde er at sørge for at få skabt nogle trygge rammer for medarbejderne.

”Næste skridt er, hvordan vi sikrer, at vi ikke taber den gode idé eller det øjeblik, hvor man kan gøre hinanden bedre,” siger hun.

”Vi er nået rigtig langt ved en kombination af to ting. Vi har understøttet hjemmearbejdet med de rette digitale værktøjer som f.eks. Teams eller Miro, hvor man kan dele et whiteboard eller sætte post-its op. Det andet er, at vi har sat et enormt fokus på, at vi skal dele de gode ideer. Det har vundet indpas, at teams spiser morgenmad sammen digitalt hver fredag, mens nogle mødes for at gå en tur.”

Line Munkholm Haukrogh.png
Line Munkholm Haukrogh tror på, at innovation sagtens kan blomstre, selvom alle sidder derhjemme og arbejder.

Faktisk har det virtuelle arbejde betydet, at man er bedre til at eksekvere på ideerne, mener Danske Bank-chefen.

”Vi har fået nye idéer og speeded ting op, som vi allerede havde planlagt. Vi er også blevet bedre til at have en struktureret back-log, så det ikke bare er løse idéer, men at man aktivt tager en beslutning om, hvilken idé man går med,” siger hun.

Hovedvægten vil stadig være på det fysiske

I Jyske Bank fortæller såkaldt tribe lead i bankens udviklingsafdeling, René Schjøtt Brogaard, at ”langt det meste arbejde fint kan fungere i det virtuelle miljø.”

”Det er lidt mere vanskeligt ved samarbejdsopgaver, hvor der f.eks. skal ske idéudvikling, startes nye opgaver eller løses mere komplekse problemstillinger. Det er dog ikke ensbetydende med, at det ikke kan lade sig gøre,” skriver René Schjøtt Brogaard i en mail til FinansWatch, og nævner som eksempel, at banken i det nye år lancerer en ny betalingsløsning.

Hos Codan laver privatdirektør Mads Foged en distinktion mellem den strukturerede innovation og den mere uformelle idéproduktion.

”De mere strukturerede processer tror jeg efterhånden, vi har lært at bibeholde. Innovationsmøder og workshops kan vi godt afholde med nye værktøjer,” siger han og fortæller, at man som Danske Bank har taget nye digitale værktøjer i brug til at understøtte innovationen.

”Jeg ser klart, at det (hjemmearbejde, red.) kan give nogle udfordringer i forhold til de mere uformelle idéudvekslinger, de mere spontant opstående innovationer og ideer.”

"Vi har ønsket at være så vidensdrevne som muligt i det her, så vi forstår forandringen og ikke bare antager, at vi forstår den. Lige nu er der meget, der peger i en mere digital retning, men jeg er også spændt på, om der kommer en eller anden modreaktion, når verden forhåbentlig åbner sig lidt"

Line Munkholm Haukrogh

Mange har efterhånden stiftet bekendtskab med det virtuelle møde på f.eks. Zoom eller Teams. Mads Foged er opmærksom på, at særligt idéudveksling kan være lidt svært på virtuelle møder, og at nogle personer trives bedre end andre.

”Jeg tror på, at der opstår en del i at være sammen og i de skæve og uformelle relationer, som man potentielt mister på teams. Hele teams-øvelsen kræver meget af mødelederen og facilitatoren – det er nemmere ikke at blive set og blive glemt. Og nogle har nemmere ved at komme med sine budskaber end andre,” siger han.

Derfor understreger han også, at selvom hjemmearbejde kommer til at fylde mere, vil hovedvægten stadig bestå af fysisk fremmøde.

Der skal bare være fuld energi

Hvis innovationen kan lide en smule under det virtuelle arbejdsmiljø, kunne det være en løsning at skrue endnu mere op for kreativitet, samarbejde og idéudveskling, når medarbejderne så rent faktisk møder ind på kontoret.

I Codan har medarbejderne udtalt et ønske om at arbejde hjemme fast to dage om ugen, og forsikringsselskabet har også meldt ud, at fremtiden vil byde på mere hjemmearbejde, ligesom man er i gang med indretningen af et ny type kontorfællesskab efter fraflytningen af Codanhus.

”Vi prøver at forberede os på en ny virkelighed. Vi vil renovere vores kontorbygninger, så de kan facilitere en mere innovativ måde at arbejde på. I dag sidder vi i meget klassiske storrumskontorer med mange skriveborde. Vi kommer til at investere mange penge i at ændre de fysiske rammer, så vi får mere uformelle rammer, mere fleksible rum og flere mødelokaler,” siger Mads Foged.

En fysisk arbejdsplads, der er indrettet på at kunne fungere til innovation, samarbejde og idéudveksling, har også været på tapetet i fintech-virksomheden Spiir, der har udviklet en app til at give privatpersoner overblik over deres økonomi.

Man er netop flyttet ind i større lokaler på Islands Brygge, hvor det er planen, at cirka halvdelen af medarbejderne fysisk skal opholde sig.

"Vi har set, at det har været svært for folk at komme tilbage på kontoret, fordi det er lille, og folk har svært ved tæt kontakt. Så vi har faktisk fundet ud af, at vi bliver nødt til at gøre vores kontorer større for at skabe nogle miljøer, som er trygge at komme og innovere i. Tanken om vores kontor er, at det skal være en slags innovationscafeer i fremtiden,” fortæller Spiir-direktør, Rune Mai, til FinansWatch.

doc7dxpu363yaa1mrqx26tw.jpg
Spiir-direktør Rune Mai har indrettet fintech-virksomhedens nye kontor, så den bliver en 'innovationscafé'. Foto: PR/Nordic API Gateway

"Vi er okay med, at der ikke er fuld bemanding på vores kontor, der skal bare være fuld energi," siger Rune Mai.

Han fortæller, at man i stedet for at fylde rummene op med skriveborde, vil indrette med sofaer og whiteboards hvor medarbejderne både kan slappe af eller lave research. I mødelokalerne skal der være lyssætning og HD-webcams til fremtidens virtuelle møder.

Du er nødt til at have nogle at spare med

Selvom alle er enige i, at det virtuelle arbejdsliv giver en lang række spændende muligheder til at innovere, er de dog også enige om, at det sociale miljø er en forudsætning for innovationen.

”Det synes jeg, det er. Du bliver nødt at have nogle at sparre med og vende noget med. Og det kræver, at du har tillid til medarbejdere og ledere,” siger privatdirektør i Codan, Mads Foged.

Også i Danske Bank er man klar over, at nogle medarbejdere har brug for den fysiske kontakt for at kunne trives i sit arbejde.

”Vi er opmærksomme på, at der er medarbejdere, der glæder sig til at få det sociale igen - og ikke kun over et teams-møde eller på en gåtur med én til to meters afstand,” siger Line Munkholm Haukrogh fra Danske Bank.

Samtidig er Danske Bank-chefen spændt på, om fremtiden egentlig er langt mere digital og virtuel, eller om behovet for fysisk nærkontakt vil blive genopvakt, når verden bliver 'normal' igen.

”Vi har ønsket at være så data- og vidensdrevne som muligt i det her, så vi forstår forandringen og ikke bare antager, at vi forstår den. Lige nu er der meget, der peger i en mere digital retning, men jeg er også spændt på, om der kommer en eller anden modreaktion, når verden forhåbentlig åbner sig lidt,” siger hun.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere