FinansWatch

Københavns Kommune har undersøgt om man kan udelukke Nordea fra udbud

To faktorer gør, at Nordea på trods af hvidvaskningsbøde ikke kan udelukkes fra at byde på kommunens kassekredit på 4 mia. kr.

Foto: /ritzau//Rune Aarestrup Pedersen

Mangelfuld hvidvaskningskontrol i Sverige gjorde, at Nordea i 2015 blev idømt en bøde på 40 mio. kr. I kølvandet på dommen har Københavns Kommune undersøgt, om banken kan udelukkes fra at byde på kommunens kassekredit til 4 mia. kr., skriver Børsen.

Det har vist sig umuligt at udelukke banken fra at byde på grund af to faktorer: Juridisk identitet og self cleaning.

"Såfremt at Nordea byder på et af Københavns Kommunes udbyd og der er juridisk identitet mellem den del af Nordea, som medio maj 2015 har vedtaget bøde for overtrædelse af hvidvaskreglerne, og den del af Nordea er tilbudsgiver, vil kommunen foretage udelukkelse af banken, medmindre denne via "self cleaning" kan dokumentere sin pålidelighed," lyder det i et notat fra Økonomiforvaltningen, ifølge mediet.

Ifølge Nordea er der ikke tale om den samme juridiske identitet, skriver Børsen. Hvis det var tilfældet havde banken stadig mulighed for at foretage en self cleaning som indebærer, at ledelsen skal kunne dokumentere, at banken har ændret praksis og gjort noget for ikke længere at overtræde loven, fortæller Christina Bagger, der er partner i Udbudsvagten og samler alle offentlige udbud. 

Overborgmester frustreret over EU-regler i nyt bankudbud

Kommunerne vil granske aftaler med banker efter tillidsbrud

Nye finanstjenester vil ændre den etablerede branche: "Den største udfordring er at skabe et løbende overskud"

Kommune indfører hvidvask-stopklods i bankudbud: Alligevel får bøderamt bank lov at byde 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs