FinansWatch

Arbejdernes Landsbank tjener styrtende på investering i konkurrent: Usikkert om opkøb lurer i kulissen

Arbejdernes Landsbank har allerede tjent et trecifret millionbeløb på sin investering i Vestjysk Bank, som man nu ejer en femtedel af. Analytiker ser perspektiv i opkøb, mens topchefer er fåmælte om sagen.

Gert Jonassen | Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Det har været en særdeles god investering for Arbejdernes Landsbank, at banken for to år siden valgte at deltage i et investorkonsortium, som købte statens daværende ejerandel i Vestjysk Bank.

Ifølge FinansWatchs oplysninger har bankens investering i Vestjysk Bank allerede lunet med over 100 mio. kr. i kursreguleringer, som er den post, hvor banker bogfører indtægter og udgifter på finansmarkederne.

Samtidig har Arbejdernes Landsbank løbende købt op i aktierne i Vestjysk Bank, som man tilsyneladende ser som en god investering. I januar meldte Arbejdernes Landsbank ud, at man havde passeret 15 pct., og i forbindelse med Vestjysk Banks kvartalsrapport onsdag fremgår det, at Arbejdernes Landbank nu er oppe på en ejerandel på knap 20 pct.

Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank, har dog ikke meget at sige til spørgsmålet om, hvorvidt Arbejderns Landsbank ser Vestjysk Bank som en opkøbsmulighed.

"Jeg vil bare sige, at vi ser det som en god investering, og at vi har tiltro til, at de gør det godt i banken," lyder det fra Gert Jonassen over for FinansWatch.

Win-win

Mads Thinggaard, der er analytiker hos finanshuset ABG Sundal Collier, har tidligere vurderet, at der er gode muligheder for fusioner i det jyske banklandskab, hvor det er interessant, at især Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank har en overlappende ejerkreds i form af Arbejdernes Landsbank, AP Pension og Nykredit.

Han vurderer dog også, at Arbejdernes Landsbank selv med tiden kan se en idé i at overtage Vestjysk Bank.

"Der har ikke været så mange udmeldinger på det her område fra Arbejdernes Landsbank, de er lidt svære at læse. Men jeg tror, at banken ser den nuværende investering i Vestjysk Bank som win-win forstået på den måde, at det er en god finansiel investering, og med tiden kan der så måske opstå strategiske muligheder for en overtagelse," siger Mads Thinggaard.

Han siger, at ejerandelen på knap 20 pct. tegner "ret spændende perspektiver." Arbejdernes Landsbank og Vestjysk Bank har store filialoverlap, og derfor er der potentielt gode synergieffekter i et opkøb, siger han og peger videre på, at begge banker er på samme datacentral i form af BEC.

"Det eneste, der sådan set taler imod, er Vestjysk Banks landbrugseksponering, hvorimod Arbejdernes Landsbank ikke har landbrug i bøgerne. Men omvendt har Vestjysk Bank kompetencer på landbrug, og så viser bankens kvartalsregnskab også, at landmændene har det bedre," siger Mads Thinggaard.

"På den måde er tingene ved at vende for Vestjysk Bank, der tidligere har haft det svært."

På god fod

For Mads Thinggaard at se er det helt naturligt, at Arbejdernes Landsbank ikke har meget konkret at sige om investeringen i Vestjysk Bank. Af to årsager fremhæver han:

"På den ene side vil det drive prisen op, hvis Arbejdernes Landsbank melder ud, at de er interesseret i at købe Vestjysk Bank. På den anden side vil man heller ikke gøre sig uvenner med bankens bagland," siger Mads Thinggaard.

Jan Ulsø Madsen, der er adm. direktør for Vestjysk Bank, understreger også, at man har et godt forhold til sine ejere.

"Det er jo ikke nye aktionærer, og vi har altid haft et godt forhold til dem alle sammen. Men jeg ser det egentlig som en styrke, at de tror på butikken og synes, det er spændende at eje aktier i det omfang, de nu gør," siger Jan Ulsø Madsen.

"For medarbejderne er det vigtigt at få noget stabilitet, efter det vi har været igennem, og det kan en stabil ejerkreds give os."

Betyder det noget, at de store aktionærer er så sektorspecifikke?

"Nej, det er vigtigt, at vi har et godt forhold til dem, og det har vi, og jeg er bare beæret over, at de placerer så mange penge hos os, det må være et udtryk for, at de tror på banken," lyder det fra Jan Ulsø Madsen.

Sulten konkurrent køber op i Vestjysk Bank

Ny undersøgelse viser øget tilfredshed hos kunderne i flere banker

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs